Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huizenmarkt wordt beter voor kopers

Funda Index toont minder concurrentie per woning

Funda Index toont minder concurrentie per woning

Woningwebsite Funda heeft de cijfers van de Funda Index over het tweede kwartaal van 2022 gepubliceerd. Uit die Index is af te lezen dat er in het afgelopen kwartaal minder reacties op woningen waren, terwijl het aantal aangemelde woningen flink steeg. Het resultaat van deze twee ontwikkelingen is dat de concurrentie onder kopers kleiner is geworden.

Funda Index Q2 2022

Meer vertrouwen bij kopers

Kopers hebben er meer vertrouwen in gekregen dat dit een goed moment is om een woning te kopen. Desondanks is de werkelijke koopintentie – concrete plannen voor een woningaankoop – gedaald.

Nog wel afwachtend

Dat wordt veroorzaakt door de opgelopen hypotheekrente, de oorlog in Oekraïne, plus de verwachting dat de markt nog gunstiger gaat worden voor kopers. Deze aspecten zorgen ervoor dat kopers toch nog wat afwachtend zijn.

Actuele hypotheekrente

Minder reacties per woning

Het aantal reacties per woning op Funda is ten opzichte van het eerste kwartaal met 3% gedaald. Het aantal nieuwe woningen op de website was in juni maar liefst 68% hoger dan in januari. In het grootste deel van Nederland zorgde deze combinatie voor minder concurrentie onder kopers. 

Niet in alle provincies

Deze afgenomen concurrentie gold echter niet in alle provincies. In Friesland, Gelderland, Groningen en Noord-Holland nam het gemiddelde aantal reacties niet af. Voor Friesland werd zelfs een lichte toename van de concurrentie geconstateerd.

Funda Index ontwikkeling 2020-2022

Vertrouwen bij verkopers daalt

Deze ontwikkelingen zorgen aan de andere kant van de markt – bij de verkopers – voor een daling van het vertrouwen. Zij zien de huidige markt nog als gunstig voor verkoop, al ligt de index voor het Verkopersvertrouwen op het laagste punt sinds november 2020. Kijken consumenten verder vooruit, dan denkt slechts 49% dat de markt over 6 maanden nog gunstig is voor verkoop. De belangrijkste oorzaak is ook hier de stijging van het renteniveau.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek