Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 12 juli 2022, 12:30
#huizenmarkt #huis kopen

Woningwebsite Funda heeft de cijfers van de Funda Index over het tweede kwartaal van 2022 gepubliceerd. Uit die Index is af te lezen dat er in het afgelopen kwartaal minder reacties op woningen waren, terwijl het aantal aangemelde woningen flink steeg. Het resultaat van deze twee ontwikkelingen is dat de concurrentie onder kopers kleiner is geworden.

Funda Index Q2 2022

Meer vertrouwen bij kopers

Kopers hebben er meer vertrouwen in gekregen dat dit een goed moment is om een woning te kopen. Desondanks is de werkelijke koopintentie - concrete plannen voor een woningaankoop - gedaald.

Nog wel afwachtend

Dat wordt veroorzaakt door de opgelopen hypotheekrente, de oorlog in Oekraïne, plus de verwachting dat de markt nog gunstiger gaat worden voor kopers. Deze aspecten zorgen ervoor dat kopers toch nog wat afwachtend zijn.

Actuele hypotheekrente

Minder reacties per woning

Het aantal reacties per woning op Funda is ten opzichte van het eerste kwartaal met 3% gedaald. Het aantal nieuwe woningen op de website was in juni maar liefst 68% hoger dan in januari. In het grootste deel van Nederland zorgde deze combinatie voor minder concurrentie onder kopers. 

Niet in alle provincies

Deze afgenomen concurrentie gold echter niet in alle provincies. In Friesland, Gelderland, Groningen en Noord-Holland nam het gemiddelde aantal reacties niet af. Voor Friesland werd zelfs een lichte toename van de concurrentie geconstateerd.

Funda Index ontwikkeling 2020-2022

Vertrouwen bij verkopers daalt

Deze ontwikkelingen zorgen aan de andere kant van de markt - bij de verkopers - voor een daling van het vertrouwen. Zij zien de huidige markt nog als gunstig voor verkoop, al ligt de index voor het Verkopersvertrouwen op het laagste punt sinds november 2020. Kijken consumenten verder vooruit, dan denkt slechts 49% dat de markt over 6 maanden nog gunstig is voor verkoop. De belangrijkste oorzaak is ook hier de stijging van het renteniveau.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.