Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatie juli 11,6% – volgens Europese methode

Wat zal de Nederlandse CPI doen deze maand?

Wat zal de Nederlandse CPI doen deze maand?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de inflatie over de maand juli bekendgemaakt – een eerste raming volgens de Europese standaard HICP. Deze kwam fors hoger uit dan in de HICP in juni: 11,6% tegen 9,9% vorige maand.

HICP en CPI

De Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) is niet de inflatiemaatstaf die in Nederland leidend is. Het CBS heeft een eigen prijsindex voor ons land, de ConsumentenPrijsIndex (CPI). Die wijkt op een aantal punten af van de HICP, waardoor er een ander inflatiecijfer uitkomt. De verandering in het percentage heeft echter wel dezelfde richting:

Inflatie CPI en HICP juni 2017 tm 2022

Het is dan ook te verwachten dat de CPI deze maand met een vergelijkbaar percentage gestegen is. Voor juni 2022 kwam deze uit op 8,55%. Bij een gelijke toename met 1,7% zou deze voor de maand juli boven de 10% uitkomen. 

Inflatie volgens CPI op 4 augustus bekend

Deze 11,6% is een eerste raming voor de HICP. Het definitieve cijfer kan hier van afwijken. Op 4 augustus maakt het CBS bekend hoe de CPI zich in de maand juli heeft ontwikkeld.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek