Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Rente op persoonlijke lening hard omhoog

Kredietverstrekkers voeren aanzienlijke renteverhogingen door

Kredietverstrekkers voeren aanzienlijke renteverhogingen door

Kredietverstekkers Findio en Interbank hebben vandaag de rente op hun persoonlijke leningen verhoogd. Gisteren voerden Freo en Rabobank al een renteverhoging door. Het is duidelijk dat geld lenen snel duurder wordt. Sinds begin dit jaar is de laagste rente op een persoonlijke lening al met bijna een procent gestegen. En dat is dus de laagste rente: bij een aantal kredietverstrekkers is de stijging bij sommige kredietbedragen al meer dan het dubbele.

Vergelijk de actuele leenrentes

Leenrente reageert traag op wijzigingen op de rentemarkten

Dat de leenrentes omhoog gaan, zal geen verrassing zijn. Sinds eind 2021 is de kapitaalmarktrente al aan het stijgen en zeker in de eerste maanden van dit jaar knalde de kapitaalmarktrente omhoog. De hypotheekrentes volgden al snel. Maar tot voor kort, gebeurde er op de leenmarkt qua rentes nog niet zo heel veel… Daar is nu dus verandering in gekomen. De leenrentes zijn duidelijk met een inhaalslag bezig!

Dat is goed te zien in onderstaande grafiek waarin we de laagste rente op een persoonlijke lening naast de laagste hypotheekrente (10 jaar vast) en de kapitaalmarktrente gezet hebben.

Ontwikkeling van de leenrente, kapitaalmarktrente en hypotheekrente in 2022

Dat de leenrentes veel trager reageren op de ontwikkelingen op de rentemarkten dan de hypotheekrentes, is geen verrassing. Dat is eigenlijk altijd zo. In onderstaande grafiek ziet u de historische ontwikkeling van dezelfde rentes in de afgelopen 10 jaar.

Historische rente ontwikkeling van de kapitaalmarktrente, leenrente en hypotheekrente vanaf 2012

Duidelijk is dat wanneer de kapitaalmarktrente een beweging maakt, dat de 10- jaars hypotheekrente meestal met een kleine vertraging volgt. Voor de leenrentes geldt dat die reactie meestal ook wel komt, maar vaak met een behoorlijke vertraging en vaak is de rentewijziging ook minder groot.

Grote verschillen tussen kredietverstrekkers

De laagste rente op een persoonlijke lening is dus in korte tijd met bijna een procent gestegen. Maar voor een aantal kredietverstrekkers en kredietbedragen geldt dat de stijging in dezelfde periode veel groter is. Na de renteverhoging van vandaag, betaal je bijvoorbeeld bij Findio en Interbank op dit moment al snel 1,5 tot 2% meer dan eind vorig jaar.

Ben je op zoek naar een lening, dan geldt zeker in deze tijden van renteverhogingen dat het loont om alle leningen goed te vergelijken voordat je een lening afsluit.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek