Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 4 augustus 2022, 15:13
#lenen #algemene rentes #hypotheek

Kredietverstekkers Findio en Interbank hebben vandaag de rente op hun persoonlijke leningen verhoogd. Gisteren voerden Freo en Rabobank al een renteverhoging door. Het is duidelijk dat geld lenen snel duurder wordt. Sinds begin dit jaar is de laagste rente op een persoonlijke lening al met bijna een procent gestegen. En dat is dus de laagste rente: bij een aantal kredietverstrekkers is de stijging bij sommige kredietbedragen al meer dan het dubbele.

Vergelijk de actuele leenrentes

Leenrente reageert traag op wijzigingen op de rentemarkten

Dat de leenrentes omhoog gaan, zal geen verrassing zijn. Sinds eind 2021 is de kapitaalmarktrente al aan het stijgen en zeker in de eerste maanden van dit jaar knalde de kapitaalmarktrente omhoog. De hypotheekrentes volgden al snel. Maar tot voor kort, gebeurde er op de leenmarkt qua rentes nog niet zo heel veel... Daar is nu dus verandering in gekomen. De leenrentes zijn duidelijk met een inhaalslag bezig!

Dat is goed te zien in onderstaande grafiek waarin we de laagste rente op een persoonlijke lening naast de laagste hypotheekrente (10 jaar vast) en de kapitaalmarktrente gezet hebben.

Ontwikkeling van de leenrente, kapitaalmarktrente en hypotheekrente in 2022

Dat de leenrentes veel trager reageren op de ontwikkelingen op de rentemarkten dan de hypotheekrentes, is geen verrassing. Dat is eigenlijk altijd zo. In onderstaande grafiek ziet u de historische ontwikkeling van dezelfde rentes in de afgelopen 10 jaar.

Historische rente ontwikkeling van de kapitaalmarktrente, leenrente en hypotheekrente vanaf 2012

Duidelijk is dat wanneer de kapitaalmarktrente een beweging maakt, dat de 10- jaars hypotheekrente meestal met een kleine vertraging volgt. Voor de leenrentes geldt dat die reactie meestal ook wel komt, maar vaak met een behoorlijke vertraging en vaak is de rentewijziging ook minder groot.

Grote verschillen tussen kredietverstrekkers

De laagste rente op een persoonlijke lening is dus in korte tijd met bijna een procent gestegen. Maar voor een aantal kredietverstrekkers en kredietbedragen geldt dat de stijging in dezelfde periode veel groter is. Na de renteverhoging van vandaag, betaal je bijvoorbeeld bij Findio en Interbank op dit moment al snel 1,5 tot 2% meer dan eind vorig jaar.

Ben je op zoek naar een lening, dan geldt zeker in deze tijden van renteverhogingen dat het loont om alle leningen goed te vergelijken voordat je een lening afsluit.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.