Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 10 augustus 2022, 09:08
#hypotheek #huis kopen

Een huis kopen gaat lastiger worden voor mensen die niet aan de standaard acceptatienormen voor hypotheken voldoen. De Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) heeft geldverstrekkers gemaand om hun criteria voor maatwerkhypotheken aan te scherpen.

Maatwerk hypotheek

Banken hebben een standaard set regels waaraan een hypotheekaanvraag wordt getoetst. Voldoet de aanvraag daar niet aan, dan is er nog de mogelijkheid van een maatwerk hypotheek. Geldverstrekkers mogen buiten de regels hypotheken verstrekken als ze dat goed motiveren.

AFM-onderzoek acceptatiebeleid hypotheken

Eind juli heeft de AFM een sectorbrief naar hypotheekaanbieders gestuurd over het acceptatiebeleid voor hypotheken. Die brief is opgesteld na een verkennend onderzoek onder vijf hypotheekaanbieders, waarbij het acceptatiebeleid bekeken is. Met de brief aan de sector wil de toezichthouder haar verwachtingen duidelijk maken.

Autoriteit Financiƫle Markten - AFM

Criteria niet duidelijk genoeg

De criteria die hypotheekacceptanten hanteren laten aan duidelijkheid te wensen over, vindt de AFM. Daardoor is er een risico op overkreditering: dat er teveel geld wordt uitgeleend en de consument in de problemen komt. Banken hebben in hun criteria wel staan dat de hypotheek 'structureel betaalbaar' moet zijn, en het inkomen 'bestendig' - maar dat wordt niet altijd concreet gemaakt. Voor een acceptant is het lastig om te bepalen wat die betaalbaarheid en bestendigheid precies inhoudt.

Teveel leunen op verklaring klant

Ook blijkt dat acceptanten te vaak leunen op de verklaring van de klant dat deze de hypotheeklasten prima kan betalen. Dat oordeel mag een bank niet overlaten aan de consument - het is juist de taak van de geldverstrekker om hierover te oordelen.

Maandlasten hypotheek berekenen

Banken strenger bij beoordelen hypotheekaanvraag

Hypotheekadviseurs merken al dat banken door de brief van de AFM strenger zijn geworden bij het beoordelen van maatwerk hypotheken. Daar hebben grote groepen huizenkopers last van: mensen die in scheiding liggen, zelfstandig ondernemers, bijna-gepensioneerden en anderen die niet aan de standaard voorwaarden voor een hypotheek voldoen.

Bereken jouw maximale hypotheek

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.