HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Uitzonderings-hypotheek wordt moeilijker

Banken gaan minder makkelijk maatwerk hypotheken verstrekken

Banken gaan minder makkelijk maatwerk hypotheken verstrekken

Een huis kopen gaat lastiger worden voor mensen die niet aan de standaard acceptatienormen voor hypotheken voldoen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft geldverstrekkers gemaand om hun criteria voor maatwerkhypotheken aan te scherpen.

Maatwerk hypotheek

Banken hebben een standaard set regels waaraan een hypotheekaanvraag wordt getoetst. Voldoet de aanvraag daar niet aan, dan is er nog de mogelijkheid van een maatwerk hypotheek. Geldverstrekkers mogen buiten de regels hypotheken verstrekken als ze dat goed motiveren.

AFM-onderzoek acceptatiebeleid hypotheken

Eind juli heeft de AFM een sectorbrief naar hypotheekaanbieders gestuurd over het acceptatiebeleid voor hypotheken. Die brief is opgesteld na een verkennend onderzoek onder vijf hypotheekaanbieders, waarbij het acceptatiebeleid bekeken is. Met de brief aan de sector wil de toezichthouder haar verwachtingen duidelijk maken.

Autoriteit Financiële Markten - AFM

Criteria niet duidelijk genoeg

De criteria die hypotheekacceptanten hanteren laten aan duidelijkheid te wensen over, vindt de AFM. Daardoor is er een risico op overkreditering: dat er teveel geld wordt uitgeleend en de consument in de problemen komt. Banken hebben in hun criteria wel staan dat de hypotheek ‘structureel betaalbaar’ moet zijn, en het inkomen ‘bestendig’ – maar dat wordt niet altijd concreet gemaakt. Voor een acceptant is het lastig om te bepalen wat die betaalbaarheid en bestendigheid precies inhoudt.

Teveel leunen op verklaring klant

Ook blijkt dat acceptanten te vaak leunen op de verklaring van de klant dat deze de hypotheeklasten prima kan betalen. Dat oordeel mag een bank niet overlaten aan de consument – het is juist de taak van de geldverstrekker om hierover te oordelen.

Maandlasten hypotheek berekenen

Banken strenger bij beoordelen hypotheekaanvraag

Hypotheekadviseurs merken al dat banken door de brief van de AFM strenger zijn geworden bij het beoordelen van maatwerk hypotheken. Daar hebben grote groepen huizenkopers last van: mensen die in scheiding liggen, zelfstandig ondernemers, bijna-gepensioneerden en anderen die niet aan de standaard voorwaarden voor een hypotheek voldoen.

Bereken jouw maximale hypotheek

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen