Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Uitzonderings-hypotheek wordt moeilijker

Banken gaan minder makkelijk maatwerk hypotheken verstrekken

Banken gaan minder makkelijk maatwerk hypotheken verstrekken

Een huis kopen gaat lastiger worden voor mensen die niet aan de standaard acceptatienormen voor hypotheken voldoen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft geldverstrekkers gemaand om hun criteria voor maatwerkhypotheken aan te scherpen.

Maatwerk hypotheek

Banken hebben een standaard set regels waaraan een hypotheekaanvraag wordt getoetst. Voldoet de aanvraag daar niet aan, dan is er nog de mogelijkheid van een maatwerk hypotheek. Geldverstrekkers mogen buiten de regels hypotheken verstrekken als ze dat goed motiveren.

AFM-onderzoek acceptatiebeleid hypotheken

Eind juli heeft de AFM een sectorbrief naar hypotheekaanbieders gestuurd over het acceptatiebeleid voor hypotheken. Die brief is opgesteld na een verkennend onderzoek onder vijf hypotheekaanbieders, waarbij het acceptatiebeleid bekeken is. Met de brief aan de sector wil de toezichthouder haar verwachtingen duidelijk maken.

Autoriteit Financiële Markten - AFM

Criteria niet duidelijk genoeg

De criteria die hypotheekacceptanten hanteren laten aan duidelijkheid te wensen over, vindt de AFM. Daardoor is er een risico op overkreditering: dat er teveel geld wordt uitgeleend en de consument in de problemen komt. Banken hebben in hun criteria wel staan dat de hypotheek ‘structureel betaalbaar’ moet zijn, en het inkomen ‘bestendig’ – maar dat wordt niet altijd concreet gemaakt. Voor een acceptant is het lastig om te bepalen wat die betaalbaarheid en bestendigheid precies inhoudt.

Teveel leunen op verklaring klant

Ook blijkt dat acceptanten te vaak leunen op de verklaring van de klant dat deze de hypotheeklasten prima kan betalen. Dat oordeel mag een bank niet overlaten aan de consument – het is juist de taak van de geldverstrekker om hierover te oordelen.

Maandlasten hypotheek berekenen

Banken strenger bij beoordelen hypotheekaanvraag

Hypotheekadviseurs merken al dat banken door de brief van de AFM strenger zijn geworden bij het beoordelen van maatwerk hypotheken. Daar hebben grote groepen huizenkopers last van: mensen die in scheiding liggen, zelfstandig ondernemers, bijna-gepensioneerden en anderen die niet aan de standaard voorwaarden voor een hypotheek voldoen.

Bereken jouw maximale hypotheek

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek