Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Spaarrente stijgt ook in Nederland

Depositorentes bij diverse banken in ons land omhoog

Depositorentes bij diverse banken in ons land omhoog

De rente op spaargeld is aan het stijgen. Sinds de renteverhoging door de Europese Centrale Bank (ECB) volgen banken elkaar snel op om de spaarrente te verhogen. Dit beperkt zich voor banken in Nederland vooralsnog echter wel tot de rente op deposito’s.

Renteverhoging ECB

Op donderdag 21 juli 2022 nam de ECB officieel het besluit om de rente te verhogen – in één keer met 0,5%. Daarmee kwam een einde aan een 8 jaar durende periode van negatieve rente. 

Hogere rente op spaarrekeningen

Na deze rentestap van de ECB volgden berichten van heel veel banken over hun spaarrente. Voor spaarrekeningen waren het echter alleen Renault Bank en Bigbank die de rente serieus verhoogden. Na twee verhogingsrondes is de rente voor vrij opvraagbaar spaargeld bij Renault Bank geland op 0,65% : een forse verhoging van in totaal 0,30%.

Vergelijk spaarrekeningen

Banken in Nederland deden niet mee

Banken in Nederland deden niet mee – de meeste beperkten zich voor de spaarrekeningen tot het weghalen van de negatieve rente voor grote spaarsaldi.

Meer beweging bij deposito’s

Op het gebied van deposito’s is er meer beweging bij de Nederlandse banken. Diverse spaarbanken hebben al renteverhogingen doorgevoerd voor het vastzetten van spaargeld.

Geld vastzetten met Nederlandse spaargarantie

Inmiddels levert een deposito voor 1 jaar bij zowel Garantibank als Yapi Kredi – beide onder de Nederlandse spaargarantie – al 1,00% op. Daarna volgt LeasePlan Bank met 0,50%.

Wie kiest voor een deposito voor 2 jaar kan onder het Nederlandse depositogarantiestelsel 1,35% (Yapi Kredi), 1,20% (GarantiBank), 0,90% (Anadolubank) of 0,85% (DHB Bank, LeasePlan Bank en NIBC Direct) krijgen.

Vergelijk deposito’s

Meer rente in andere landen

In andere Europese landen kan de spaarder een nog ruim hogere rente opstrijken bij het vastzetten van geld op een deposito. Voor 1 jaar vast is de toprente 1,70%, voor 2 jaar 2,00% – beide bij de Italiaanse Banca Progetto. 

Buitenlandse spaargarantie

Nederlandse spaarders kunnen via het internationale spaarplatform Raisin heel eenvoudig geld onderbrengen bij een scala aan buitenlandse banken. Daarbij is het belangrijk om te beseffen dat het geld dan gegarandeerd is in een ander land.

Spaarrente ontwikkeling volgen?

Blijf op de hoogte met onze Update Sparen!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek