Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 18 augustus 2022, 11:52
#sparen

De rente op spaargeld is aan het stijgen. Sinds de renteverhoging door de Europese Centrale Bank (ECB) volgen banken elkaar snel op om de spaarrente te verhogen. Dit beperkt zich voor banken in Nederland vooralsnog echter wel tot de rente op deposito's.

Renteverhoging ECB

Op donderdag 21 juli 2022 nam de ECB officieel het besluit om de rente te verhogen - in één keer met 0,5%. Daarmee kwam een einde aan een 8 jaar durende periode van negatieve rente. 

Hogere rente op spaarrekeningen

Na deze rentestap van de ECB volgden berichten van heel veel banken over hun spaarrente. Voor spaarrekeningen waren het echter alleen Renault Bank en Bigbank die de rente serieus verhoogden. Na twee verhogingsrondes is de rente voor vrij opvraagbaar spaargeld bij Renault Bank geland op 0,65% : een forse verhoging van in totaal 0,30%.

Vergelijk spaarrekeningen

Banken in Nederland deden niet mee

Banken in Nederland deden niet mee - de meeste beperkten zich voor de spaarrekeningen tot het weghalen van de negatieve rente voor grote spaarsaldi.

Meer beweging bij deposito's

Op het gebied van deposito's is er meer beweging bij de Nederlandse banken. Diverse spaarbanken hebben al renteverhogingen doorgevoerd voor het vastzetten van spaargeld.

Geld vastzetten met Nederlandse spaargarantie

Inmiddels levert een deposito voor 1 jaar bij zowel Garantibank als Yapi Kredi - beide onder de Nederlandse spaargarantie - al 1,00% op. Daarna volgt LeasePlan Bank met 0,50%.

Wie kiest voor een deposito voor 2 jaar kan onder het Nederlandse depositogarantiestelsel 1,35% (Yapi Kredi), 1,20% (GarantiBank), 0,90% (Anadolubank) of 0,85% (DHB Bank, LeasePlan Bank en NIBC Direct) krijgen.

Vergelijk deposito's

Meer rente in andere landen

In andere Europese landen kan de spaarder een nog ruim hogere rente opstrijken bij het vastzetten van geld op een deposito. Voor 1 jaar vast is de toprente 1,70%, voor 2 jaar 2,00% - beide bij de Italiaanse Banca Progetto. 

Buitenlandse spaargarantie

Nederlandse spaarders kunnen via het internationale spaarplatform Raisin heel eenvoudig geld onderbrengen bij een scala aan buitenlandse banken. Daarbij is het belangrijk om te beseffen dat het geld dan gegarandeerd is in een ander land.

Spaarrente ontwikkeling volgen?

Blijf op de hoogte met onze Update Sparen!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.