Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Daling hypotheekrente weer voorbij?

Stijging kapitaalmarktrente voorspelt hogere rente voor hypotheek

Stijging kapitaalmarktrente voorspelt hogere rente voor hypotheek

De hypotheekrente lijkt weer om te keren. De daling van de de rente voor hypotheken in afgelopen weken is gestopt, met als oorzaak de stijgende kapitaalmarktrente.

Laagste hypotheekrente

Gemengde rentewijzigingen voor hypotheken

Bij de laatste rentewijzigingen is te zien dat die voor hypotheken inmiddels gemengd zijn: de pijlen wijzen zowel omhoog als omlaag. Terwijl bij sommige hypotheekverstrekkers de rente nog omlaag gaat, voeren andere banken een verhoging door. 

Hypotheekrente wijzigingen 25 augustus 2022

Er zijn ook banken die de hypotheekrente zowel verhogen als verlagen. Een hypotheekverstrekker heeft allerlei verschillende rentetarieven. Elke combinatie van aflosvorm, risicoklasse (met NHG, zonder NHG en welk percentage van de waarde van de woning) en rentevastperiode kent een eigen rente. Afhankelijk van het beleid van de bank kunnen deze tarieven in verschillende richtingen bewegen.

Marktrentes stijgen weer

Sinds begin augustus wezen de pijlen bij de hypotheekrente allemaal naar beneden. Dat daar nu verandering in is gekomen kan worden verklaard door de ontwikkeling van de marktrentes. Zowel de kapitaalmarktrente als de geldmarktrente vertonen de laatste tijd weer een stijging. Die stijging werkt met vertraging door in de hypotheekrente. 

Kapitaalmarktrente vs hypotheekrente 10 jaar vast

In onderstaande grafiek is te zien hoe de laagste hypotheekrente (10 jaar vast) de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente na enige tijd volgt. De snelle stijging van de kapitaalmarktrente in de eerste helft van juni werkte in de tweede helft van die maand door in de hypotheekrente. De daling in juli is terug te zien in de lagere rente voor hypotheken in augustus. Tot nu toe. 

Hypotheekrente 10 jaar vast vs kapitaalmarktrente - maart tm augustus 2022

In de afgelopen weken vertoont de kapitaalmarktrente echter weer een behoorlijke stijging: van tegen de 1,0% aan het begin van de maand tot boven de 1,6%. Het is dan ook niet verrassend dat hypotheekbanken hun rentes alweer beginnen te verhogen.

Geldmarktrente vs hypotheekrente 1 jaar vast

De ontwikkeling voor de korte rente ziet er anders uit. Daar is geen sprake geweest van een serieuze daling van de hypotheekrente. De verklaring daarvoor is te vinden bij de geldmarktrente: het 12 maands Euribor tarief is ook niet echt omlaag gegaan in de afgelopen tijd.

Hypotheekrente 1 jr vast vs geldmarktrente - maart tm augustus 2022

Stijgende hypotheekrente

Gezien de stijging van de marktrentes is het te verwachten dat de hypotheekrentes de komende tijd weer zullen stijgen. Hoe snel dat gaat en hoe lang dat duurt – dat ligt aan de verdere economische ontwikkelingen.

Hypotheekrentes in de gaten houden?

Dat doe je met onze Update Hypotheken in je mail!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek