Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Prijsplafond voor energie komt eraan

Energierekening per november al omlaag

Energierekening per november al omlaag

Er komt een prijsplafond voor gas en stroom – dit jaar al. Het kabinet en energiebedrijven zijn het hier gisteravond over eens geworden, melden diverse media.

Energierekening al in november omlaag

De maatregel gaat pas echt lopen vanaf 1 januari 2023. Toch gaat de energierekening al in november 2022 omlaag, en dan in elk geval tot en met 2023. Om al snel verlichting te bieden wordt het voorschotbedrag dat mensen moeten betalen voor november en december alvast verlaagd.

Energierekening

Prijsplafond voor gas en elektriciteit

Volgens het plan worden de energieprijzen gemaximeerd op de prijs van januari 2022, nog voordat de oorlog in Oekraïne uitbrak. Die prijs ligt wel hoger dan in de afgelopen jaren, maar een stuk lager dan de energietarieven van dit moment. De overheid compenseert de energiebedrijven voor het verschil tussen de maximum prijs en de werkelijke kosten.

Alleen voor gemiddeld verbruik

De gemaximeerde prijs geldt alleen voor het gemiddelde verbruik. Wie meer gebruikt dan gemiddeld betaalt voor het meerdere wel de actuele energieprijs. Daarmee wil het kabinet de prikkel behouden om energie te besparen.

Energie besparen

Noodfonds voor mensen met betalingsproblemen

Naast het prijsplafond is er ook sprake van een noodfonds voor mensen die hun energierekening niet kunnen betalen. Volgens de berichten gaat het om steun aan de energiebedrijven, die daardoor hun klanten minimaal een half jaar respijt kunnen geven bij betalingsproblemen.

Geldzorgen

Afsluiten komende winter niet toegestaan

Het belangrijkste doel hiervan is dat er geen mensen afgesloten worden van gas en elektriciteit. Dat mogen de energiebedrijven de komende winter simpelweg niet doen.

Meerjarige contracten komen terug

Ook wil het kabinet dat energiebedrijven weer meerjarige energiecontracten gaan aanbieden. De huidige situatie, waarin alleen variabele contracten mogelijk zijn, is niet wenselijk. Dit wordt nog verder uitgewerkt, onder andere op het gebied van de opzegvoorwaarden (boete bij tussentijds opzeggen). 

Prinsjesdag: vandaag meer duidelijkheid

Vandaag is het Prinsjesdag. Met de presentatie van de rijksbegroting voor volgend jaar zal veel meer duidelijk worden over de plannen van het kabinet. Er is immers al een omvangrijk pakket samengesteld voor compensatie van het verlies aan koopkracht door de inflatie. Daar komen de plannen voor het beheersbaar houden van de energierekeningen nu bij.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Reactie op: Mevrouw Blauw van donderdag september 22, 2022 09:00
    Sorry, kleine toevoeging.

    In januari waren mijn prijzen rond de 1,10 per m3 voor gas en 0,25 per kWu voor elektriciteit.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek