Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogEnergierekening per november al omlaag
Er komt een prijsplafond voor gas en stroom - dit jaar al. Het kabinet en energiebedrijven zijn het hier gisteravond over eens geworden, melden diverse media.
De maatregel gaat pas echt lopen vanaf 1 januari 2023. Toch gaat de energierekening al in november 2022 omlaag, en dan in elk geval tot en met 2023. Om al snel verlichting te bieden wordt het voorschotbedrag dat mensen moeten betalen voor november en december alvast verlaagd.
Volgens het plan worden de energieprijzen gemaximeerd op de prijs van januari 2022, nog voordat de oorlog in Oekraïne uitbrak. Die prijs ligt wel hoger dan in de afgelopen jaren, maar een stuk lager dan de energietarieven van dit moment. De overheid compenseert de energiebedrijven voor het verschil tussen de maximum prijs en de werkelijke kosten.
De gemaximeerde prijs geldt alleen voor het gemiddelde verbruik. Wie meer gebruikt dan gemiddeld betaalt voor het meerdere wel de actuele energieprijs. Daarmee wil het kabinet de prikkel behouden om energie te besparen.
Naast het prijsplafond is er ook sprake van een noodfonds voor mensen die hun energierekening niet kunnen betalen. Volgens de berichten gaat het om steun aan de energiebedrijven, die daardoor hun klanten minimaal een half jaar respijt kunnen geven bij betalingsproblemen.
Het belangrijkste doel hiervan is dat er geen mensen afgesloten worden van gas en elektriciteit. Dat mogen de energiebedrijven de komende winter simpelweg niet doen.
Ook wil het kabinet dat energiebedrijven weer meerjarige energiecontracten gaan aanbieden. De huidige situatie, waarin alleen variabele contracten mogelijk zijn, is niet wenselijk. Dit wordt nog verder uitgewerkt, onder andere op het gebied van de opzegvoorwaarden (boete bij tussentijds opzeggen).
Vandaag is het Prinsjesdag. Met de presentatie van de rijksbegroting voor volgend jaar zal veel meer duidelijk worden over de plannen van het kabinet. Er is immers al een omvangrijk pakket samengesteld voor compensatie van het verlies aan koopkracht door de inflatie. Daar komen de plannen voor het beheersbaar houden van de energierekeningen nu bij.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.