Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 31 oktober 2022, 07:55
#sparen

De inflatie is torenhoog, alles is duidelijk duurder. Ondanks de hogere kosten blijven we in Nederland behoorlijk sparen: in de maand september groeide het totale saldo van spaarrekeningen en deposito's met € 712 miljoen euro.

Spaarsaldo groeit in september na dip in augustus

Deze groei blijkt uit de cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) over september. In augustus slonk het totale spaartegoed per saldo € 35 miljoen, maar deze maand hebben Nederlanders weer behoorlijk gespaard. In totaal hebben we in ons land € 422,5 miljard euro staan op spaarrekeningen en in deposito's bij banken in Nederland.

Sparen in Nederland

Rente bijschrijving groeit

Aan de cijfers van DNB is ook te zien dat de spaarrente aan het stijgen is. In september werd er € 32 miljoen aan rente bijgeschreven - dat was in de maanden daarvoor slechts € 28 miljoen. Die rente werd vooral vergoed op deposito's - spaarrekeningen bij de banken brachten nagenoeg niets op.

Met de opeenvolgende renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) komt er nu eindelijk beweging in de spaarrentes.

Spaarrentes vergelijken

Inflatie iets lager dan vorige maand

Ook over de inflatie is er nieuws: het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte de inflatiecijfers over oktober volgens de Europese rekenmethode (HICP) bekend. Die komt uit op 16,8% - iets lager dan de 17,1% over de maand september.

In Nederland kijken we vooral naar de ConsumentenPrijsIndex (CPI) - daarvan wordt de uitkomst over oktober op 8 november bekendgemaakt. In september kwam de CPI uit op 14,5%.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.