Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Spaarberg groeit ondanks hoge inflatie

Nederlander spreekt spaargeld niet aan voor betalen hogere kosten

Nederlander spreekt spaargeld niet aan voor betalen hogere kosten

De inflatie is torenhoog, alles is duidelijk duurder. Ondanks de hogere kosten blijven we in Nederland behoorlijk sparen: in de maand september groeide het totale saldo van spaarrekeningen en deposito’s met € 712 miljoen euro.

Spaarsaldo groeit in september na dip in augustus

Deze groei blijkt uit de cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) over september. In augustus slonk het totale spaartegoed per saldo € 35 miljoen, maar deze maand hebben Nederlanders weer behoorlijk gespaard. In totaal hebben we in ons land € 422,5 miljard euro staan op spaarrekeningen en in deposito’s bij banken in Nederland.

Sparen in Nederland

Rente bijschrijving groeit

Aan de cijfers van DNB is ook te zien dat de spaarrente aan het stijgen is. In september werd er € 32 miljoen aan rente bijgeschreven – dat was in de maanden daarvoor slechts € 28 miljoen. Die rente werd vooral vergoed op deposito’s – spaarrekeningen bij de banken brachten nagenoeg niets op.

Met de opeenvolgende renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) komt er nu eindelijk beweging in de spaarrentes.

Spaarrentes vergelijken

Inflatie iets lager dan vorige maand

Ook over de inflatie is er nieuws: het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte de inflatiecijfers over oktober volgens de Europese rekenmethode (HICP) bekend. Die komt uit op 16,8% – iets lager dan de 17,1% over de maand september.

In Nederland kijken we vooral naar de ConsumentenPrijsIndex (CPI) – daarvan wordt de uitkomst over oktober op 8 november bekendgemaakt. In september kwam de CPI uit op 14,5%.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek