Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zorgverzekering 2023: veel overstappers verwacht

Kortingen verdwijnen, premies stijgen en mensen willen besparen

Kortingen verdwijnen, premies stijgen en mensen willen besparen

De zorgpremies voor 2023 moeten na komend weekend allemaal bekend zijn. Vervolgens kan het jaarlijkse overstapseizoen van start gaan. De verwachting is dat dit jaar veel mensen gaan overstappen van zorgverzekering, doordat kortingen verdwijnen, premies stijgen en veel mensen willen besparen op hun vaste lasten.

Premies zorgverzekeringen

Overstappen van zorgverzekering

Iedereen is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Daarbij heeft de consument de keuze uit een heel scala aan polissen bij een flink aantal zorgverzekeraars. De keuze die men maakt is voor een vol kalenderjaar: tussentijds overstappen kan niet. Per 1 januari kan dat wel, ieder jaar opnieuw. Meestal stappen ongeveer 1,2 miljoen mensen per jaar over, ongeveer 7% van het totaal aantal verzekerden.

Verwachting: meer overstappers dan andere jaren

De verwachting in de markt van zorgverzekeringen is dat dit er dit jaar meer overgestapt zal worden, er wordt gesproken over ‘zeker meer dan 8%’. Dat is in de afgelopen vijftien jaar nog niet eerder gebeurd.

Premie zorgverzekering

Besparen op hogere zorgpremie in 2023

De belangrijkste reden om over te stappen naar een andere ziektekostenverzekering is de premie. Door de fors hogere prijzen van allerlei zaken zijn veel mensen meer op hun uitgaven gaan letten. Het ziet ernaar uit dat ook de zorgverzekering fors duurder gaat worden in 2023. DSW, die als eerste de premies voor het nieuwe jaar bekendmaakte, heeft een verhoging van € 9,75 per maand doorgevoerd. Als dat de lijn is die ook andere verzekeraars gaan volgen betekent dat een flinke lastenverhoging voor de consument.

Stilte voor de storm

Sinds de bekendmaking van de DSW-premies is het stil rondom de zorgverzekeringen. Uiterlijk 12 november moeten alle premies duidelijk zijn, dat is komende zaterdag. Er wordt tot het allerlaatste moment gewacht dit jaar. De grote verzekeraars lijken op elkaar te wachten, willen zich niet door hun concurrenten in de kaart laten kijken.

Collectiviteitskorting op 0%

Een aanvullend aspect dat de zorgpremie hoger doet uitpakken voor de consument is het verdwijnen van de collectiviteitskortingen. De korting die een zorgverzekeraar op de premie van oudsher gaf als deze collectief wordt afgesloten via een werkgever, vakbond, gemeente, vereniging of andere groep mag niet meer.

Zorgverzekering dekking

Collectieve zorgverzekering was al niet per se goedkoper

Daardoor biedt het geen voordeel meer om via zo’n collectiviteit verzekerd te zijn voor ziektekosten. Veel verzekerden hadden de indruk dat ze met die collectiviteitskorting altijd het voordeligst uit waren – in de praktijk bleek dat  echter lang niet altijd het geval. Nu de korting vervalt wordt dat veel duidelijker.

Serieuze vergelijking van zorgverzekeringen

Nu de korting volledig vervalt zullen meer consumenten een serieuze vergelijking van zorgverzekeringen raadplegen. Als daaruit blijkt dat hun zorgpremie veel lager kan dan wat ze bij hun huidige verzekeraar betalen zullen veel van hen besluiten om over te stappen.

Zorgpremies vergelijken

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek