Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 30 november 2022, 07:41
#inflatie

In november komt de inflatie in Nederland een stuk lager uit dan vorige maand. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) raamt de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) voor deze maand op 11,2%. In oktober kwam deze nog uit op 16,8%.

Voorlopige ramingĀ 

Deze 11,2% is een voorlopige raming op basis van onvolledige gegevens. Het definitieve percentage voor de HICP wordt net als de Nederlandse consumentenprijsindex (CPI) op 8 december bekendgemaakt.

Duidelijk lager dan afgelopen maanden

Deze voorlopige inschatting is duidelijk lager dan de inflatie die over oktober werd gemeten. In september kwam de HICP zelfs uit op 17,1%. Die piek in de prijsstijgingen lijkt met deze nieuwe meting voorbij. Toch is het nog steeds een bijzonder hoog inflatieniveau.

HICP in Nederland

Prijsstijging energie en brandstoffen gehalveerd

Het grote verschil in met oktober komt vooral door de gedaalde prijzen van energie en motorbrandstoffen. In oktober was deze categorie nog 99,7% duurder dan een jaar eerder, bijna een verdubbeling van de prijzen. In november kwam de prijsstijging van deze categorie uit op 41,6% ten opzichte van november 2022. Nog steeds een enorme stijging - maar minder extreem dan vorige maand.

Eten en drinken meer in prijs gestegen

Voedingsmiddelen, dranken en tabak stegen in november iets meer in prijs dan in oktober: van 11,5% naar 12,5%. Het lijkt erop dat de gestegen energietarieven steeds meer doorwerken in de winkelprijzen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.