Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Prijzen in november veel minder gestegen

Inflatie afgelopen maand ruim lager dan in oktober

Inflatie afgelopen maand ruim lager dan in oktober

In november komt de inflatie in Nederland een stuk lager uit dan vorige maand. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) raamt de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) voor deze maand op 11,2%. In oktober kwam deze nog uit op 16,8%.

Voorlopige raming 

Deze 11,2% is een voorlopige raming op basis van onvolledige gegevens. Het definitieve percentage voor de HICP wordt net als de Nederlandse consumentenprijsindex (CPI) op 8 december bekendgemaakt.

Duidelijk lager dan afgelopen maanden

Deze voorlopige inschatting is duidelijk lager dan de inflatie die over oktober werd gemeten. In september kwam de HICP zelfs uit op 17,1%. Die piek in de prijsstijgingen lijkt met deze nieuwe meting voorbij. Toch is het nog steeds een bijzonder hoog inflatieniveau.

HICP in Nederland

Prijsstijging energie en brandstoffen gehalveerd

Het grote verschil in met oktober komt vooral door de gedaalde prijzen van energie en motorbrandstoffen. In oktober was deze categorie nog 99,7% duurder dan een jaar eerder, bijna een verdubbeling van de prijzen. In november kwam de prijsstijging van deze categorie uit op 41,6% ten opzichte van november 2022. Nog steeds een enorme stijging – maar minder extreem dan vorige maand.

Eten en drinken meer in prijs gestegen

Voedingsmiddelen, dranken en tabak stegen in november iets meer in prijs dan in oktober: van 11,5% naar 12,5%. Het lijkt erop dat de gestegen energietarieven steeds meer doorwerken in de winkelprijzen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek