Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 12 december 2022, 14:50
#hypotheek

Het kalenderjaar 2022 zal de boeken ingaan als het jaar waarin de hypotheekrentes extreem hard gestegen zijn. Een rentestijging die vrijwel geen enkele expert een jaar geleden had zien aankomen. De rentestijging lijkt echter (voorlopig?) voorbij: de laatste 6 weken zien we zelfs vrijwel alleen rentedalingen langskomen.

Of de daling in de laatste weken van het jaar door zal zetten, hangt met name af van de economische cijfers die in de komende 2 weken uit zullen komen en de bijeenkomsten van de Europese Centrale Bank (ECB) en Amerikaanse Centrale Bank (FED) later deze week.

Alle hypotheekrentes vergelijken

Eind oktober hoogste punt in jaren

Ongeveer een jaar geleden bereikten de hypotheekrentes hun laagste niveau ooit. Het is nu bijna niet meer voor te stellen dat de laagste 10-jaars hypotheekrente eind 2021 nog onder de 1 procent noteerde. Op dit moment betaal je voor dezelfde hypotheek ruim 3% meer!

De huidige rentes zijn echter niet de hoogste rentes die we dit jaar hebben gezien. De hoogste hypotheekrentes zagen we ongeveer 6 weken geleden. Sindsdien is de hypotheekrente aan het dalen. Ten opzichte van de eerdere stijging van dit jaar stellen die dalingen niet zo veel voor. Maar toch laten de huidige rentes een duidelijk verschil zien met de rentes eind oktober.

Hypotheekrente ontwikkeling in het jaar 2022

Historische hypotheekrente

Kijken we verder terug, dan wordt eigenlijk pas duidelijk hoe extreem de rentestijging in 2022 is. 

Hypotheekrente ontwikkeling tussen 2010 en december 2022

In de periode tussen mei 2011 en november 2021 is de hypotheekrente vrijwel alleen maar gedaald. Deze daling van ruim 10 jaar is in minder dan een jaar vrijwel teniet gedaan.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.