HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrente daalt nu al 6 weken

Extreme stijging hypotheekrente in kalenderjaar 2022 ondanks recente rentedaling

Extreme stijging hypotheekrente in kalenderjaar 2022 ondanks recente rentedaling

Het kalenderjaar 2022 zal de boeken ingaan als het jaar waarin de hypotheekrentes extreem hard gestegen zijn. Een rentestijging die vrijwel geen enkele expert een jaar geleden had zien aankomen. De rentestijging lijkt echter (voorlopig?) voorbij: de laatste 6 weken zien we zelfs vrijwel alleen rentedalingen langskomen.

Of de daling in de laatste weken van het jaar door zal zetten, hangt met name af van de economische cijfers die in de komende 2 weken uit zullen komen en de bijeenkomsten van de Europese Centrale Bank (ECB) en Amerikaanse Centrale Bank (FED) later deze week.

Alle hypotheekrentes vergelijken

Eind oktober hoogste punt in jaren

Ongeveer een jaar geleden bereikten de hypotheekrentes hun laagste niveau ooit. Het is nu bijna niet meer voor te stellen dat de laagste 10-jaars hypotheekrente eind 2021 nog onder de 1 procent noteerde. Op dit moment betaal je voor dezelfde hypotheek ruim 3% meer!

De huidige rentes zijn echter niet de hoogste rentes die we dit jaar hebben gezien. De hoogste hypotheekrentes zagen we ongeveer 6 weken geleden. Sindsdien is de hypotheekrente aan het dalen. Ten opzichte van de eerdere stijging van dit jaar stellen die dalingen niet zo veel voor. Maar toch laten de huidige rentes een duidelijk verschil zien met de rentes eind oktober.

Hypotheekrente ontwikkeling in het jaar 2022

Historische hypotheekrente

Kijken we verder terug, dan wordt eigenlijk pas duidelijk hoe extreem de rentestijging in 2022 is. 

Hypotheekrente ontwikkeling tussen 2010 en december 2022

In de periode tussen mei 2011 en november 2021 is de hypotheekrente vrijwel alleen maar gedaald. Deze daling van ruim 10 jaar is in minder dan een jaar vrijwel teniet gedaan.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Peter van maandag december 12, 2022 17:23
    Hypotheek rente gaat zeker weer dalen, let maar op. Dit is slecht tijdelijk en een goed moment om een huis te kopen als je al een lopende lening hebt met een lage rente maar ook zelf het vermogen hebt. Op lange termijn stijgt alles, de boodschappen, de diensten en de woningwaarde ook. Zo is het altijd gegaan en zo zal het ook zijn. Wie verwacht dat alles duurder wordt maar op lange termijn verwacht dat huizen goedkoper zullen worden, met een woningtekort, en groeiend aantal inwoners en inflatie komt bedrogen uit, deze dip is tijdelijk en niemand is dom genoeg om huis met verlies te verkopen als ze een lang lopende lage rente hebben. Of denk je dat iedereen aan het scheiden is en noodgedwongen eruit moet? dont think so.
    Leven gaat door mensen, laat je niet gek maken.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen