Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrente daalt nu al 6 weken

Extreme stijging hypotheekrente in kalenderjaar 2022 ondanks recente rentedaling

Extreme stijging hypotheekrente in kalenderjaar 2022 ondanks recente rentedaling

Het kalenderjaar 2022 zal de boeken ingaan als het jaar waarin de hypotheekrentes extreem hard gestegen zijn. Een rentestijging die vrijwel geen enkele expert een jaar geleden had zien aankomen. De rentestijging lijkt echter (voorlopig?) voorbij: de laatste 6 weken zien we zelfs vrijwel alleen rentedalingen langskomen.

Of de daling in de laatste weken van het jaar door zal zetten, hangt met name af van de economische cijfers die in de komende 2 weken uit zullen komen en de bijeenkomsten van de Europese Centrale Bank (ECB) en Amerikaanse Centrale Bank (FED) later deze week.

Alle hypotheekrentes vergelijken

Eind oktober hoogste punt in jaren

Ongeveer een jaar geleden bereikten de hypotheekrentes hun laagste niveau ooit. Het is nu bijna niet meer voor te stellen dat de laagste 10-jaars hypotheekrente eind 2021 nog onder de 1 procent noteerde. Op dit moment betaal je voor dezelfde hypotheek ruim 3% meer!

De huidige rentes zijn echter niet de hoogste rentes die we dit jaar hebben gezien. De hoogste hypotheekrentes zagen we ongeveer 6 weken geleden. Sindsdien is de hypotheekrente aan het dalen. Ten opzichte van de eerdere stijging van dit jaar stellen die dalingen niet zo veel voor. Maar toch laten de huidige rentes een duidelijk verschil zien met de rentes eind oktober.

Hypotheekrente ontwikkeling in het jaar 2022

Historische hypotheekrente

Kijken we verder terug, dan wordt eigenlijk pas duidelijk hoe extreem de rentestijging in 2022 is. 

Hypotheekrente ontwikkeling tussen 2010 en december 2022

In de periode tussen mei 2011 en november 2021 is de hypotheekrente vrijwel alleen maar gedaald. Deze daling van ruim 10 jaar is in minder dan een jaar vrijwel teniet gedaan.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Peter van maandag december 12, 2022 17:23
    Hypotheek rente gaat zeker weer dalen, let maar op. Dit is slecht tijdelijk en een goed moment om een huis te kopen als je al een lopende lening hebt met een lage rente maar ook zelf het vermogen hebt. Op lange termijn stijgt alles, de boodschappen, de diensten en de woningwaarde ook. Zo is het altijd gegaan en zo zal het ook zijn. Wie verwacht dat alles duurder wordt maar op lange termijn verwacht dat huizen goedkoper zullen worden, met een woningtekort, en groeiend aantal inwoners en inflatie komt bedrogen uit, deze dip is tijdelijk en niemand is dom genoeg om huis met verlies te verkopen als ze een lang lopende lage rente hebben. Of denk je dat iedereen aan het scheiden is en noodgedwongen eruit moet? dont think so.
    Leven gaat door mensen, laat je niet gek maken.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek