Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogNa afronding schuldhulptraject sneller ruimte voor nieuwe start
Inwoners van de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn vanaf volgend jaar eerder van hun BKR-codering af: in plaats van 5 jaar blijft deze nog maar 6 maanden staan na afronding van een schuldentraject.
Het Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert leningen die aan consumenten zijn verstrekt. Zijn er betalingsproblemen rondom de lening, dan volgt een BKR-codering. Daarmee kunnen andere kredietverstrekkers zien dat er problemen zijn geweest en die meenemen in de beoordeling van leningaanvragen. Die codering heeft grote gevolgen voor de consument: het aanvragen van een nieuwe lening of hypotheek is daardoor vaak onmogelijk.
Wie eenmaal een BKR-codering heeft komt daar niet snel meer vanaf. Ook als de de probleemlening volledig is afbetaald blijft de codering nog 5 jaar zichtbaar in het register. Er zijn veel situaties waarin de gevolgen van de codering 'disproportioneel' zijn: een probleem met een telefoonabonnement kan ertoe leiden dat men jaren later geen huis kan kopen.
Inwoners met betalingsproblemen kunnen aankloppen bij de schuldhulpverlening. Deze dienst wordt door gemeenten verzorgd en helpt mensen met schulden om deze op te lossen. In de vier grote steden vindt ongeveer de helft van alles schuldhulpverleningstrajecten van Nederland plaats.
Bij aanvang van het schuldentraject wordt sinds 1 januari 2021 een speciale BKR-codering geplaatst: een SR-code. Ook deze code blijft in beginsel 5 jaar lang staan na het succesvol afronden van het traject met de schuldhulpverlening. De gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben nu besloten dat zij al 6 maanden na het afronden van het schuldentraject de BKR-codering weghalen.
Zo willen ze hun inwoners de ruimte geven om een nieuwe start te maken in hun leven. Na afloop van het traject voor schuldhulpverlening krijgen de mensen nog steeds nazorg, om te voorkomen dat ze opnieuw in de problemen komen. Let wel: het verwijderen geldt alléén voor de SR codering die de gemeente zelf heeft geplaatst. Andere BKR-coderingen blijven nog steeds 5 jaar staan.
Bij het BKR zijn ze het niet eens met deze stap van deze gemeenten. Directeur Peter van den Bosch vraagt zich af hoe een bank het wettelijk verplichte klantonderzoek goed kan doen als niet alle informatie over schuldproblemen zichtbaar is. Bovendien is hij bang dat meer mensen gaan terugvallen in de schulden, zoals nu ook al gebeurt als de registratie na 5 jaar automatisch verwijderd wordt.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.