Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

BKR-codering sneller weg in grote steden

Na afronding schuldhulptraject sneller ruimte voor nieuwe start

Na afronding schuldhulptraject sneller ruimte voor nieuwe start

Inwoners van de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn vanaf volgend jaar eerder van hun BKR-codering af: in plaats van 5 jaar blijft deze nog maar 6 maanden staan na afronding van een schuldentraject.

BKR-codering heeft grote gevolgen

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert leningen die aan consumenten zijn verstrekt. Zijn er betalingsproblemen rondom de lening, dan volgt een BKR-codering. Daarmee kunnen andere kredietverstrekkers zien dat er problemen zijn geweest en die meenemen in de beoordeling van leningaanvragen. Die codering heeft grote gevolgen voor de consument: het aanvragen van een nieuwe lening of hypotheek is daardoor vaak onmogelijk. 

Bureau Krediet Registratie - BKR

Na aflossen lening nog 5 jaar zichtbaar

Wie eenmaal een BKR-codering heeft komt daar niet snel meer vanaf. Ook als de de probleemlening volledig  is afbetaald blijft de codering nog 5 jaar zichtbaar in het register. Er zijn veel situaties waarin de gevolgen van de codering ‘disproportioneel’ zijn: een probleem met een telefoonabonnement kan ertoe leiden dat men jaren later geen huis kan kopen.

Schuldhulpverlening door gemeenten

Inwoners met betalingsproblemen kunnen aankloppen bij de schuldhulpverlening. Deze dienst wordt door gemeenten verzorgd en helpt mensen met schulden om deze op te lossen. In de vier grote steden vindt ongeveer de helft van alles schuldhulpverleningstrajecten van Nederland plaats.

Grote steden: na schuldentraject sneller van BKR-codering af

Bij aanvang van het schuldentraject wordt sinds 1 januari 2021 een speciale BKR-codering geplaatst: een SR-code. Ook deze code blijft in beginsel 5 jaar lang staan na het succesvol afronden van het traject met de schuldhulpverlening. De gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben nu besloten dat zij al 6 maanden na het afronden van het schuldentraject de BKR-codering weghalen.

Ruimte voor een nieuwe start

Zo willen ze hun inwoners de ruimte geven om een nieuwe start te maken in hun leven. Na afloop van het traject voor schuldhulpverlening krijgen de mensen nog steeds nazorg, om te voorkomen dat ze opnieuw in de problemen komen. Let wel: het verwijderen geldt alléén voor de SR codering die de gemeente zelf heeft geplaatst. Andere BKR-coderingen blijven nog steeds 5 jaar staan.

BKR geen voorstander

Bij het BKR zijn ze het niet eens met deze stap van deze gemeenten. Directeur Peter van den Bosch vraagt zich af hoe een bank het wettelijk verplichte klantonderzoek goed kan doen als niet alle informatie over schuldproblemen zichtbaar is. Bovendien is hij bang dat meer mensen gaan terugvallen in de schulden, zoals nu ook al gebeurt als de registratie na 5 jaar automatisch verwijderd wordt.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek