Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Voorlopige inflatie december 2022: 9,6%

Prijzen iets minder gestegen dan in november

Prijzen iets minder gestegen dan in november

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft voorlopige inflatiecijfers gepubliceerd over de afgelopen maand. Volgens deze snelle raming komt de inflatie in december 2022 uit op 9,6%. Dat is een lichte daling ten opzichte van november, toen de prijzen 9,9% hoger uitkwamen dan een jaar eerder.

Inflatie: snelle raming CPI december 2022 | CBS

Nieuw: snelle raming CPI

Dat het CBS met een snelle raming van de ConsumentenPrijsIndex (CPI) komt is nieuw. Dat deed het bureau voorheen alleen voor de Europees geharmoniseerde inflatie (HICP). Daarvan is de voorlopige schatting over december 11,0% – tegen 11,3% in november.

Meer duidelijkheid over inflatiecijfers

De keuze om nu ook met een snelle raming van de CPI te komen heeft te maken met duidelijkheid: de HICP en CPI werden door de verschillende publicaties makkelijk met elkaar verward. Met het tegelijk publiceren van beide ramingen hoopt het CBS deze verwarring te verminderen.

Schatting met onvolledige brongegevens

Belangrijk blijft te beseffen dat de raming gebaseerd is op onvolledige brongegevens. Daardoor kan het definitieve inflatiecijfer – dat enkele dagen later bekendgemaakt wordt – afwijken van de raming. De aanpassing die gedaan wordt is doorgaans relatief klein.

Inflatie in december

Volgens de voorlopige schatting komt de inflatie in december uit op 9,6%. Dat houdt in dat consumentengoederen- en diensten met dit percentage in prijs gestegen zijn in vergelijking met december 2021. Over de maand november kwam de prijsstijging uit op 9,9%. Het definitieve inflatiepercentage over december wordt op 10 januari 2023 bekendgemaakt.

Voeding, drank en tabak

De grotere prijsstijgingen dan vorige maand waren vooral te vinden bij voeding, drank en tabak: daar zag het CBS maar liefst 14% hogere prijzen ten opzichte van een jaar eerder, terwijl dat in november nog 12,9% was. Aan de andere kant stegen de prijzen van energie veel minder hard dan in november (30% tegenover 41,3%). 

Prijsontwikkeling per groep - raming inflatie december 2022 | CBS

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek