Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 6 januari 2023, 07:34
#inflatie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft voorlopige inflatiecijfers gepubliceerd over de afgelopen maand. Volgens deze snelle raming komt de inflatie in december 2022 uit op 9,6%. Dat is een lichte daling ten opzichte van november, toen de prijzen 9,9% hoger uitkwamen dan een jaar eerder.

Inflatie: snelle raming CPI december 2022 | CBS

Nieuw: snelle raming CPI

Dat het CBS met een snelle raming van de ConsumentenPrijsIndex (CPI) komt is nieuw. Dat deed het bureau voorheen alleen voor de Europees geharmoniseerde inflatie (HICP). Daarvan is de voorlopige schatting over december 11,0% - tegen 11,3% in november.

Meer duidelijkheid over inflatiecijfers

De keuze om nu ook met een snelle raming van de CPI te komen heeft te maken met duidelijkheid: de HICP en CPI werden door de verschillende publicaties makkelijk met elkaar verward. Met het tegelijk publiceren van beide ramingen hoopt het CBS deze verwarring te verminderen.

Schatting met onvolledige brongegevens

Belangrijk blijft te beseffen dat de raming gebaseerd is op onvolledige brongegevens. Daardoor kan het definitieve inflatiecijfer - dat enkele dagen later bekendgemaakt wordt - afwijken van de raming. De aanpassing die gedaan wordt is doorgaans relatief klein.

Inflatie in december

Volgens de voorlopige schatting komt de inflatie in december uit op 9,6%. Dat houdt in dat consumentengoederen- en diensten met dit percentage in prijs gestegen zijn in vergelijking met december 2021. Over de maand november kwam de prijsstijging uit op 9,9%. Het definitieve inflatiepercentage over december wordt op 10 januari 2023 bekendgemaakt.

Voeding, drank en tabak

De grotere prijsstijgingen dan vorige maand waren vooral te vinden bij voeding, drank en tabak: daar zag het CBS maar liefst 14% hogere prijzen ten opzichte van een jaar eerder, terwijl dat in november nog 12,9% was. Aan de andere kant stegen de prijzen van energie veel minder hard dan in november (30% tegenover 41,3%). 

Prijsontwikkeling per groep - raming inflatie december 2022 | CBS

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.