Search
Close this search box.

Record aantal overstappers zorgverzekering

Niet eerder kozen zoveel mensen voor een andere zorgpolis

Niet eerder kozen zoveel mensen voor een andere zorgpolis

In 2022 wisselden ongeveer 1,4 miljoen mensen van zorgverzekeraar: zo’n 8% van de verzekerden. Zo hoog was het aantal overstappers sinds de invoering van het huidige zorgstelsel (in 2006) nog niet eerder. Dit meldt Kenniscentrum Vektis na een eerste analyse. De cijfers zijn nog niet definitief.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

8% gewisseld van zorgpolis

De afgelopen jaren bleef het percentage overstappers steken rond de 6 à 7 procent. In de laatste periode van 2022 besloot een aanzienlijk grotere groep van zorgverzekering te wisselen. 

Overstappers zorgverzekering 2022/2023 - voorlopige cijfers Vektis

Overstappen voor goedkopere zorgverzekering

Het grotere aantal overstappers dan voorheen wordt veroorzaakt door:

  • de stel stijgende zorgpremies en inflatie: mensen willen besparen op hun zorgverzekering
  • de wegvallende collectiviteitskorting: andere polissen blijken goedkoper

Cijfers nog niet definitief

De nu gepubliceerde cijfers zijn nog niet definitief. Hierbij is alleen gekeken naar de nieuw afgesloten zorgverzekeringen in 2022. Er zijn ook verzekerden die wel al hun zorgpolis hebben beëindigd (dat kon tot en met 31 december 2022), maar nog geen nieuwe hebben afgesloten (dat kan tot en met 31 januari 2023). Deze overstappers moeten nog toegevoegd worden. Bovendien zijn er ook mensen die alleen de inhoud van hun polis hebben aangepast terwijl ze bij dezelfde zorgverzekeraar bleven.

Eind april komt Vektis met een uitgebreide analyse van de overstapcijfers: de Zorgthermometer Verzekerden. Vektis verwacht dat het uiteindelijke overstappercentage in 2022 uitkomt tussen de 8,1 en 8,5%.

Zorgverzekering voor 2023 nog kiezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek