Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 13 januari 2023, 07:11
#huizenmarkt

De huizenprijzen zijn aan het dalen, dat was op maand- en kwartaalbasis al langer duidelijk. Inmiddels is het ook zichtbaar op jaarbasis - een kantelpunt op de woningmarkt.

Verkoopprijs huizen omlaag

Uit de kwartaalcijfers van makelaarsvereniging NVM blijkt dat de gemiddelde verkoopprijs in de laatste drie maanden van 2022 uitkwam op € 407.000. In het 3e kwartaal van vorig jaar was dat nog € 427.000 - op was er dus een daling te zien van 3,7%. 

Daling huizenprijzen

Daling van 6,4% op jaarbasis

Voor het eerst in negen jaar daalde de huizenprijs ook op jaarbasis. Ten opzichte van het 4e kwartaal van 2021 daalde de huizenprijs in het afgelopen kwartaal met 6,4%. De NVM spreekt van een omslagpunt: de tijd van enorme prijsstijgingen lijkt achter ons te liggen.

Meer keuze voor kopers op de woningmarkt

De extreme verhitting van de huizenmarkt is verleden tijd. Het aanbod van koopwoningen is groter: het aantal te koop staande woningen bij NVM makelaars is in een jaar tijd meer dan verdubbeld (van 15.566 naar 34.756). Dat geeft kopers meer ruimte om op een rustige manier een huis te zoeken. 

Huis kopen niet makkelijker

Dat wil echter niet zeggen dat het gemakkelijker is om een woning te kopen. Door de gestegen hypotheekrente zijn de maandlasten voor een gemiddelde woning flink hoger dan een jaar geleden - ook al zijn de prijzen gedaald.

Actuele hypotheekrente

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.