Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huizenprijs nu ook op jaarbasis dalend

Gemiddelde verkoopprijs woningen 6,4% omlaag

Gemiddelde verkoopprijs woningen 6,4% omlaag

De huizenprijzen zijn aan het dalen, dat was op maand- en kwartaalbasis al langer duidelijk. Inmiddels is het ook zichtbaar op jaarbasis – een kantelpunt op de woningmarkt.

Verkoopprijs huizen omlaag

Uit de kwartaalcijfers van makelaarsvereniging NVM blijkt dat de gemiddelde verkoopprijs in de laatste drie maanden van 2022 uitkwam op € 407.000. In het 3e kwartaal van vorig jaar was dat nog € 427.000 – op was er dus een daling te zien van 3,7%. 

Daling huizenprijzen

Daling van 6,4% op jaarbasis

Voor het eerst in negen jaar daalde de huizenprijs ook op jaarbasis. Ten opzichte van het 4e kwartaal van 2021 daalde de huizenprijs in het afgelopen kwartaal met 6,4%. De NVM spreekt van een omslagpunt: de tijd van enorme prijsstijgingen lijkt achter ons te liggen.

Meer keuze voor kopers op de woningmarkt

De extreme verhitting van de huizenmarkt is verleden tijd. Het aanbod van koopwoningen is groter: het aantal te koop staande woningen bij NVM makelaars is in een jaar tijd meer dan verdubbeld (van 15.566 naar 34.756). Dat geeft kopers meer ruimte om op een rustige manier een huis te zoeken. 

Huis kopen niet makkelijker

Dat wil echter niet zeggen dat het gemakkelijker is om een woning te kopen. Door de gestegen hypotheekrente zijn de maandlasten voor een gemiddelde woning flink hoger dan een jaar geleden – ook al zijn de prijzen gedaald.

Actuele hypotheekrente

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Abee van vrijdag januari 13, 2023 16:29
    Dit is de enige manier om huizenprijzen te bepalen, toch? Kijken naar de verkochten woningen en dat vergelijken met vergelijkbare woningen in het verleden. De afgelopen jaren werd er veel overboden. En je kunt wel zeggen dat dat niet realistisch was, maar het was gewoon de realiteit. Heel simpel gezegd: als je je huis een jaar geleden in de verkoop had gezet, had je volgens mij echt een stuk meer kunnen krijgen dan nu. Ik heb dagelijks te maken met het financieren van huizen en ik geloof dat het verschil al veel groter is dan nu in de cijfers naar voren komt. Appartementen in Utrecht die een jaar geleden in de verkoop gingen voor 325.000 euro en verkocht werden voor 365.000, staan nu voor 310.000 in de verkoop (en worden daar niet voor verkocht). Een jaar geleden waren er zo maar 20 liefhebbers. Nu 5…. Ik denk dat de grote steden het meest extreem zijn, maar toch. De prijzen waren een jaar geleden wellicht niet realistisch, maar feit is dat je momenteel een stuk minder krijgt bij een verkoop dan toen.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek