Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatie lager maar boodschappen fors duurder

Prijsstijging 7,6% in januari 2023 - daling t.o.v. december

Prijsstijging 7,6% in januari 2023 – daling t.o.v. december

De voorlopige inflatie over januari 2023 komt uit op 7,6%, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is ruim lager dan de afgelopen maanden, maar nog steeds heel hoog. Vooral de prijsstijging van eten en drinken zorgde voor dit inflatieniveau.

Prijsstijging januari 2023 lager dan december 2022

In december 2022 kwam de inflatie nog uit op 9,6%, wat inhoudt dat de prijzen toen bijna 10% hoger lagen dan in december 2021. In september en oktober van vorig jaar was er zelfs sprake van een prijsstijging van meer dan 14% per maand ten opzichte van een jaar eerder.

Inflatie - CPI - tot en met januari 2023 (voorlopig cijfer)

Goedkopere energie

De lagere inflatie in januari komt vooral door een daling van de prijzen voor gas, elektriciteit en benzine. Bovendien is het effect van het prijsplafond op energie ook doorgerekend in het inflatiecijfer.

Fors duurdere boodschappen

Intussen worden boodschappen in de supermarkt nog steeds fors duurder. De prijzen van eten, drinken en tabak stegen in januari met 14,5% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar – ongeveer evenveel als in december (14%)

Veel duurder uit in 2 jaar tijd

In januari 2022 bedroeg de inflatie ruim 6%. De prijsstijging in januari 2023 komt daar bovenop, waardoor we in twee jaar tijd aanzienlijk duurder uit zijn voor het door het CBS gemeten pakket aan uitgaven.

Verwachting: verdere verlaging inflatie

De inflatie zal dit jaar verder afzwakken, verwachten economen. Het Centraal Planbureau (CPB) gaat uit van een 3,5% voor 2023.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek