HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Inflatie lager maar boodschappen fors duurder

Prijsstijging 7,6% in januari 2023 - daling t.o.v. december

Prijsstijging 7,6% in januari 2023 – daling t.o.v. december

De voorlopige inflatie over januari 2023 komt uit op 7,6%, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is ruim lager dan de afgelopen maanden, maar nog steeds heel hoog. Vooral de prijsstijging van eten en drinken zorgde voor dit inflatieniveau.

Prijsstijging januari 2023 lager dan december 2022

In december 2022 kwam de inflatie nog uit op 9,6%, wat inhoudt dat de prijzen toen bijna 10% hoger lagen dan in december 2021. In september en oktober van vorig jaar was er zelfs sprake van een prijsstijging van meer dan 14% per maand ten opzichte van een jaar eerder.

Inflatie - CPI - tot en met januari 2023 (voorlopig cijfer)

Goedkopere energie

De lagere inflatie in januari komt vooral door een daling van de prijzen voor gas, elektriciteit en benzine. Bovendien is het effect van het prijsplafond op energie ook doorgerekend in het inflatiecijfer.

Fors duurdere boodschappen

Intussen worden boodschappen in de supermarkt nog steeds fors duurder. De prijzen van eten, drinken en tabak stegen in januari met 14,5% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar – ongeveer evenveel als in december (14%)

Veel duurder uit in 2 jaar tijd

In januari 2022 bedroeg de inflatie ruim 6%. De prijsstijging in januari 2023 komt daar bovenop, waardoor we in twee jaar tijd aanzienlijk duurder uit zijn voor het door het CBS gemeten pakket aan uitgaven.

Verwachting: verdere verlaging inflatie

De inflatie zal dit jaar verder afzwakken, verwachten economen. Het Centraal Planbureau (CPB) gaat uit van een 3,5% voor 2023.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen