Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Van Rij twijfelt aan belasting op werkelijk rendement

Alternatief in de week gelegd bij Tweede Kamer

Alternatief in de week gelegd bij Tweede Kamer

Staatssecretaris van fiscaliteit Van Rij twijfelt of het realistisch is om de belasting op vermogen te heffen op basis van werkelijke rendementen. Hij heeft daarom alvast een alternatief in de week gelegd bij de Tweede Kamer.

Doel kabinet: belastingheffing over werkelijk rendement

Het doel van het kabinet is om vanaf 2026 de werkelijke rendementen op vermogen te belasten. Dat staat in het regeerakkoord en is de wens van veel belastingplichtigen. 

Historie vermogensrendementsheffing

Vóór 2017 was het zelfs één fictief rendement (4%) voor het gehele vermogen. Vanaf 2017 is er gewerkt met een schijvensysteem: een fictieve verdeling van het vermogen over de twee categorieën, met elk een verondersteld rendement. In deze verdeling werd er vanuit gegaan dat mensen met een groter vermogen een toenemend deel van het totaal in beleggingen hebben. Deze wijze van belastingheffing is afgekeurd door de rechters – een aanpassing van het systeem is daardoor noodzakelijk.

Werkelijke verdeling – fictieve rendementen

Als tussenoplossing wordt in box 3 van de inkomstenbelasting nu gerekend met de werkelijke verdeling van het vermogen over 3 bestanddelen, nog steeds met veronderstelde (forfaitaire) rendementen.

Belasting in box 3: bestanddelen en percentages
Bron: Belastingdienst.nl

Twijfels over haalbaarheid belasten werkelijk rendement

Ondertussen wordt door het kabinet gewerkt aan een nieuwe manier van belastingheffing over vermogen, op basis van het werkelijk behaalde rendement. De staatssecretaris heeft zijn twijfels over de haalbaarheid daarvan.

Alternatief: fijnmazige heffing met veronderstelde rendementen

Daarom heeft hij alvast een alternatief aan de Tweede Kamer laten zien: een fijnmazige heffing met nog steeds veronderstelde rendementen. Door te werken met veel meer categorieën wil Van Rij ervoor zorgen dat het fictieve rendement over vermogen zo dicht mogelijk bij het werkelijke rendement komt te liggen.

Nadelen van werken met werkelijk rendement

De nadelen van werken met werkelijk rendement zijn ook groot, zo redeneert hij. Er wordt veel gevraagd van de belastingbetaler en van de ICT van de Belastingdienst. 

Binnenkort wordt er in de Tweede Kamer opnieuw gedebatteerd over de toekomst van de belastingheffing over vermogen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek