Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Nieuwe vermogensbelasting uitgesteld tot 2026

Invoering heffing over werkelijk rendement in 2025 blijkt niet haalbaar

Invoering heffing over werkelijk rendement in 2025 blijkt niet haalbaar

Pas in 2026 wordt er een nieuw systeem ingevoerd voor het belasten van vermogen. De huidige vermogensrendementsheffing zou vervangen worden per 2025, maar dit blijkt niet haalbaar. Het uitstel is een tegenvaller voor de schatkist van ca 385 miljoen euro.

Huidige heffing in box 3 onrechtmatig

Het huidige systeem van belastingheffing op vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting (de ‘spaartaks’) is eind vorig jaar door de Hoge Raad onrechtmatig verklaard. Het veronderstelde fictieve rendement ligt veel hoger dan de spaarrente die banken vergoeden.

Actuele spaarrente

Alleen compensatie bij tijdig bezwaar

Belastingplichtigen die tijdig bezwaar hebben ingediend tegen hun aanslagen over 2017 tm 2020 krijgen een compensatie – overige belastingbetalers niet.

Belasting over werkelijk rendement

Het kabinet wil belasting gaan heffen over het werkelijke rendement op vermogen – op dit moment is dat nog een heffing over fictief rendement. De invoering van de nieuwe heffing duurt onder andere langer omdat de Belastingdienst zich ook moet bezighouden met het rechtsherstel (de compensatie) en de overbruggingswetgeving.

Tijdelijke wet voor belasting over vermogen

Er komt voor de tussentijd een tijdelijke wet voor de belasting over vermogen, die zo goed mogelijk aansluit bij de heffing op werkelijk rendement. Deze is nog niet vastgesteld – daardoor hebben belastingplichtigen met aangifte in box 3 over 2021 nog geen definitieve aanslag ontvangen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek