HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Nieuwe vermogensbelasting uitgesteld tot 2026

Invoering heffing over werkelijk rendement in 2025 blijkt niet haalbaar

Invoering heffing over werkelijk rendement in 2025 blijkt niet haalbaar

Pas in 2026 wordt er een nieuw systeem ingevoerd voor het belasten van vermogen. De huidige vermogensrendementsheffing zou vervangen worden per 2025, maar dit blijkt niet haalbaar. Het uitstel is een tegenvaller voor de schatkist van ca 385 miljoen euro.

Huidige heffing in box 3 onrechtmatig

Het huidige systeem van belastingheffing op vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting (de ‘spaartaks’) is eind vorig jaar door de Hoge Raad onrechtmatig verklaard. Het veronderstelde fictieve rendement ligt veel hoger dan de spaarrente die banken vergoeden.

Actuele spaarrente

Alleen compensatie bij tijdig bezwaar

Belastingplichtigen die tijdig bezwaar hebben ingediend tegen hun aanslagen over 2017 tm 2020 krijgen een compensatie – overige belastingbetalers niet.

Belasting over werkelijk rendement

Het kabinet wil belasting gaan heffen over het werkelijke rendement op vermogen – op dit moment is dat nog een heffing over fictief rendement. De invoering van de nieuwe heffing duurt onder andere langer omdat de Belastingdienst zich ook moet bezighouden met het rechtsherstel (de compensatie) en de overbruggingswetgeving.

Tijdelijke wet voor belasting over vermogen

Er komt voor de tussentijd een tijdelijke wet voor de belasting over vermogen, die zo goed mogelijk aansluit bij de heffing op werkelijk rendement. Deze is nog niet vastgesteld – daardoor hebben belastingplichtigen met aangifte in box 3 over 2021 nog geen definitieve aanslag ontvangen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen