HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Verrassend: huizenprijzen in januari hoger!

Gemiddelde prijs koopwoning toegenomen t.o.v. december

Gemiddelde prijs koopwoning toegenomen t.o.v. december

De huizenprijzen waren in januari 2023 iets hoger dan een maand eerder. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat in de nieuwste cijfers over de woningmarkt zien dat de prijsindex van bestaande koopwoningen in januari 1,5% hoger uitkwam dan in december 2022.

Gemiddelde huizenprijs in januari

De gemiddelde transactieprijs voor bestaande koopwoningen kwam in januari uit op € 424.681. Dat is een stijging ten opzichte van de vorige maand – de eerste na een periode van maandelijkse daling.

Prijsindex bestaande koopwoningen tm januari 2023 - CBS.nl

Verrassende stijging

Deze plotselinge stijging is verrassend te noemen. Het is niet ongebruikelijk dat huizenprijzen in de maand januari stijgen. Het CBS heeft hiervoor geen verklaring, maar ziet het ieder jaar. Toch was het dit jaar niet de verwachting, gezien de daling van de huizenprijzen sinds juli 2022.

Prijsontwikkeling huizen op jaarbasis

Op jaarbasis stegen de huizenprijzen ook nog steeds. Ten opzichte van januari 2022 waren bestaande huizen 1,1% duurder. Die stijging is nog steeds aan het afnemen: 

Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen tm januari 2023 | CBS.nl

De prijsstijging van bestaande koopwoningen was vorige maand de laagste in bijna negen jaar tijd. Ook werden er ruim minder woningen verkocht ten opzichte van een jaar geleden. Het aantal van 13.126 transacties was 6,6% minder dan in januari 2022.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen