Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Stijging hypotheekrente op komst

Hogere kapitaalmarktrente werkt door bij hypotheken

Hogere kapitaalmarktrente werkt door bij hypotheken

De hypotheekrente is aan het stijgen. Bijzonder veel geldverstrekkers verhogen de rente voor hun hypotheken, onder invloed van de gestegen kapitaalmarktrente.

Laagste hypotheekrentes

Veel hypotheekrentes omhoog

De stijging is nog nauwelijks te zien bij de laagste hypotheekrentes, maar een blik op de laatste rentewijzigingen bij hypotheken zegt veel: vooral heel veel pijlen naar boven. 

Hypotheekrente wijzigingen 23 en 24 februari 2023

Laatste rentewijzigingen hypotheken

Gestegen kapitaalmarktrente

Dat hypotheekbanken hun rentes verhogen is niet verwonderlijk. De kapitaalmarktrente is al een tijdje aan het stijgen. Deze week bereikte deze het hoogste punt sinds begin 2022, toen de renterush begon. De vorige piek was eind december vorig jaar – de kapitaalmarktrente kwam toen even boven de 2,84%. De afgelopen dagen lag deze nog iets hoger dan dat, 2,86%.

Hypotheekrente vs kapitaalmarktrente jan 2022 - 23 feb 2023

Kleinere marge voor hypotheekbanken 

De hypotheekrente reageert meestal met enige vertraging op de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. De dalingen van de kapitaalmarktrente in de eerste helft van januari hebben tot een iets lagere rente voor hypotheken geleid. Door de stijgende rente op de kapitaalmarkt is de marge voor de geldvertrekker met de laagste hypotheekrente behoorlijk afgenomen. 

Wat gaat de kapitaalmarktrente doen?

Het was te verwachten dat de stijging van het renteniveau in de afgelopen weken nu zichtbaar zou worden op de hypotheekmarkt. De rode pijlen in de lijst met rentewijzigingen laten dat al zien. De mate waarin de renteverhogingen doorzetten zal sterk afhangen van de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente in de komende week. 

Hypotheekplannen? Bespreek ze vrijblijvend met een expert!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Reactie op: Bas van vrijdag februari 24, 2023 15:25
    Sorry Patrick, maar dat niemand dan meer een huis kan betalen heeft daar niks mee te maken (of de rentes omhoog gaan). Het is eerder andersom: omdat de rentes omhoog gaan, wordt een woning onbetaalbaar, waardoor prijzen van huizen zullen dalen naar een betaalbaar (maandlasten) niveau.

    De hoge huizenprijzen waren immers een kunstmatige stijging dòòr die lage rentes.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek