Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 24 februari 2023, 08:44
#algemene rentes #hypotheek

De hypotheekrente is aan het stijgen. Bijzonder veel geldverstrekkers verhogen de rente voor hun hypotheken, onder invloed van de gestegen kapitaalmarktrente.

Laagste hypotheekrentes

Veel hypotheekrentes omhoog

De stijging is nog nauwelijks te zien bij de laagste hypotheekrentes, maar een blik op de laatste rentewijzigingen bij hypotheken zegt veel: vooral heel veel pijlen naar boven. 

Hypotheekrente wijzigingen 23 en 24 februari 2023

Laatste rentewijzigingen hypotheken

Gestegen kapitaalmarktrente

Dat hypotheekbanken hun rentes verhogen is niet verwonderlijk. De kapitaalmarktrente is al een tijdje aan het stijgen. Deze week bereikte deze het hoogste punt sinds begin 2022, toen de renterush begon. De vorige piek was eind december vorig jaar - de kapitaalmarktrente kwam toen even boven de 2,84%. De afgelopen dagen lag deze nog iets hoger dan dat, 2,86%.

Hypotheekrente vs kapitaalmarktrente jan 2022 - 23 feb 2023

Kleinere marge voor hypotheekbanken 

De hypotheekrente reageert meestal met enige vertraging op de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. De dalingen van de kapitaalmarktrente in de eerste helft van januari hebben tot een iets lagere rente voor hypotheken geleid. Door de stijgende rente op de kapitaalmarkt is de marge voor de geldvertrekker met de laagste hypotheekrente behoorlijk afgenomen. 

Wat gaat de kapitaalmarktrente doen?

Het was te verwachten dat de stijging van het renteniveau in de afgelopen weken nu zichtbaar zou worden op de hypotheekmarkt. De rode pijlen in de lijst met rentewijzigingen laten dat al zien. De mate waarin de renteverhogingen doorzetten zal sterk afhangen van de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente in de komende week. 

Hypotheekplannen? Bespreek ze vrijblijvend met een expert!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.