HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Stijging hypotheekrente op komst

Hogere kapitaalmarktrente werkt door bij hypotheken

Hogere kapitaalmarktrente werkt door bij hypotheken

De hypotheekrente is aan het stijgen. Bijzonder veel geldverstrekkers verhogen de rente voor hun hypotheken, onder invloed van de gestegen kapitaalmarktrente.

Laagste hypotheekrentes

Veel hypotheekrentes omhoog

De stijging is nog nauwelijks te zien bij de laagste hypotheekrentes, maar een blik op de laatste rentewijzigingen bij hypotheken zegt veel: vooral heel veel pijlen naar boven. 

Hypotheekrente wijzigingen 23 en 24 februari 2023

Laatste rentewijzigingen hypotheken

Gestegen kapitaalmarktrente

Dat hypotheekbanken hun rentes verhogen is niet verwonderlijk. De kapitaalmarktrente is al een tijdje aan het stijgen. Deze week bereikte deze het hoogste punt sinds begin 2022, toen de renterush begon. De vorige piek was eind december vorig jaar – de kapitaalmarktrente kwam toen even boven de 2,84%. De afgelopen dagen lag deze nog iets hoger dan dat, 2,86%.

Hypotheekrente vs kapitaalmarktrente jan 2022 - 23 feb 2023

Kleinere marge voor hypotheekbanken 

De hypotheekrente reageert meestal met enige vertraging op de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. De dalingen van de kapitaalmarktrente in de eerste helft van januari hebben tot een iets lagere rente voor hypotheken geleid. Door de stijgende rente op de kapitaalmarkt is de marge voor de geldvertrekker met de laagste hypotheekrente behoorlijk afgenomen. 

Wat gaat de kapitaalmarktrente doen?

Het was te verwachten dat de stijging van het renteniveau in de afgelopen weken nu zichtbaar zou worden op de hypotheekmarkt. De rode pijlen in de lijst met rentewijzigingen laten dat al zien. De mate waarin de renteverhogingen doorzetten zal sterk afhangen van de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente in de komende week. 

Hypotheekplannen? Bespreek ze vrijblijvend met een expert!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Reactie op: Bas van vrijdag februari 24, 2023 15:25
    Sorry Patrick, maar dat niemand dan meer een huis kan betalen heeft daar niks mee te maken (of de rentes omhoog gaan). Het is eerder andersom: omdat de rentes omhoog gaan, wordt een woning onbetaalbaar, waardoor prijzen van huizen zullen dalen naar een betaalbaar (maandlasten) niveau.

    De hoge huizenprijzen waren immers een kunstmatige stijging dòòr die lage rentes.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen