HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Inflatie februari iets hoger dan januari

Grote boosdoener: prijzen van boodschappen

Grote boosdoener: prijzen van boodschappen

De inflatie was in februari 2023 iets hoger dan in januari: 8,0% tegenover 7,6% vorige maand. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na een voorlopige raming bekendgemaakt.

Voorlopige raming inflatie

Aan het begin van een nieuwe maand maakt het CBS zo snel mogelijk cijfers bekend over de inflatie over de maand ervoor. Zeker in deze tijden van hoge inflatie is dat informatie waar het Nederlandse publiek graag van op de hoogte blijft.

Europees geharmoniseerde inflatie – HICP

Sinds een paar maanden geeft het CBS niet meer alleen een voorlopige raming van de Europees geharmoniseerde inflatiecijfers (HICP). Deze kwam voor februari uit op 8,9%, tegen 8 ,4% in januari.

Nederlandse inflatie – CPI

Ook voor de Nederlandse Consumentenprijsindex (CPI) worden nu direct aan het begin van de maand voorlopige cijfers gepubliceerd over de vorige maand. De definitieve inflatie over februari wordt bekendgemaakt op 14 maart.

Inflatie - CPI - tm februari 2023 | CBS

Sinds de piek van de inflatie in september en oktober 2022 ging deze weer omlaag. Die daling is met de stijging in februari 2023 ten einde gekomen.

Boodschappen grote boosdoener

De grote boosdoener bij de inflatie in Nederland zijn de boodschappen. Voedingsmiddelen, drank en tabak werden in februari maar liefst 15,1% duurder. Een nog sterkere stijging dus dan in januari (14,5%). Deze prijsstijgingen worden gemeten ten opzichte van de prijzen in dezelfde maand vorig jaar. Het is dus niet zo dat we de percentages bij elkaar moeten optellen.

Prijsstigingen in productgroepen tm feb 2023 | CBS.nl

De vraag is nu welke kant het opgaat met de prijzen in de supermarkten. Diverse grondstoffen zijn inmiddels weer in prijs gedaald, wat een neerwaarts gevolg zou kunnen hebben op de prijzen van boodschappen. Aan de andere kant zijn er ook kosten die hoog blijven en zelfs nog stijgen. De bal om de prijzen te verlagen ligt om te beginnen bij de producenten, vervolgens bij de supermarkten

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen