Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatie februari iets hoger dan januari

Grote boosdoener: prijzen van boodschappen

Grote boosdoener: prijzen van boodschappen

De inflatie was in februari 2023 iets hoger dan in januari: 8,0% tegenover 7,6% vorige maand. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na een voorlopige raming bekendgemaakt.

Voorlopige raming inflatie

Aan het begin van een nieuwe maand maakt het CBS zo snel mogelijk cijfers bekend over de inflatie over de maand ervoor. Zeker in deze tijden van hoge inflatie is dat informatie waar het Nederlandse publiek graag van op de hoogte blijft.

Europees geharmoniseerde inflatie – HICP

Sinds een paar maanden geeft het CBS niet meer alleen een voorlopige raming van de Europees geharmoniseerde inflatiecijfers (HICP). Deze kwam voor februari uit op 8,9%, tegen 8 ,4% in januari.

Nederlandse inflatie – CPI

Ook voor de Nederlandse Consumentenprijsindex (CPI) worden nu direct aan het begin van de maand voorlopige cijfers gepubliceerd over de vorige maand. De definitieve inflatie over februari wordt bekendgemaakt op 14 maart.

Inflatie - CPI - tm februari 2023 | CBS

Sinds de piek van de inflatie in september en oktober 2022 ging deze weer omlaag. Die daling is met de stijging in februari 2023 ten einde gekomen.

Boodschappen grote boosdoener

De grote boosdoener bij de inflatie in Nederland zijn de boodschappen. Voedingsmiddelen, drank en tabak werden in februari maar liefst 15,1% duurder. Een nog sterkere stijging dus dan in januari (14,5%). Deze prijsstijgingen worden gemeten ten opzichte van de prijzen in dezelfde maand vorig jaar. Het is dus niet zo dat we de percentages bij elkaar moeten optellen.

Prijsstigingen in productgroepen tm feb 2023 | CBS.nl

De vraag is nu welke kant het opgaat met de prijzen in de supermarkten. Diverse grondstoffen zijn inmiddels weer in prijs gedaald, wat een neerwaarts gevolg zou kunnen hebben op de prijzen van boodschappen. Aan de andere kant zijn er ook kosten die hoog blijven en zelfs nog stijgen. De bal om de prijzen te verlagen ligt om te beginnen bij de producenten, vervolgens bij de supermarkten

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek