Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Terugleververgoeding zonnepanelen soms onrechtmatig

Sommige energiebedrijven niet duidelijk over vergoeding bij vast contract

Sommige energiebedrijven niet duidelijk over vergoeding bij vast contract

De Consumentenbond protesteert tegen het beleid van sommige energiebedrijven bij het vaststellen van de terugleververgoeding voor eigenaars van zonnepanelen.

Terugleververgoeding variabel – ook bij vast contract

Bij DGB, Energiedirect en Essent blijkt in de voorwaarden te staan dat de vergoeding variabel is en op ieder moment aangepast kan worden. Oók wanneer de afnemer een vast contract heeft en dus een vast tarief betaalt voor stroom en gas.

Vergelijk energiecontracten

Onrechtmatige bepaling

Die bepaling is wat de Consumentenbond betreft onrechtmatig:

Consumenten kiezen voor een vast contract vanwege de zekerheid die het ze geeft over een langere termijn. Maar als na 3 maanden ineens de terugleververgoeding omlaag gaat, dan voelen ze zich bekocht. Vast is vast, en niet “een beetje vast”. Dat deze leveranciers in hun algemene voorwaarden zetten dat terugleververgoedingen bij een vast contract kunnen wijzigen, is onrechtmatig.

Vast contract = vaste terugleververgoeding

Bij de meeste energieleveranciers is de terugleververgoeding vast zolang de consument een vast contract heeft. Een aantal energiebedrijven had dit niet duidelijk in de voorwaarden staan en werden hierop via een brief geattendeerd door de Consumentenbond.

Consumentenbond

Daarop lieten Eneco en Delta weten dat het tarief voor teruglevering van energie bij vaste contracten echt vast is. DGB energie en Essent / Energiedirect hebben nog niet op de brief gereageerd. De bond roept hen nogmaals op hun beleid aan te passen.

ACM deelt mening Consumentenbond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is ingeseind door de Consumentenbond. Bij de ACM delen ze de mening dat de terugleververgoeding bij een vast energiecontract niet tussentijds aangepast mag worden. Daar zijn energieleveranciers via de branchevereniging Energie Nederland ook op gewezen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek