Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 15 november 2023, 18:00 - HomeFinance
#hypotheek

In een markt waar woningprijzen de pan uit rijzen, brengt 2024 een sprankje hoop voor alleenstaanden. Het maximale hypotheekbedrag voor deze groep, met inkomens vanaf €28.000, ziet een aanzienlijke verhoging van €16.000. Bovendien, in een verrassende wending, zal zelfs met een studieschuld het leenbedrag toenemen.

Lage vaste lasten als motivatie

De logica hierachter, ondersteund door het Nibud, berust op de aanname dat individuele huizenbezitters relatief lagere vaste lasten hebben. Echter, of deze toename in leenruimte daadwerkelijk de deur opent naar woningbezit blijft discutabel. Met een modaal salaris van €40.000 leen je ongeveer €160.000, ver beneden de gemiddelde huizenprijs van €430.000. Hier rijst de vraag: wat koop je nog voor dit bedrag in de huidige markt?

Huizenprijzen en verduurzaming

Een kritische noot is onvermijdelijk. Zal deze verhoging niet simpelweg leiden tot verdere inflatie van huizenprijzen? De hoop van het kabinet ligt bij de inzet van extra leenruimte voor verduurzaming van woningen. Toch blijft de vraag of dit daadwerkelijk realiteit wordt of slechts een optimistische verwachting.

Herziene benadering van studieschulden

In een notabele verandering worden ook oud-studenten bevoordeeld. Het nieuwe beleid houdt rekening met de huidige maandelijkse aflossing, in plaats van de volledige initiële studieschuld. Dit kan stimuleren tot eerder aflossen, maar werpt ook de vraag op of dit een verantwoorde stimulans is in een toch al gespannen woningmarkt.

Al met al, terwijl deze veranderingen op het eerste gezicht een gunstige ontwikkeling lijken voor alleenstaanden en oud-studenten, blijven er kritische kanttekeningen bestaan over de langetermijngevolgen voor zowel de individuele huizenkoper als de algehele woningmarkt.

Bekijk de actuele hypotheekrente hier

HomeFinance
HomeFinance redactie

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.