Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Verhoogd leenbedrag alleenstaanden in 2024 verandert markt

In een markt waar woningprijzen de pan uit rijzen, brengt 2024 een sprankje hoop voor alleenstaanden. Het maximale hypotheekbedrag voor deze groep, met inkomens vanaf €28.000, ziet een aanzienlijke verhoging van €16.000. Bovendien, in een verrassende wending, zal zelfs met een studieschuld het leenbedrag toenemen.

Lage vaste lasten als motivatie

De logica hierachter, ondersteund door het Nibud, berust op de aanname dat individuele huizenbezitters relatief lagere vaste lasten hebben. Echter, of deze toename in leenruimte daadwerkelijk de deur opent naar woningbezit blijft discutabel. Met een modaal salaris van €40.000 leen je ongeveer €160.000, ver beneden de gemiddelde huizenprijs van €430.000. Hier rijst de vraag: wat koop je nog voor dit bedrag in de huidige markt?

Huizenprijzen en verduurzaming

Een kritische noot is onvermijdelijk. Zal deze verhoging niet simpelweg leiden tot verdere inflatie van huizenprijzen? De hoop van het kabinet ligt bij de inzet van extra leenruimte voor verduurzaming van woningen. Toch blijft de vraag of dit daadwerkelijk realiteit wordt of slechts een optimistische verwachting.

Herziene benadering van studieschulden

In een notabele verandering worden ook oud-studenten bevoordeeld. Het nieuwe beleid houdt rekening met de huidige maandelijkse aflossing, in plaats van de volledige initiële studieschuld. Dit kan stimuleren tot eerder aflossen, maar werpt ook de vraag op of dit een verantwoorde stimulans is in een toch al gespannen woningmarkt.

Al met al, terwijl deze veranderingen op het eerste gezicht een gunstige ontwikkeling lijken voor alleenstaanden en oud-studenten, blijven er kritische kanttekeningen bestaan over de langetermijngevolgen voor zowel de individuele huizenkoper als de algehele woningmarkt.

Bekijk de actuele hypotheekrente hier

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek