Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 11 oktober 2017, 09:19
#hypotheek #belasting

Gisteren heeft het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie laten zien wat de plannen zijn voor de komende vier jaar. Die plannen bevatten behoorlijk wat veranderingen voor de persoonlijke geldzaken.

Belastingen in het regeerakkoord

Zo komt er vanaf 2021 een belastingstelsel met nog maar twee schijven (36,93% / 49,5%), waarbij de eerste schijf ver doorloopt (€ 68.600). Het lage btw gaat naar 9% - de boodschappen worden daardoor duurder. Er zijn ook plannen met de vermogensrendementsheffing (belasting in box 3): er zal sneller worden aangesloten op werkelijk rendement en het heffingsvrije vermogen gaat omhoog naar € 30.000 per belastingplichtige.

Aanpassing pensioenstelsel

Rutte III wil het pensioenstelsel vóór 2020 vernieuwen: al in de loop van 2018 moet er op hoofdlijnen overeenstemming zijn over wat er gaat gebeuren met de pensioenen. 

Hypotheken en hypotheekrenteaftrek

Over de aanpassingen rondom de hypotheekrenteaftrek was al van alles uitgelekt. Samengevat verandert daar het volgende:

  • de maximale hypotheek wordt nog verlaagd tot 100% van de marktwaarde, maar zal niet lager worden
  • het maximale percentage voor de hypotheekrenteaftrek wordt in snellere stappen afgebouwd: 3% per jaar tot de 37% is bereikt
  • het eigenwoningforfait wordt verlaagd met 0,15%
  • de Wet Hillen (geen bijtelling van eigenwoningforfait als er geen aftrek is) wordt afgebouwd. Dat zou in eerste instantie in 20 jaar gebeuren - deze termijn is door de vele protesten aangepast naar 30 jaar.

 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.