Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Regeerakkoord verandert veel

Belastingstelsel, pensioenstelsel en hypotheekrentaftrek

Belastingstelsel, pensioenstelsel en hypotheekrentaftrek

Gisteren heeft het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie laten zien wat de plannen zijn voor de komende vier jaar. Die plannen bevatten behoorlijk wat veranderingen voor de persoonlijke geldzaken.

Belastingen in het regeerakkoord

Zo komt er vanaf 2021 een belastingstelsel met nog maar twee schijven (36,93% / 49,5%), waarbij de eerste schijf ver doorloopt (€ 68.600). Het lage btw gaat naar 9% – de boodschappen worden daardoor duurder. Er zijn ook plannen met de vermogensrendementsheffing (belasting in box 3): er zal sneller worden aangesloten op werkelijk rendement en het heffingsvrije vermogen gaat omhoog naar € 30.000 per belastingplichtige.

Aanpassing pensioenstelsel

Rutte III wil het pensioenstelsel vóór 2020 vernieuwen: al in de loop van 2018 moet er op hoofdlijnen overeenstemming zijn over wat er gaat gebeuren met de pensioenen. 

Hypotheken en hypotheekrenteaftrek

Over de aanpassingen rondom de hypotheekrenteaftrek was al van alles uitgelekt. Samengevat verandert daar het volgende:

  • de maximale hypotheek wordt nog verlaagd tot 100% van de marktwaarde, maar zal niet lager worden
  • het maximale percentage voor de hypotheekrenteaftrek wordt in snellere stappen afgebouwd: 3% per jaar tot de 37% is bereikt
  • het eigenwoningforfait wordt verlaagd met 0,15%
  • de Wet Hillen (geen bijtelling van eigenwoningforfait als er geen aftrek is) wordt afgebouwd. Dat zou in eerste instantie in 20 jaar gebeuren – deze termijn is door de vele protesten aangepast naar 30 jaar.

 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek