Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Meer hypotheek voor tweeverdieners

Leennorm in 2018 verruimd: 70% tweede inkomen telt mee

Leennorm in 2018 verruimd: 70% tweede inkomen telt mee

Per 1 januari 2018 gaan er nieuwe leennormen in voor hypotheken. Minister Plasterk heeft deze normen – mede namens minister Dijsselbloem van Financiën – naar de Tweede Kamer verzonden.

Ruimere hypotheek voor tweeverdieners

Eén van de veranderingen is dat tweeverdieners meer kunnen lenen voor een woning. Op dit moment telt een tweede inkomen bij het bepalen van de maximale hypotheek mee voor 60%. Dat percentage wordt verhoogd naar 70% en loopt in de komende jaren geleidelijk op naar 100%.

Meeste mensen gelijke woonquote

De woonquotes – de percentages die worden losgelaten op het inkomen om de maximale woonlast te bepalen – blijven voor de meeste inkomenscategorieën gelijk.

Extra mogelijkheden bij energiezuinige woning

Op dit moment kan men al meer lenen bij een energiezuinige woning. Deze mogelijkheden worden verder uitgebreid.

Toetsrente niet bij kortlopende hypotheek

De algemene regel is dat bij een rentevastperiode van minder dan 10 jaar de toetsrente wordt gebruikt bij het vaststellen van de maximale hypotheek. Hierop gaat een uitzondering gelden voor kortlopende hypotheken: als de looptijd minder dan 10 jaar is – en de rentevastperiode even lang – mag de werkelijke contractrente gebruikt worden.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek