Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huiseigenaren laten geld liggen

Klakkeloos verlengen hypotheek kost geld

Klakkeloos verlengen hypotheek kost geld

Ruim 90% van de mensen met een eigen woning blijft bij het verlengen van de hypotheek bij dezelfde bank. Dit heeft Vereniging Eigen Huis (VEH) onderzocht.

Hypotheek verlengen

Als de rentevastperiode van een hypotheek afloopt komt de bank met een verlengingsvoorstel. In deze brief staan de rentepercentages waartegen de hypotheek opnieuw vastgezet kan worden bij verschillende looptijden. Dit voorstel krijgt men drie maanden van tevoren, zodat er voldoende tijd is om na te denken over alternatieven.

Ideale moment om over te sluiten

Het moment waarop de hypotheekrente opnieuw vastgezet moet worden is ideaal voor het oversluiten van de hypotheek. Er is dan immers geen sprake van een boeterente. Blijkt de hypotheekrente bij een andere bank veel lager, dan zijn de kosten van het oversluiten (advies, notaris, taxatie) snel terugverdiend.

60% tekent klakkeloos

Toch blijkt uit het onderzoek onder 575 leden van VEH dat bijna 60% het rentevoorstel van de bank tekent zonder nadenken over andere mogelijkheden. Een ander deel doet wel enig onderzoek, maar uiteindelijk verlengt ruim 90% van de huiseigenaren de hypotheek bij de huidige bank.

Oversluiten kan geld opleveren

Wie wel besluit om over te stappen naar een andere bank kan hier behoorlijk op verdienen. Vooral als men nu een aflossingsvrije hypotheek heeft bij één van de drie grote banken (ING, ABN Amro of Rabobank). De kans is groot dat de hypotheekrente elders fors lager is. Dan zijn de kosten van oversluiten snel terugverdiend en er vervolgens jarenlang voordeel genoten kan worden. Dat voordeel kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor extra aflossingen op de hypotheek.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Dirk van woensdag januari 10, 2018 12:43
    Hallo Dirk. Ik heb de zelfde mening. Vooral bij sparen. Ik ga niet bij een Turkse bank sparen voor iets extra rente. Maar waarom is de Nationale Nederlanden niet stabiel?

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek