Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 3 januari 2018, 10:43
#hypotheek

Ruim 90% van de mensen met een eigen woning blijft bij het verlengen van de hypotheek bij dezelfde bank. Dit heeft Vereniging Eigen Huis (VEH) onderzocht.

Hypotheek verlengen

Als de rentevastperiode van een hypotheek afloopt komt de bank met een verlengingsvoorstel. In deze brief staan de rentepercentages waartegen de hypotheek opnieuw vastgezet kan worden bij verschillende looptijden. Dit voorstel krijgt men drie maanden van tevoren, zodat er voldoende tijd is om na te denken over alternatieven.

Ideale moment om over te sluiten

Het moment waarop de hypotheekrente opnieuw vastgezet moet worden is ideaal voor het oversluiten van de hypotheek. Er is dan immers geen sprake van een boeterente. Blijkt de hypotheekrente bij een andere bank veel lager, dan zijn de kosten van het oversluiten (advies, notaris, taxatie) snel terugverdiend.

60% tekent klakkeloos

Toch blijkt uit het onderzoek onder 575 leden van VEH dat bijna 60% het rentevoorstel van de bank tekent zonder nadenken over andere mogelijkheden. Een ander deel doet wel enig onderzoek, maar uiteindelijk verlengt ruim 90% van de huiseigenaren de hypotheek bij de huidige bank.

Oversluiten kan geld opleveren

Wie wel besluit om over te stappen naar een andere bank kan hier behoorlijk op verdienen. Vooral als men nu een aflossingsvrije hypotheek heeft bij één van de drie grote banken (ING, ABN Amro of Rabobank). De kans is groot dat de hypotheekrente elders fors lager is. Dan zijn de kosten van oversluiten snel terugverdiend en er vervolgens jarenlang voordeel genoten kan worden. Dat voordeel kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor extra aflossingen op de hypotheek.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.