hypotheken
Gepubliceerd op: 3-1-2018 om 10:43

Ruim 90% van de mensen met een eigen woning blijft bij het verlengen van de hypotheek bij dezelfde bank. Dit heeft Vereniging Eigen Huis (VEH) onderzocht.

Hypotheek verlengen

Als de rentevastperiode van een hypotheek afloopt komt de bank met een verlengingsvoorstel. In deze brief staan de rentepercentages waartegen de hypotheek opnieuw vastgezet kan worden bij verschillende looptijden. Dit voorstel krijgt men drie maanden van tevoren, zodat er voldoende tijd is om na te denken over alternatieven.

Ideale moment om over te sluiten

Het moment waarop de hypotheekrente opnieuw vastgezet moet worden is ideaal voor het oversluiten van de hypotheek. Er is dan immers geen sprake van een boeterente. Blijkt de hypotheekrente bij een andere bank veel lager, dan zijn de kosten van het oversluiten (advies, notaris, taxatie) snel terugverdiend.

60% tekent klakkeloos

Toch blijkt uit het onderzoek onder 575 leden van VEH dat bijna 60% het rentevoorstel van de bank tekent zonder nadenken over andere mogelijkheden. Een ander deel doet wel enig onderzoek, maar uiteindelijk verlengt ruim 90% van de huiseigenaren de hypotheek bij de huidige bank.

Oversluiten kan geld opleveren

Wie wel besluit om over te stappen naar een andere bank kan hier behoorlijk op verdienen. Vooral als men nu een aflossingsvrije hypotheek heeft bij één van de drie grote banken (ING, ABN Amro of Rabobank). De kans is groot dat de hypotheekrente elders fors lager is. Dan zijn de kosten van oversluiten snel terugverdiend en er vervolgens jarenlang voordeel genoten kan worden. Dat voordeel kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor extra aflossingen op de hypotheek.

Aangemaakt door Dirk op 10-01-2018 12:43

Als je bij ING, ABN Amro of Rabobank je hypotheek afgesloten hebt, is de kant idd groot het ergens anders goedkoper is. Echter ben ik van mening dat prijsvechters niet altijd de beste optie is, kijk maar naar Nationale Nederlanden, de trigger is enorm om bij hun af te sluiten, maar al gauw ga je het dubbel en dwars terugbetalen. Zelf en dat is persoonlijk natuurlijk, sluit ik liever aan bij een wat stabiele hypotheekverstrekker, die wat later reageert dan de prijsvechters, je kunt dan ook meteen zien waar het naartoe gaat, gaat de rente omhoog, dan sluit ik het voor een paar jaar vast, gaan de prijsvechters omlaag, dan hou ik m'n hypotheek even op variabel.

Aangemaakt door Marcel op 11-01-2018 08:54

Hallo Dirk. Ik heb de zelfde mening. Vooral bij sparen. Ik ga niet bij een Turkse bank sparen voor iets extra rente. Maar waarom is de Nationale Nederlanden niet stabiel?

Aangemaakt door Ron op 05-01-2018 13:54

Ook als je rente nog even loopt kan het superinteressant zijn om over te stappen. Als jouw bank slechte rentes aanbiedt. Zit je bij een bank met scherpe hypotheekrentes, dan is het bijna nooit interessant.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.