Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Ouderen met verhuiswens krijgen makkelijker hypotheek met NHG

NHG heeft normen voor senioren verruimd

NHG heeft normen voor senioren verruimd

Ouderen met een verhuiswens kunnen vanaf nu gemakkelijker een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) krijgen dan voorheen. Daardoor hoeven zij niet vast te blijven zitten in hun koopwoning.

Toetsen op werkelijke lasten

Banken mogen de door senioren aangevraagde hypotheken toetsen op ‘werkelijke lasten’ in plaats van de gewone normen. Daardoor kunnen ze meer lenen en krijgen ze de kans om toch naar een andere woning door te stromen.

Geen nieuwe hypotheek krijgen ondanks lagere lasten

Ouderen willen vaak wel verhuizen, maar kunnen door hun gedaalde of binnenkort dalende inkomen de nieuwe hypotheek niet rondkrijgen. Dat is lastig uit te leggen als de hypotheeklasten in de nieuwe situatie lager zouden uitpakken dan wat ze nu betalen. Dat komt door de toetsingsnormen waar banken de maximale hypotheek mee berekenen. Door voor senioren uit te gaan van een toetsing op werkelijke lasten wordt dit probleem voor een groot deel weggenomen.

Minister blij met oplossing voor doorstroming

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft hiermee ingestemd en is blij met de oplossing.“Veel senioren profiteren van deze maatregel, bovendien bevordert het de doorstroming en heeft zo een positief effect op de gehele woningmarkt. Het is ook positief dat NHG samen met het Rijk en de markt oplossingen ontwikkelt voor knelpunten op de koopwoningmarkt.”

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek