HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Ouderen met verhuiswens krijgen makkelijker hypotheek met NHG

NHG heeft normen voor senioren verruimd

NHG heeft normen voor senioren verruimd

Ouderen met een verhuiswens kunnen vanaf nu gemakkelijker een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) krijgen dan voorheen. Daardoor hoeven zij niet vast te blijven zitten in hun koopwoning.

Toetsen op werkelijke lasten

Banken mogen de door senioren aangevraagde hypotheken toetsen op ‘werkelijke lasten’ in plaats van de gewone normen. Daardoor kunnen ze meer lenen en krijgen ze de kans om toch naar een andere woning door te stromen.

Geen nieuwe hypotheek krijgen ondanks lagere lasten

Ouderen willen vaak wel verhuizen, maar kunnen door hun gedaalde of binnenkort dalende inkomen de nieuwe hypotheek niet rondkrijgen. Dat is lastig uit te leggen als de hypotheeklasten in de nieuwe situatie lager zouden uitpakken dan wat ze nu betalen. Dat komt door de toetsingsnormen waar banken de maximale hypotheek mee berekenen. Door voor senioren uit te gaan van een toetsing op werkelijke lasten wordt dit probleem voor een groot deel weggenomen.

Minister blij met oplossing voor doorstroming

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft hiermee ingestemd en is blij met de oplossing.“Veel senioren profiteren van deze maatregel, bovendien bevordert het de doorstroming en heeft zo een positief effect op de gehele woningmarkt. Het is ook positief dat NHG samen met het Rijk en de markt oplossingen ontwikkelt voor knelpunten op de koopwoningmarkt.”

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen