Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Minder geleend via hypotheek

CPB analyseert financieringsbronnen voor woningaankoop

CPB analyseert financieringsbronnen voor woningaankoop

Het Centraal Plan Bureau (CPB) heeft geanalyseerd op welke manier huizenkopers de woningaankoop financieren. Uit de analyse blijkt dat daarvoor in de in de periode 2006-2014 steeds minder geleend is via een hypotheek.

Percentage financiering met hypotheek

Waar het CPB naar keek was het percentage van de totale aankoopbedragen dat met een hypotheek gefinancierd werd. Dat blijkt in de onderzochte periode gedaald: er komt steeds meer geld uit andere bronnen. 

Overwaarde bij doorstromers

Voor doorstromers was de overwaarde van hun eerdere woning een belangrijke financieringsbron, maar ook overige bronnen werden bij hen belangrijker.

Starters: meer eigen middelen

Starters maken steeds meer gebruik van eigen middelen. Dat moet wel: de maximale hypotheek bij aankoop is in stapjes teruggebracht naar inmiddels 100% van de woningwaarde. Bijkomende kosten moeten dus uit eigen middelen betaald worden en kunnen niet via een hypotheek geleend worden.

Schenkingen door ouders

Schenkingen door ouders kunnen ook een belangrijke rol spelen – er is immers een sterk verhoogde schenkingsvrijstelling voor de financiering van een eigen woning.

Hoge hypotheken en hypotheekloze aankopen

Ook nam het aandeel van de hypotheken die meer dan 110% van de woningwaarde bedroegen flink af: van 36% in 2006 naar 13% in 2014. De groep die een woning aanschafte zonder hypotheek nam toe: van ongeveer 4% naar circa 8%.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek