Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 7 juni 2018, 10:24
#huizenmarkt #hypotheek

Het Centraal Plan Bureau (CPB) heeft geanalyseerd op welke manier huizenkopers de woningaankoop financieren. Uit de analyse blijkt dat daarvoor in de in de periode 2006-2014 steeds minder geleend is via een hypotheek.

Percentage financiering met hypotheek

Waar het CPB naar keek was het percentage van de totale aankoopbedragen dat met een hypotheek gefinancierd werd. Dat blijkt in de onderzochte periode gedaald: er komt steeds meer geld uit andere bronnen. 

Overwaarde bij doorstromers

Voor doorstromers was de overwaarde van hun eerdere woning een belangrijke financieringsbron, maar ook overige bronnen werden bij hen belangrijker.

Starters: meer eigen middelen

Starters maken steeds meer gebruik van eigen middelen. Dat moet wel: de maximale hypotheek bij aankoop is in stapjes teruggebracht naar inmiddels 100% van de woningwaarde. Bijkomende kosten moeten dus uit eigen middelen betaald worden en kunnen niet via een hypotheek geleend worden.

Schenkingen door ouders

Schenkingen door ouders kunnen ook een belangrijke rol spelen - er is immers een sterk verhoogde schenkingsvrijstelling voor de financiering van een eigen woning.

Hoge hypotheken en hypotheekloze aankopen

Ook nam het aandeel van de hypotheken die meer dan 110% van de woningwaarde bedroegen flink af: van 36% in 2006 naar 13% in 2014. De groep die een woning aanschafte zonder hypotheek nam toe: van ongeveer 4% naar circa 8%.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.