Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatie in mei fors omhoog

CPI komt uit op 1,7 procent

CPI komt uit op 1,7 procent

De consumentenprijzen (CPI) zijn in mei 1,7 procent hoger uitgekomen dan een jaar eerder. Dit heeft het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) vandaag bekendgemaakt. De CPI wordt gezien als het belangrijkste inflatiecijfer. Het CBS heeft bovendien het cijfer over april 2018 bijgesteld van 0,9 procent naar 1,1 procent.

Inflatie omhoog door duurdere vliegtickets en vakanties

De flinke prijsstijging is met name te danken aan gestegen prijzen van vliegtickets, vakanties naar het buitenland en bungalowvakanties. Een belangrijk deel van deze stijging komt doordat dit jaar in mei meer vrije dagen en vakantiedagen vielen dan in 2017. Tijdens dit soort dagen is de vraag naar vakanties groot en daardoor stijgen de prijzen. Ook tanken was duurder. Autobrandstoffen waren afgelopen maand gemiddeld 9,7 procent duurder dan een jaar eerder.

Slecht nieuws voor spaarders

De gestegen inflatie is slecht nieuws voor spaarders. De hoogste spaarrente van een flexibele spaarrekening ligt momenteel op 0,35 procent. Met een inflatie van 1,7 procent komt de reële rente (spaarrente min inflatie) uit op minus 1,35 procent.

Bekijk de inflatiecijfers van andere landen

 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek