HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Inflatie in mei fors omhoog

CPI komt uit op 1,7 procent

CPI komt uit op 1,7 procent

De consumentenprijzen (CPI) zijn in mei 1,7 procent hoger uitgekomen dan een jaar eerder. Dit heeft het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) vandaag bekendgemaakt. De CPI wordt gezien als het belangrijkste inflatiecijfer. Het CBS heeft bovendien het cijfer over april 2018 bijgesteld van 0,9 procent naar 1,1 procent.

Inflatie omhoog door duurdere vliegtickets en vakanties

De flinke prijsstijging is met name te danken aan gestegen prijzen van vliegtickets, vakanties naar het buitenland en bungalowvakanties. Een belangrijk deel van deze stijging komt doordat dit jaar in mei meer vrije dagen en vakantiedagen vielen dan in 2017. Tijdens dit soort dagen is de vraag naar vakanties groot en daardoor stijgen de prijzen. Ook tanken was duurder. Autobrandstoffen waren afgelopen maand gemiddeld 9,7 procent duurder dan een jaar eerder.

Slecht nieuws voor spaarders

De gestegen inflatie is slecht nieuws voor spaarders. De hoogste spaarrente van een flexibele spaarrekening ligt momenteel op 0,35 procent. Met een inflatie van 1,7 procent komt de reële rente (spaarrente min inflatie) uit op minus 1,35 procent.

Bekijk de inflatiecijfers van andere landen

 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen