De berekening van de maandlasten van je hypotheek wordt anders bij het betalen van alimentatie of erfpacht - of als er een consumptief deel in de hypotheek zit. Hier kun je jouw hypotheeklasten met deze details berekenen. Spelen deze zaken geen rol? Kies dan voor de basis maandlasten berekening.

Bereken uw maandlasten
per jaar
jaar
per jaar
jaar
per jaar
jaar
bezig

Deze berekening is een vereenvoudigde berekening die slechts bedoeld is als indicatie. Aan de berekeningen op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.


Maandlast hypotheek berekening

Onze maandlasten berekening geeft een indicatie van de kosten van een hypotheek per maand. Deze indicatie hebben we berekend met de gegevens die jij hebt ingevoerd, actuele belastingtarieven en een enkele veronderstelling. Natuurlijk kun je aan de uitkomst van de berekening geen rechten ontlenen. Wil je na deze indicatie een exacte berekening van jouw hypotheeklasten? Maak dan online een afspraak om gratis vrijblijvend te bellen met een hypotheekexpert!

Factoren die de hypotheeklast bepalen

De maandlast van een hypotheek is van allerlei factoren afhankelijk. Dat zie je al in onze basis maandlasten berekening, waar we de volgende factoren toelichten:

 • de samenstelling van jouw huishouden
 • jouw leeftijd
 • jouw bruto jaarinkomen en dat van je eventuele partner
 • het hypotheekbedrag
 • de looptijd van de hypotheek
 • de hypotheekvorm(en)
 • het rentepercentage

Details bij berekenen maandlast hypotheek

Toch zijn er situaties waarbij er nog meer zaken een rol spelen. Daarom hebben we deze maandlastenberekening met details gemaakt: voor als je te maken hebt met één van de volgende zaken:

 • je betaalt partneralimentatie,
 • het gaat om een woning met erfpacht,
 • er zit een consumptief deel in de hypotheek.

Partneralimentatie (bedrag en looptijd)

Als je gescheiden bent moet je aan jouw ex-partner misschien alimentatie betalen? Die alimentatie is een aftrekpost in je belastingaangifte en verlaagt zo je belastbaar inkomen. Daardoor kan partneralimentatie invloed hebben op het belastingvoordeel dat je hebt van de hypotheekrenteaftrek. Dat belastingvoordeel bepaalt het verschil tussen de bruto en netto maandlasten van jouw hypotheek.

Let op: dit geldt alléén voor partneralimentatie, niet voor alimentatie die je overmaakt voor je kinderen.

Erfpacht

Heb je geen idee wat erfpacht is? Dan heb je vast geen huis op erfpachtgrond... Erfpacht betekent dat de grond waar het huis op staat niet van jou is. Die huur je in feite. Daarvoor betaal je elk jaar een bedrag: de huur heet dan 'erfpachtcanon'. Het kan ook zo zijn dat de erfpachtcanon voor een x-aantal jaren is afgekocht, dan betaal je dus een hele tijd niets per jaar.

Betaal je voor erfpacht - dan is ook dat een aftrekpost die jouw belastbaar inkomen verlaagt. Op die manier kan erfpacht jouw hypotheekrenteaftrek en daarmee de netto maandlast beïnvloeden.

Niet-aftrekbaar deel van de hypotheek

Veel mensen gaan er vanuit dat de hypotheekrente die ze (gaan) betalen altijd volledig aftrekbaar is. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. De rente is alleen fiscaal aftrekbaar als je het geleende geld helemaal hebt gebruikt voor de aankoop, de verbetering of het onderhoud van het huis.

Gaat een deel van de hypotheek naar een andere uitgave, dan is voor dat deel de hypotheekrente niet aftrekbaar. Dat hoeft niet per se te gaan om een aankoop... ook als je bijvoorbeeld de boeterente bij oversluiten meeneemt in het hypotheekbedrag is dat een niet-aftrekbaar deel in je nieuwe hypotheek.

Het ontbreken van de hypotheekrenteaftrek over dat deel van de lening zorgt ervoor dat de netto maandlasten van de hypotheek hoger uitpakken. Door het niet-aftrekbare deel van de hypotheek mee te nemen in de berekening krijg je dus een betere indicatie van de werkelijke netto hypotheeklast.

Rekenen met exacte WOZ-waarde

In de basis berekening van de hypotheek maandlasten hoef je geen WOZ-waarde op te geven. Daar vullen we bij het berekenen het hypotheekbedrag in als WOZ-waarde, omdat je die waarde vaak nog niet kent als je een indicatie van de hypotheeklast wilt weten. Wil je de maandlasten exacter doorrekenen? Dan kun je in deze berekening zelf de WOZ-waarde invullen.

Bijkomende kosten hypotheek en eigen woning

Bij het bezitten van een eigen huis met hypotheek komen meer kosten kijken dan alleen de maandlast van de hypotheek. Denk aan:

 • woonlastenverzekering
 • overlijdensrisicoverzekering
 • opstalverzekering
 • gemeentelijke lasten
 • reservering voor onderhoud van de woning

Deze kostenposten leggen we uit onder de basis maandlasten berekening.

Vrijblijvend over uw hypotheek praten?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.