Search
Close this search box.

Hypotheek, persoonlijke lening of doorlopend krediet voor restschuld?

Vraag:

Hypotheek, persoonlijke lening of doorlopend krediet voor restschuld?

Antwoord HomeFinance:

Wie een restschuld overhoudt aan de verkoop van zijn woning, zal deze op één of andere manier moeten aflossen. Zijn er geen eigen middelen zoals spaargeld? Dan is herfinanciering van de restschuld de enige oplossing. Dat kan op verschillende manieren:

  • Meefinancieren in een nieuwe hypotheek (indien mogelijk)
  • Persoonlijke lening
  • Doorlopend krediet

Wat is de beste keuze voor het terugbetalen van een restschuld? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. De rente is doorgaans het laagst in een hypotheek. Als er dus een nieuwe hypotheek wordt afgesloten en u heeft de mogelijkheid om de restschuld daarin mee te financieren, dan is dat vaak de beste optie. In de praktijk blijkt dit echter lang niet altijd mogelijk. Dan blijft de keuze tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet over. Wat is wijsheid?

Met een persoonlijke lening worden rente, looptijd en maandlast vastgelegd. U weet precies waar u aan toe bent. Het is geen flexibele leenvorm, tussentijds wijzigen betekent dat u een nieuw krediet afsluit. Extra of voortijdig aflossen kan een boete opleveren.

Een doorlopend krediet geeft u een limiet waarbinnen u geld kunt opnemen en aflossen zoals u dat wenst. Veel flexibeler dus. Bij die flexibiliteit hoort ook een variabele rente, waardoor u geen zekerheid heeft over de looptijd. Die rente is bij afsluiten wel lager dan bij een persoonlijke lening. De maandlast is wel vast. De flexibiliteit is echter maar deels bruikbaar bij financiering van een restschuld. Opnieuw opnemen van afgeloste bedragen is niet aan te raden, dat geeft problemen met de fiscale aftrek van de betaalde rente over de restschuld. Extra aflossen behoort wel altijd tot de mogelijkheden, zonder dat er sprake kan zijn van een boete.

De maandlast is ongetwijfeld belangrijk bij uw keuze. Bij een doorlopend krediet is dit meestal 2% van de kredietlimiet. Bij een persoonlijke lening hangt de maandlast af van het geleende bedrag, de leenrente en de looptijd. Een bedrag van € 25.000 aflossen in 10 jaar bij een rente van 7% levert een maandlast op van € 288 terwijl een doorlopend krediet met die limiet een maandlast van € 500 betekent. Deze maandlasten zijn bruto, er is nog geen rekening gehouden met het belastingvoordeel.

Kijk bij de vergelijking van leningen vooral naar de totale kosten! Bovengenoemde PL levert totale kosten op van € 34.560 het DLK is (bij een rente van 7%) in 60 maanden afgelost en kost dus in totaal € 30.000. De berekening is helder: u betaalt meer per maand maar bent er in de helft van de tijd vanaf, met in totaal een besparing van € 4.560. Geen verkeerd idee, als u de maandlast van € 500 kunt dragen.

Klik hier om leningen te vergelijken op rente en voorwaarden
Bekijk meer veelgestelde vragen over het lenen van geld

Nieuwsbrief
Op de hoogte van leningen

je gegevens zijn veilig

Wij vergelijken onderstaande lening verstrekkers

Geld lenen
vrijblijvend aanvragen
Geld lenen
Bank Rente
Freo 6,50%
Defam Premium 6,60%
SNS Bank 6,60%
Lloyds Bank 6,70%
Rabobank 6,70%
ING 6,80%
> Bekijk de overige 30+ rentes
Nieuwsbrief
Op de hoogte van leningen

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek