Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

5 tips over sparen en belasting betalen

Zo wordt de heffing over jouw spaargeld berekend

Ben je al begonnen met de aangifte inkomstenbelasting 2023 of schuif je het klusje het liefst nog even voor je uit? Je hebt nog tot 1 mei, dus je kunt nog de tijd nemen. In de tussentijd zoveel mogelijk kennis vergaren waar je jou voordeel mee kunt doen is verstandig. Hoe kijkt de Belastingdienst naar spaargeld en wanneer betaal je er belasting over? Wij hebben het leesbaar voor je uitgewerkt.

 

De Belastingdienst is geïnteresseerd in jouw banksaldo. Of je belasting betaalt en wat de omvang van de heffing zal zijn, hangt af van de hoogte van je vermogen. Iedere volwassene heeft gelukkig wel een vrijstelling. Over een vermogen tot €57.000 betaal je geen belasting. De vrijstelling geldt per volwassene. Partners hebben dus gezamenlijk recht op een heffingsvrij vermogen van €114.000. Doe je aan Groen sparen of beleggen? Onder voorwaarden kun je recht hebben op een extra vrijstelling.

 

Wat wordt als vermogen gezien voor de belastingheffing?

Vermogen waar de Belastingdienst de zogenaamde vermogensrendementsheffing op los laat is ruimer dan alleen je spaargeld. Ook spaargeld van minderjarige kinderen wordt bij het vermogen van de ouders opgeteld. De overwaarde in je eigen woning telt niet mee, maar wel de waarde van een eventuele tweede (vakantie) woning. Ook de waarde van je beleggingen in aandelen of crypto’s telt mee. Zelfs vermogen dat je cash in huis hebt, telt voor een deel mee. Vorderingen die je op iemand hebt kunnen ook meetellen.

 

Schulden verlagen je vermogen

Openstaande schulden worden tegen een fictief percentage in mindering gebracht op het vermogen. In 2023 geldt een schuldendrempel van €3.400. Het meerdere wordt meegenomen bij het berekenen van het vermogen waar de Belastingdienst over gaat heffen. De hypotheekschuld voor je eigen woning mag je niet meetellen als een schuld die je kunt verrekenen met je vermogen.

 

Alleen de hoogte van je vermogen op 1 januari is interessant

Tijdens het jaar kan de hoogte van je vermogen flink veranderen. Daar is de Belastingdienst niet in geïnteresseerd. De eventuele heffing baseren ze op je vermogen op 1 januari 2023. Heb je in januari 2023 een auto gekocht en stond het bedrag op 1 januari nog op je rekening? Het bedrag wordt als vermogen gezien voor het belastingjaar 2023.

 

De vermogensrendementsheffing is veranderd

Door een uitspraak van de Hoge Raad mag de Belastingdienst niet langer belasting heffen zoals ze dat in het verleden deden. De uitspraak was gericht op het hoge fictieve rendement waar de Belastingdienst van uitging. Bijvoorbeeld in 2016 was de spaarrente gemiddeld ongeveer 0,5%. Toch ging de Belastingdienst uit van een rendement van 4% om daar de heffing op te baseren. Hierdoor was de heffing in veel gevallen hoger dan het rendement.

 

Hoe hoog is de vermogensrendementsheffing in 2023?

Er komt een nieuwe manier van belasting heffen over het vermogen. Voor 2023 geldt een overbruggingswetgeving. Het maakt voor het berekenen van de heffing uit hoe het vermogen is weggezet. Voor spaarkapitaal gaat de Belastingdienst uit van een laag rendement van 0,92%. Voor een belegd kapitaal wordt uitgegaan van een rendement van 6,17%. Schulden mag je verrekenen tegen een rendement van 2,46%. Het is door de nieuwe manier een ingewikkelde berekening geworden.

 

Graag leg ik de berekening uit, maar beter is om er een eenvoudige tool voor te gebruiken. De manier van berekenen aanleren heb je niets aan, volgend jaar is het weer anders. In 2027 komt er waarschijnlijk een volledig nieuwe manier om de heffing te berekenen.

Vind jij de belastingregels duidelijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief
Op de hoogte van sparen

je gegevens zijn veilig

Nieuws over Sparen

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek