Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Analyse van de Impact van Hypotheekrente op de Huizenmarkt in 2024

Na een periode van daling in 2023 kent de huizenmarkt een heropleving. De richting van deze beweging in 2024 – een stijging of daling van de koopwoningenprijzen – lijkt voornamelijk te rusten op de schouders van de hypotheekrente. Dit inzicht komt naar voren uit recent onderzoek gepresenteerd in de Monitor Koopwoningmarkt.

Huidige Stand van Zaken

Aan het einde van 2023 noteerde de gemiddelde verkoopprijs van koopwoningen een opmerkelijke stijging. Volgens de Makelaarsvereniging NVM was er sprake van een verhoging tot 434.000 euro in het vierde kwartaal, wat een jaar-op-jaar groei van 5,3% vertegenwoordigt. Daarentegen rapporteren het CBS en het Kadaster een iets lagere gemiddelde verkoopprijs van bijna 423.000 euro, maar ook hier is een kwartaal-op-kwartaal toename van 1,7% waargenomen.

De Rol van Hypotheekrente

De bewegingen in de huizenprijzen van 2023 naar 2024 kunnen niet los worden gezien van de fluctuaties in de hypotheekrente. Na een significante stijging in 2022, vertoonde 2023 een stabielere rentevoet, met waarden schommelend tussen 4 en 5 procent voor de populaire 10-jaar vaste periode. Interessant is de renteverlaging die eind 2023 werd ingezet, resulterend in een huidige hypotheekrente van 3,78 procent voor NHG-gewaarborgde leningen en 4,26 procent voor leningen zonder NHG.

Vooruitzichten en Potentiële Scenario’s

De verwachtingen voor de huizenmarkt in 2024 zijn gemengd. Aan de ene kant is er potentieel voor prijsstijgingen, ondersteund door een mogelijke verdere daling van de hypotheekrente, lichte inkomensstijgingen, inflatiebeheersing en voortdurende druk op de markt door een beperkt aanbod. Aan de andere kant waarschuwen de onderzoekers voor het risico van prijsdalingen, mocht de hypotheekrente onverwacht met 1 procentpunt stijgen.

Conclusie en Advies

De toekomstige ontwikkelingen op de huizenmarkt in 2024 hangen nauw samen met de bewegingen van de hypotheekrente. Hoewel er optimisme bestaat over een mogelijke prijsstijging, is het van cruciaal belang voor zowel kopers als verkopers om de renteontwikkelingen nauwlettend te volgen. De mogelijke acties van de Europese Centrale Bank (ECB) en de daaruit voortvloeiende effecten op de kapitaalmarktrente verdienen bijzondere aandacht, gezien hun impact op de hypotheekrentes en bijgevolg de huizenprijzen.

Dit scenario onderstreept het belang van een geïnformeerde besluitvorming, gebaseerd op zowel de huidige marktcondities als de macro-economische indicatoren die de financiële markten beïnvloeden. Potentiële kopers en verkopers wordt geadviseerd om financieel advies in te winnen en scenario’s te plannen voor zowel stijgende als dalende markten, om zo de beste strategie voor hun situatie te bepalen.

15 feb.
Rabobank 3,54%
ABN AMRO 3,58%
Moneyou 3,60%
bijBouwe 3,61%
Lloyds Bank 3,63%
Allianz 3,67%
Argenta 3,67%
Florius 3,67%
Robuust Hypotheken 3,67%
Woonnu 3,68%
BLG Wonen 3,69%
ING 3,69%
Rabobank 3,69%
RegioBank 3,69%
Rabobank 3,70%
ASR 3,71%
Venn 3,71%
ABN AMRO 3,73%
AEGON 3,75%
Obvion 3,75%

Bekijk alle hypotheekrentes

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geld lenen
vrijblijvend aanvragen
Geld lenen
Bank Rente
Freo 6,50%
Lloyds Bank 6,50%
Rabobank 6,50%
Defam Premium 6,60%
Directa 6,90%
Lender & Spender 7,10%
> Bekijk de overige 30+ rentes
Nieuwsbrief
Op de hoogte van leningen

je gegevens zijn veilig


Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek