Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 20 september 2018, 12:19 - Anneke Ranzato-Versloot
#huis kopen

De koopakte als je een huis gaat kopen: dat is nogal een document, zo één die heel wat vragen kan oproepen. Daarom ben ik al een tijdje bezig met het uitwerken van de betekenis van al die artikelen in een hele lijst met blogs. Vorige week heb ik Artikel 6 afgerond, dus is nu Artikel 7 aan de beurt - over Feitelijke levering en Overdracht aanspraken.

Feitelijke levering van de woning

Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Meestal is de feitelijke levering het overhandigen van de sleutels van de woning aan de koper. Dat gebeurt dan ook meestal bij de notaris, bij het ondertekenen van de Akte van levering. Een mooi moment voor zowel koper als verkoper: het is echt geregeld! 

Geleasete CV-ketel of keuken

Nu kunnen er wel wat haken en ogen zitten aan de overdracht van de woning, die worden beschreven in dit artikel. Allereerst gaat het over huur-, lease- en huurkoopovereenkomsten die de verkoper kan hebben afgesloten voor onderdelen van de woning. Denk aan een CV-ketel of een keuken. Die kun je kopen, maar ook leasen. De koper moet hier natuurlijk van op de hoogte zijn en óf de overeenkomst overnemen - dan wordt dat vermeld in artikel 7, óf de overeenkomst beëindigd hebben. Zodat jij als koper niet wordt opgezadeld met een verplichting waar je niets vanaf wist.

Geen aanspraken van anderen

Is er niets besproken over dit soort overeenkomsten - dan mag je er als koper vanuit gaan dat aan het huis geen aanspraken van anderen kleven. Het pand moet ook leeg en ontruimd zijn bij leveren, op meeverkochte zaken na. Dit wordt vastgelegd in artikel 7.2.

Overeenkomsten van huur, lease of huurkoop

Maar wat als er wél van die overeenkomsten zijn? Daar gaat artikel 7.3 over: de koper gaat dan akkoord met de inhoud van de overeenkomst(en) terwijl de verkoper ervoor in staat dat er niets aan veranderd zal worden vanaf het moment dat de koopakte getekend is.

Garanties en andere aanspraken

Tot slot artikel 7.4 - dat gaat over de 'aanspraken' die de verkoper 'kan doen gelden'. Denk hierbij aan garanties op onderdelen van het huis, zoals een uitgevoerde verbouwing, dubbel glas of dakbedekking. Dit soort garanties gaan bij de levering naar de koper - die kan dus als dat nodig is in de toekomst naar de betrokken leverancier stappen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.