Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Koopakte woning: feitelijke levering

Uitleg over artikel 7 van de koopakte

Uitleg over artikel 7 van de koopakte

De koopakte als je een huis gaat kopen: dat is nogal een document, zo één die heel wat vragen kan oproepen. Daarom ben ik al een tijdje bezig met het uitwerken van de betekenis van al die artikelen in een hele lijst met blogs. Vorige week heb ik Artikel 6 afgerond, dus is nu Artikel 7 aan de beurt – over Feitelijke levering en Overdracht aanspraken.

Feitelijke levering van de woning

Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Meestal is de feitelijke levering het overhandigen van de sleutels van de woning aan de koper. Dat gebeurt dan ook meestal bij de notaris, bij het ondertekenen van de Akte van levering. Een mooi moment voor zowel koper als verkoper: het is echt geregeld! 

Geleasete CV-ketel of keuken

Nu kunnen er wel wat haken en ogen zitten aan de overdracht van de woning, die worden beschreven in dit artikel. Allereerst gaat het over huur-, lease- en huurkoopovereenkomsten die de verkoper kan hebben afgesloten voor onderdelen van de woning. Denk aan een CV-ketel of een keuken. Die kun je kopen, maar ook leasen. De koper moet hier natuurlijk van op de hoogte zijn en óf de overeenkomst overnemen – dan wordt dat vermeld in artikel 7, óf de overeenkomst beëindigd hebben. Zodat jij als koper niet wordt opgezadeld met een verplichting waar je niets vanaf wist.

Geen aanspraken van anderen

Is er niets besproken over dit soort overeenkomsten – dan mag je er als koper vanuit gaan dat aan het huis geen aanspraken van anderen kleven. Het pand moet ook leeg en ontruimd zijn bij leveren, op meeverkochte zaken na. Dit wordt vastgelegd in artikel 7.2.

Overeenkomsten van huur, lease of huurkoop

Maar wat als er wél van die overeenkomsten zijn? Daar gaat artikel 7.3 over: de koper gaat dan akkoord met de inhoud van de overeenkomst(en) terwijl de verkoper ervoor in staat dat er niets aan veranderd zal worden vanaf het moment dat de koopakte getekend is.

Garanties en andere aanspraken

Tot slot artikel 7.4 – dat gaat over de ‘aanspraken’ die de verkoper ‘kan doen gelden’. Denk hierbij aan garanties op onderdelen van het huis, zoals een uitgevoerde verbouwing, dubbel glas of dakbedekking. Dit soort garanties gaan bij de levering naar de koper – die kan dus als dat nodig is in de toekomst naar de betrokken leverancier stappen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek