Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Koopakte woning: laatste stukjes over staat en gebruik

Afronding uitleg artikel 6 van de koopovereenkomst

Afronding uitleg artikel 6 van de koopovereenkomst

Zo. Het is alweer even geleden, het vorige deel van de uitleg van de koopakte voor de aankoop van een woning. Dat deel ging over verontreiniging, inspectie en aanschrijvingen – we zijn nog steeds in artikel 6 van de koopakte.

Bijzonderheden rondom oplevering woning

De rest van artikel 6 gaat ook allemaal over bijzonderheden rondom de oplevering van de woning. Dat het pand niet is aangewezen als Rijksmonument, dat er geen sprake is beschermd stads- of dorpsgezicht, dat de verkoper geen afspraken heeft gemaakt met anderen over een recht op de woning. 

Wegneemrecht van huurders

Dan komen in artikel 6.10 opeens huurders op de proppen. Heel bescheiden: dat ‘in de koop niet is begrepen datgene waarop huurders krachtens hun wettelijk wegneemrecht rechten doen gelden’. Dit is natuurlijk alleen van toepassing als er huurders zijn – dus als de woning vóór de verkoop verhuurd is. De verkoper heeft met de huurder afgesproken dat die vóór de leverdatum uit het huis is en z’n spullen meeneemt. Daar kan natuurlijk iets tussen zitten waarvan jij als koper dacht dat het bij het huis hoorde. Dus het is goed om vooraf duidelijk te hebben wat er achterblijft.

Afwijkingen van de oppervlakte

Artikel 6.11 gaat over een interessant onderwerp waar ik uit eigen ervaring nog wel een verhaal over heb – maar dat komt een andere keer wel. Hier staat in elk geval dat je er niets mee kunt als de oppervlakte van grond en huis anders blijkt te zijn dan opgegeven. Tenzij jullie daar andere afspraken over maken, die kunnen daar ingevuld worden. Dat je het even weet: als het stuk grond niet zo groot is als je had gedacht, heb je dus geen rechten volgens de koopakte.

Aanslagen en lasten betaald

Dan zijn we bijna door artikel 6 heen – dát was een behoorlijke bevalling. In 6.12 verklaart de verkoper dat alle aanslagen en lasten rondom de woning betaald zijn – en zo niet, dat hij dat dan direct doet zodra dat zou blijken.

Onbekendheid is geen vrijwaring

Tot slot zegt 6.13: ‘De enkele verklaring dat verkoper niet bekend is met bepaalde feiten of omstandigheden houdt geen garantie of vrijwaring in voor koper of verkoper.’ Wat zegt dat? Alles en niets tegelijk: als de verkoper zegt iets niet te weten wil dat niet zeggen dat hij achteraf niet aansprakelijk kan zijn. Dat kan in de praktijk alleen wel enorm ingewikkeld worden….

 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek