Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 25 september 2018, 12:23 - Anneke Ranzato-Versloot
#hypotheek

Het is kennelijk weer tijd om waarschuwingen af te geven rondom de aflossingsvrije hypotheek. Bij BNR.nl hebben ze er een item over gemaakt. De kern: Een zesde spaart te weinig voor aflossingsvrije hypotheek.

Sensatiezoekerij: 83.000 tekort!

Misschien ben ik naïef, maar ik vind het nogal sensatiezoekerij. 'Gemiddeld komen woningeigenaren 83.000 euro tekort'... ja? Dus? Daar staat een woning tegenover met een waarde! Zolang mensen de rente over de niet-afgeloste hypotheek netjes kunnen blijven betalen is er toch niets aan de hand? Als je geen eigen huis hebt betaal je huur, ik snap niet zo goed waarom een woning volledig hypotheekvrij moet worden.

Geen belastingaftrek meer

In mijn redenering moet je er natuurlijk wel rekening mee houden dat de hypotheekrente vanaf een x-moment niet meer aftrekbaar is. Dat levert hogere netto maandlasten op dan met de aftrek - dat spreekt voor zich. Dat moet je dus incalculeren als je gaat kijken naar de betaalbaarheid van de hypotheek.

Grootschalige betalingsproblemen?

'Banken vrezen voor grootschalige betalingsproblemen'... ja jeetje, alsof de wereld vergaat zeg. Ongetwijfeld zullen er mensen zijn waar betalingsproblemen ontstaan - maar dan vooral als banken hun uitgeleende geld gaan opeisen aan het eind van de looptijd van de hypotheek. Collega Jos Koets heeft het daar regelmatig over in zijn blogs - zoals vorige week nog: Aflossingsvrije hypotheek? Na 30 jaar wel aflossen!

Opeisclausule uit voorwaarden slopen

Kunnen banken die opeisclausule niet gewoon uit hun voorwaarden slopen? Niet dat ze hun rechten moeten opgeven, ze hebben en houden natuurlijk gewoon dat hypotheekrecht. En er mag ook zeker iets voor in de plaats komen om ervoor te zorgen dat het allemaal verantwoord is voor zowel bank als klant.

Maar dat gestress over de mogelijkheid van opeens opeisen in de media... ga gewoon aan de slag met die klanten, geef ze inzicht in hun financiële toekomst en kijk dan of het nodig is om die aflossingsvrije hypotheek helemaal af te lossen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.