Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Aflossingsvrije stress

Niet genoeg gespaard voor aflossen hypotheek

Niet genoeg gespaard voor aflossen hypotheek

Het is kennelijk weer tijd om waarschuwingen af te geven rondom de aflossingsvrije hypotheek. Bij BNR.nl hebben ze er een item over gemaakt. De kern: Een zesde spaart te weinig voor aflossingsvrije hypotheek.

Sensatiezoekerij: 83.000 tekort!

Misschien ben ik naïef, maar ik vind het nogal sensatiezoekerij. ‘Gemiddeld komen woningeigenaren 83.000 euro tekort’… ja? Dus? Daar staat een woning tegenover met een waarde! Zolang mensen de rente over de niet-afgeloste hypotheek netjes kunnen blijven betalen is er toch niets aan de hand? Als je geen eigen huis hebt betaal je huur, ik snap niet zo goed waarom een woning volledig hypotheekvrij moet worden.

Geen belastingaftrek meer

In mijn redenering moet je er natuurlijk wel rekening mee houden dat de hypotheekrente vanaf een x-moment niet meer aftrekbaar is. Dat levert hogere netto maandlasten op dan met de aftrek – dat spreekt voor zich. Dat moet je dus incalculeren als je gaat kijken naar de betaalbaarheid van de hypotheek.

Grootschalige betalingsproblemen?

‘Banken vrezen voor grootschalige betalingsproblemen’… ja jeetje, alsof de wereld vergaat zeg. Ongetwijfeld zullen er mensen zijn waar betalingsproblemen ontstaan – maar dan vooral als banken hun uitgeleende geld gaan opeisen aan het eind van de looptijd van de hypotheek. Collega Jos Koets heeft het daar regelmatig over in zijn blogs – zoals vorige week nog: Aflossingsvrije hypotheek? Na 30 jaar wel aflossen!

Opeisclausule uit voorwaarden slopen

Kunnen banken die opeisclausule niet gewoon uit hun voorwaarden slopen? Niet dat ze hun rechten moeten opgeven, ze hebben en houden natuurlijk gewoon dat hypotheekrecht. En er mag ook zeker iets voor in de plaats komen om ervoor te zorgen dat het allemaal verantwoord is voor zowel bank als klant.

Maar dat gestress over de mogelijkheid van opeens opeisen in de media… ga gewoon aan de slag met die klanten, geef ze inzicht in hun financiële toekomst en kijk dan of het nodig is om die aflossingsvrije hypotheek helemaal af te lossen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek