Search
Close this search box.

Geldmaat: nieuwe vrolijke gele geld(auto)maat

Geldautomaten Rabobank, ING en ABN Amro gaan verdwijnen

Geldautomaten Rabobank, ING en ABN Amro gaan verdwijnen

Ik heb er net een nieuwsberichtje over geschreven en zie dan natuurlijk ook hoe er in de verschillende media op gereageerd wordt: de nieuwe Geldmaat, die de geldautomaten van Rabobank, ING en ABN Amro gaat vervangen. Ze hebben zelfs een filmpje gemaakt als persbericht!

Commentaar op naam, logo en kleur

Natuurlijk – zoals dat gaat bij veranderingen – is er een hoop commentaar te lezen in de reacties op het nieuws in de verschillende media. Commentaar op de naam, de kleur, het logo… 

Geldmaat - de nieuwe geldautomaat van ABN Amro, ING en Rabobank

Het is ook inderdaad allemaal erg vrolijk en fruitig. Infantiel is de term die wel valt, kinderachtig, en ik snap dat wel. Alhoewel ik die stijl zelf erg leuk vind denk ik dat de makers ervan wel hadden kunnen zien aankomen dat het door hele volksstammen zo ervaren zou worden. 

Herinneringen aan de Penniemaat en Pinniemaat

Het roept herinneringen op aan de Penniemaat, de geniale spaarpot voor kinderen van de toenmalige Postgiro – of was het misschien al Postbank toen? Giroblauw past bij jou, weet je nog? De latere omvorming naar een Pinniemaat is toch ook gewoon echt geniaal te noemen?

Geldmaat geel van kleur

In de berichtgeving wordt gesproken over de ‘Geldmaat en hij is geel van kleur’. Waarschijnlijk proberen ze ranzige associaties te voorkomen door het niet te hebben over de gele geldmaat, want tja…. dat zal vast niet mijn dirty mind zijn. Niet gelukt dus.

Er zit vast een marketing gedachte achter de kleur geel. Er is geen bank in Nederland met een uitgesproken gele kleur in de huisstijl, dus het bank-onafhankelijke spat er vanaf. En de zonnigheid, vrolijkheid, best leuk voor het straatbeeld denk ik.

De geldautomaat is niet altijd je vriend

De naam geldmaat…. ach, haal de auto uit de geldautomaat en je hebt geldmaat. Niet onlogisch zo op het eerste gezicht. Alleen is ‘maat’ toch ook vriend, en dat gevoel hebben lang niet alle mensen bij een geldautomaat. 

Als je regelmatig een weigering krijgt als je wilt pinnen, omdat je saldo niet toereikend is – dan heb je niet direct warme gevoelens voor de machine. Dan kunnen naam en smiley-logo je vast enorm irriteren. Aan de andere kant: op het moment dat het dan wél lukt kun je dat ding misschien wel zoenen.

Het is toch nooit voor iedereen goed

Natuurlijk hadden ze iets anders kunnen bedenken. Een andere kleur, een andere naam, een andere uitstraling. Dan zou het commentaar weer een andere invalshoek hebben. Immers: iedereen kijkt anders tegen dingen aan en vindt iets anders mooi en goed. Je doet het toch nooit voor iedereen goed en degenen die er niet blij van worden zijn degenen die het hardst roepen. Zéker op internet.

Zoals gezegd: persoonlijk vind ik ‘m wel leuk, die nieuwe gele (ik zeg het gewoon) Geldmaat. Word er wel vrolijk van, en dat is altijd goed. Dus kom maar op met die Geldmaten in de straten wat mij betreft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek