Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Oplossing probleem hypotheekrenteaftrek: Goedkeurend Besluit

Nieuwe mogelijkheid in belastingaangifte over 2018

Nieuwe mogelijkheid in belastingaangifte over 2018

Recent kon u in mijn blog Hypotheekrenteaftrek deels kwijt na schenking? lezen dat over 50% van het schenkingsbedrag geen renteaftrek kan worden genoten. Dit probleem is ontstaan door de nieuwe regels (vanaf 1 januari 2013) van de verplichte aflossing voor starters door middel van een annuïteiten en / of lineaire hypotheek om nog renteaftrek te kunnen genieten.

Oplossing voor het probleem: Goedkeurend Besluit

Het heeft echter ruim vijf jaar geduurd alvorens het Kabinet (staatssecretaris Menno Snel) met een oplossing kwam. Vanaf volgend jaar is het mogelijk om in de IB-aangifte van 2018 het Goedkeurend Besluit aan te vinken. Hoe dit er precies uit gaat zien is nog niet bekend.

IB aangifte 2018: keuze Goedkeurend Besluit mogelijk

Aankruisen Goedkeurend Besluit voor behoud hypotheekrenteaftrek

We kijken even wat voor effect het heeft als het Goedkeurend Besluit wordt aangekruist. Ik gebruik daarvoor hetzelfde voorbeeld als uit mijn hierboven genoemde blog.

De situatie:

  • A en B zijn starters en kopen samen een woning voor € 200.000.
  • De kosten koper bedragen € 10.000.
  • De benodigde hypotheek komt daarmee uit op € 210.000.
  • A krijgt een schenking van € 50.000 ten behoeve van de aankoop van het huis. De benodigde hypotheek komt dankzij de schenking uit op € 160.000.
  • De gekozen hypotheekvorm is een annuïteitenhypotheek.

Effect van keuze voor Goedkeurend Besluit

  • A heeft een annuïteitenhypotheek € 80.000 met een looptijd van 30 jaar.
  • A heeft 30 jaar renteaftrek voor € 80.000 | aflosverplichting max 360 maanden
  • A heeft een vergoedingsrecht op B van € 25.000 omdat A het deel (50% van het schenkingsbedrag) van B voor de eigen woning financiert.
  • B heeft een annuïteitenhypotheek € 80.000 met een looptijd van 30 jaar.
  • B heeft 30 jaar renteaftrek voor € 80.000 | aflosverplichting max 360 maanden.

Hoera…. renteaftrek voor hele hypotheek!

Hoera, over het gehele hypotheekbedrag van 160.000 euro is er nu renteaftrek die kan worden opgegeven aan de fiscus.

Het vinkje zetten moet trouwens binnen 5 jaar gebeuren. Starters die in 2013 een woning hebben gekocht en daarbij een schenking hebben gebruikt voor een lagere hypotheek moeten volgend jaar dus het Goedkeurend Besluit aankruisen.

Hetzelfde is van toepassing als er sprake is van eigen middelen of een overwaarde die door één van beide partners wordt teruggestort in de hypotheek om deze te verlagen.

Vergoedingsrecht op andere partner

In ieder geval wordt het box 3 bedrag (geen hypotheekrenteaftrek) in de berekening van de Wettelijke Regeling nu een box 1 bedrag (wel hypotheekrenteaftrek).

Het gevolg van dit vinkje is dat A wel een vergoedingsrecht krijgt op B voor de helft van het schenkingsbedrag. Dit vergoedingsrecht is pas van toepassing als A en B uit elkaar gaan. A ontvangt dan bij verkoop van de woning 25.000 euro van B.

Nadeel aankruisen Goedkeurend Besluit

Er is ook een nadeel voor het aankruisen van het Goedkeurend Besluit. Het Eigen Woning Verleden gaat voor 50% over naar elkaar. Ik kom hier later nog op terug in een aparte blog, want dit kan grote gevolgen hebben.

Je kunt niet terug en er is een andere mogelijkheid!

Voor alle duidelijkheid, wie het Goedkeurend Besluit aankruist kan nooit meer terug. Veel huizenbezitters zullen zich gedwongen voelen om het Goedkeurend Besluit aan te kruisen om volledige renteaftrek te kunnen genieten. Gelukkig is er voor samenwonenden en mensen die op huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd nog een andere optie. Die leg ik in een volgende blog aan jullie uit.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek