Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 6 november 2018, 10:12 - Jos Koets
#hypotheek #belasting

Recent kon u in mijn blog Hypotheekrenteaftrek deels kwijt na schenking? lezen dat over 50% van het schenkingsbedrag geen renteaftrek kan worden genoten. Dit probleem is ontstaan door de nieuwe regels (vanaf 1 januari 2013) van de verplichte aflossing voor starters door middel van een annuïteiten en / of lineaire hypotheek om nog renteaftrek te kunnen genieten.

Oplossing voor het probleem: Goedkeurend Besluit

Het heeft echter ruim vijf jaar geduurd alvorens het Kabinet (staatssecretaris Menno Snel) met een oplossing kwam. Vanaf volgend jaar is het mogelijk om in de IB-aangifte van 2018 het Goedkeurend Besluit aan te vinken. Hoe dit er precies uit gaat zien is nog niet bekend.

IB aangifte 2018: keuze Goedkeurend Besluit mogelijk

Aankruisen Goedkeurend Besluit voor behoud hypotheekrenteaftrek

We kijken even wat voor effect het heeft als het Goedkeurend Besluit wordt aangekruist. Ik gebruik daarvoor hetzelfde voorbeeld als uit mijn hierboven genoemde blog.

De situatie:

  • A en B zijn starters en kopen samen een woning voor € 200.000.
  • De kosten koper bedragen € 10.000.
  • De benodigde hypotheek komt daarmee uit op € 210.000.
  • A krijgt een schenking van € 50.000 ten behoeve van de aankoop van het huis. De benodigde hypotheek komt dankzij de schenking uit op € 160.000.
  • De gekozen hypotheekvorm is een annuïteitenhypotheek.

Effect van keuze voor Goedkeurend Besluit

  • A heeft een annuïteitenhypotheek € 80.000 met een looptijd van 30 jaar.
  • A heeft 30 jaar renteaftrek voor € 80.000 | aflosverplichting max 360 maanden
  • A heeft een vergoedingsrecht op B van € 25.000 omdat A het deel (50% van het schenkingsbedrag) van B voor de eigen woning financiert.
  • B heeft een annuïteitenhypotheek € 80.000 met een looptijd van 30 jaar.
  • B heeft 30 jaar renteaftrek voor € 80.000 | aflosverplichting max 360 maanden.

Hoera.... renteaftrek voor hele hypotheek!

Hoera, over het gehele hypotheekbedrag van 160.000 euro is er nu renteaftrek die kan worden opgegeven aan de fiscus.

Het vinkje zetten moet trouwens binnen 5 jaar gebeuren. Starters die in 2013 een woning hebben gekocht en daarbij een schenking hebben gebruikt voor een lagere hypotheek moeten volgend jaar dus het Goedkeurend Besluit aankruisen.

Hetzelfde is van toepassing als er sprake is van eigen middelen of een overwaarde die door één van beide partners wordt teruggestort in de hypotheek om deze te verlagen.

Vergoedingsrecht op andere partner

In ieder geval wordt het box 3 bedrag (geen hypotheekrenteaftrek) in de berekening van de Wettelijke Regeling nu een box 1 bedrag (wel hypotheekrenteaftrek).

Het gevolg van dit vinkje is dat A wel een vergoedingsrecht krijgt op B voor de helft van het schenkingsbedrag. Dit vergoedingsrecht is pas van toepassing als A en B uit elkaar gaan. A ontvangt dan bij verkoop van de woning 25.000 euro van B.

Nadeel aankruisen Goedkeurend Besluit

Er is ook een nadeel voor het aankruisen van het Goedkeurend Besluit. Het Eigen Woning Verleden gaat voor 50% over naar elkaar. Ik kom hier later nog op terug in een aparte blog, want dit kan grote gevolgen hebben.

Je kunt niet terug en er is een andere mogelijkheid!

Voor alle duidelijkheid, wie het Goedkeurend Besluit aankruist kan nooit meer terug. Veel huizenbezitters zullen zich gedwongen voelen om het Goedkeurend Besluit aan te kruisen om volledige renteaftrek te kunnen genieten. Gelukkig is er voor samenwonenden en mensen die op huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd nog een andere optie. Die leg ik in een volgende blog aan jullie uit.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.