Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zorgverzekering 2019 *5*: wat doe ik met het eigen risico?

Standaard of vrijwillig hoger eigen risico voor premiekorting

Standaard of vrijwillig hoger eigen risico voor premiekorting

Hoe ver ben jij met de keuzes voor jouw  zorgverzekering voor 2019? Heb je er überhaupt al over nagedacht? Wel even doen… door nu even de moeite te nemen kun je volgend jaar simpelweg geld besparen. Of een betere dekking kiezen. Je hebt nog maar 5 dagen de tijd!

Zorgverzekeringen voor 2019 vergelijken

Eigen risico bij je zorgverzekering in 2019

Het idee achter het eigen risico in je zorgverzekering is dat je minder snel een beroep doet op zorg die misschien niet heel erg nodig is als je de eerste kosten zelf moet betalen. Overigens gelden er ook de nodige uitzonderingen: als je naar de huisarts gaat bijvoorbeeld, dan kost je dat niets van je eigen risico. Ook is er geen eigen risico voor kinderen tot 18 jaar.

Verplicht eigen risico

Het standaard eigen risico voor je zorgverzekering in 2019 is – net als afgelopen jaren – € 385. Daar kun je niet onderuit, dat eigen risico is wettelijk verplicht. De eerste € 385 van jouw zorgkosten onder de basisdekking moet je dus – behalve de uitzonderingen – zelf betalen. In de praktijk betaalt jouw verzekeraar gewoon uit aan de zorgverlener en krijg jij een keer een factuur van de zorgverzekeraar.

Rekeningen betalen: zorgkosten via de zorgverzekering

Vrijwillig extra eigen risico

Naast dat verplichte eigen risico kun je ervoor kiezen nog maximaal € 500 extra aan eigen risico te nemen. Als je eigenlijk nooit zorgkosten maakt kan dat interessant zijn: met een hoger eigen risico betaal je een lagere premie. Het kan je zomaar € 20 euro per maand aan zorgpremie schelen. Maar ja, als je per ongeluk toch in het ziekenhuis terechtkomt moet je dus wel die € 885 kunnen aftikken.

Wat kan ik het beste kiezen qua eigen risico?

De keuze die je maakt is heel persoonlijk. Als je goed gezond bent (dus niet verwacht meer dan € 385 aan zorgkosten te maken) en genoeg spaargeld hebt om die € 885 te betalen als dat nodig blijkt… dan kun je dus behoorlijk besparen op de premie voor je zorgverzekering. Met het risico dat je meer geld kwijt bent, dat wel.

Meer weten over het eigen risico? Lees deze uitgebreide blog!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek