Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 27 december 2018, 07:58 - Anneke Ranzato-Versloot
#zorgverzekering

Hoe ver ben jij met de keuzes voor jouw  zorgverzekering voor 2019? Heb je er überhaupt al over nagedacht? Wel even doen... door nu even de moeite te nemen kun je volgend jaar simpelweg geld besparen. Of een betere dekking kiezen. Je hebt nog maar 5 dagen de tijd!

Zorgverzekeringen voor 2019 vergelijken

Eigen risico bij je zorgverzekering in 2019

Het idee achter het eigen risico in je zorgverzekering is dat je minder snel een beroep doet op zorg die misschien niet heel erg nodig is als je de eerste kosten zelf moet betalen. Overigens gelden er ook de nodige uitzonderingen: als je naar de huisarts gaat bijvoorbeeld, dan kost je dat niets van je eigen risico. Ook is er geen eigen risico voor kinderen tot 18 jaar.

Verplicht eigen risico

Het standaard eigen risico voor je zorgverzekering in 2019 is - net als afgelopen jaren - € 385. Daar kun je niet onderuit, dat eigen risico is wettelijk verplicht. De eerste € 385 van jouw zorgkosten onder de basisdekking moet je dus - behalve de uitzonderingen - zelf betalen. In de praktijk betaalt jouw verzekeraar gewoon uit aan de zorgverlener en krijg jij een keer een factuur van de zorgverzekeraar.

Rekeningen betalen: zorgkosten via de zorgverzekering

Vrijwillig extra eigen risico

Naast dat verplichte eigen risico kun je ervoor kiezen nog maximaal € 500 extra aan eigen risico te nemen. Als je eigenlijk nooit zorgkosten maakt kan dat interessant zijn: met een hoger eigen risico betaal je een lagere premie. Het kan je zomaar € 20 euro per maand aan zorgpremie schelen. Maar ja, als je per ongeluk toch in het ziekenhuis terechtkomt moet je dus wel die € 885 kunnen aftikken.

Wat kan ik het beste kiezen qua eigen risico?

De keuze die je maakt is heel persoonlijk. Als je goed gezond bent (dus niet verwacht meer dan € 385 aan zorgkosten te maken) en genoeg spaargeld hebt om die € 885 te betalen als dat nodig blijkt... dan kun je dus behoorlijk besparen op de premie voor je zorgverzekering. Met het risico dat je meer geld kwijt bent, dat wel.

Meer weten over het eigen risico? Lees deze uitgebreide blog!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.