Search
Close this search box.
Hier komt de zorgvergelijker

Wij vergelijken de zorgverzekeringen van o.a.

Eigen risico zorgverzekering

Wat is het eigen risico en wat zijn de bedragen?

Het afsluiten van een basis zorgverzekering (basisverzekering) is in Nederland verplicht. Bij iedere basisverzekering geldt een verplicht eigen risico. Daarnaast kunt u er voor kiezen om dit verplichte eigen risico uit te breiden met een extra vrijwillig eigen risico. Op deze pagina gaan we uitgebreid in op het eigen risico bij een zorgverzekering.

Wat is een eigen risico?

Bij uw basis zorgverzekering (basisverzekering) geldt een verplicht eigen risico. Het eigen risico is het deel van de zorgkosten dat u als verzekerde zelf moet betalen. Uw zorgkosten worden pas door uw zorgverzekeraar aan u vergoed zodra het door u gedeclareerde bedrag boven het eigen risico uitkomt. Anders gesteld: als u zorgkosten maakt moet u die zelf betalen tot het eigen risico ΓÇÿopΓÇÖ is. Het eigen risico geldt bij de zorgverzekering per kalenderjaar. Bij het ingaan van een nieuwe kalenderjaar staat de teller dus weer op nul.

Waarom geldt er een verplicht eigen risico bij zorgverzekeringen?

Er is een aantal redenen aan te geven waarom de overheid een eigen risico heeft geïntroduceerd bij zorgverzekeringen:

 • de schadelast van zorgverzekeraars wordt lager omdat iedere verzekerde die zorgkosten declareert een deel van deze kosten zelf moet betalen. Deze lagere schadelast komt terug in de premies van de basisverzekeringen. Zonder het verplichte eigen risico zouden deze premies (een stuk) hoger liggen;
 • de schadelast van zorgverzekeraars wordt lager omdat blijkt dat verzekerden minder snel zorgkosten maken als ze zelf een deel van de kosten moeten betalen.

Hoe hoog is het eigen risico bij de zorgverzekering?

Voor 2023 bedraagt het verplichte eigen risico € 385. Dat bedrag staat al sinds 2016 en is in 2018 bevroren tot en met 2023. U kunt er vrijwillig voor kiezen om uw eigen risico te verhogen tot maximaal € 885. Zoals u kunt zien zodra u de zorgpremies gaat vergelijken, kan het verhogen van uw eigen risico u een aanzienlijke korting opleveren. Sinds de introductie van het huidige zorgstelsel is het eigen risico vaak verhoogd.

Jaartal Verplicht eigen risico Maximaal eigen risico
2008 € 150 € 650
2009 € 155 € 655
2010 € 165 € 665
2011 € 170 € 670
2012 € 220 € 720
2013 € 350 € 850
2014 € 360 € 860
2015 € 375 € 875
2016 € 385 € 885
2017 € 385 € 885
2018 € 385 € 885
2019 € 385 € 885
2020 € 385 € 885
2021 € 385 € 885
2022 € 385 € 885
2023 € 385 € 885

Vallen alle zorgkosten onder het eigen risico?

Niet alle zorgkosten vallen onder het eigen risico. Zo geldt er voor kinderen / jongeren tot 18 jaar helemaal geen eigen risico. Voor volwassenen geldt het verplichte eigen risico voor bijna alle vergoedingen uit de basisverzekering… Bijna, want er zijn uitzonderingen. Zorgkosten die NIET onder het eigen risico vallen zijn (2023):

 • huisarts;
 • verloskundige zorg en kraamzorg;
 • nationale bevolkingsonderzoeken (bijvoorbeeld het borstkankeronderzoek);
 • de griepprik (voor risicogroepen);
 • nacontroles en reiskosten bij orgaandonatie;
 • stoppen-met-roken programma’s (vanaf 2020).

Welk eigen risico bedrag is geschikt voor mij?

Wij kunnen u geen advies geven over de te kiezen dekkingen voor uw zorgverzekering of het eigen risico bedrag. In het algemeen geldt dat een hoger eigen risico met name interessant is als:

 • u verwacht geen of weinig gebruik te hoeven maken van medische zorg;
 • u een zorgverzekering op het oog heeft waarbij de korting bij een hoger eigen risico groot is;
 • u het hogere eigen risico (de extra kosten) eenvoudig zelf kunt opbrengen als dat nodig blijkt.
Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek