Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 28 december 2018, 12:17 - Anneke Ranzato-Versloot
#belasting

Het is wel heel veel zorgverzekering wat de klok slaat in onze lijst met blogs van de laatste week hè... dat is niet gek: voor opzeggen van je zorgpolis voor 2019 geldt nu eenmaal die harde deadline van 31 december 2018. Maar er is meer aan de hand qua financiën met de jaarwisseling.

Lage btw tarief gaat naar 9%

Zo gaat het lage btw tarief per 1 januari van 6% naar 9%. Alles dat onder het lage btw tarief valt wordt dus zomaar eventjes wat duurder. Welke dingen zijn dat bijvoorbeeld?

  • Boodschappen
  • Boeken
  • Bloemen
  • Kapper
  • Recreatie (musea, theater, attracties, campings)

Eigenlijk zijn er wel heel veel dingen die door deze btw verhoging duurder worden in 2019. Het Economisch Bureau van de ING heeft doorgerekend dat ons dit gemiddeld € 300 per huishouden gaat kosten. Een flinke lastenverhoging dus - die dan wel weer gecompenseerd wordt vanuit andere belastingmaatregelen: de inkomstenbelasting gaat omlaag.

Verhoging laag btw tarief in 2019

Aankopen doen vóór de jaarwisseling

Nu kun je moeilijk je boodschappen voor heel lang vooruit inslaan, ook met bloemen en de kapper gaat inkopen voor de lange termijn wat lastig. Maar als toch een aankoop van boeken in gedachten hebt... dan kun je dat beter vóór dan na de jaarwisseling doen. Hetzelfde geldt voor theaterkaartjes: zijn er voorstellingen die je graag wilt zien in 2019? Koop de kaartjes dan nu alvast, dat scheelt gewoon 3% btw!

Of boek je vakantie alvast... zo hebben wij een stacaravan. Nu krijgen we altijd al korting als we vroeg betalen, en daar maak ik graag gebruik van, maar dit jaar was de btw verhoging een extra reden. Wie het stageld voor 2019 nog in 2018 betaalde rekende gewoon 6% btw af - in 2019 kan dat natuurlijk niet meer. Een extra voordeeltje, mooi meegenomen!

Besparen op box 3 belasting

Overigens is het niet alleen qua btw zinnig om grotere bedragen uit te geven aan het eind van december. Het geld dat je nu betaalt staat immers niet op 1 januari op je rekening. Bij het berekenen van de box 3 belasting over 2019 gaat het om jouw vermogen op 1 januari 2019, dus elke uitgave die je nu doet levert je in feite een korting op - tenminste, als je qua vermogen boven de vrijstelling komt. Die korting is groter naarmate je vermogen groter is:

Belasting box 3 2019

Toegegeven, het zijn geen enorme percentages voordeel, maar als je toch een grote aankoop in de planning hebt.... elke euro besparing is er één toch?!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.