Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Korting op alles voor de jaarwisseling!

Verhoging lage btw tarief en besparen op box 3 belasting

Verhoging lage btw tarief en besparen op box 3 belasting

Het is wel heel veel zorgverzekering wat de klok slaat in onze lijst met blogs van de laatste week hè… dat is niet gek: voor opzeggen van je zorgpolis voor 2019 geldt nu eenmaal die harde deadline van 31 december 2018. Maar er is meer aan de hand qua financiën met de jaarwisseling.

Lage btw tarief gaat naar 9%

Zo gaat het lage btw tarief per 1 januari van 6% naar 9%. Alles dat onder het lage btw tarief valt wordt dus zomaar eventjes wat duurder. Welke dingen zijn dat bijvoorbeeld?

  • Boodschappen
  • Boeken
  • Bloemen
  • Kapper
  • Recreatie (musea, theater, attracties, campings)

Eigenlijk zijn er wel heel veel dingen die door deze btw verhoging duurder worden in 2019. Het Economisch Bureau van de ING heeft doorgerekend dat ons dit gemiddeld € 300 per huishouden gaat kosten. Een flinke lastenverhoging dus – die dan wel weer gecompenseerd wordt vanuit andere belastingmaatregelen: de inkomstenbelasting gaat omlaag.

Verhoging laag btw tarief in 2019

Aankopen doen vóór de jaarwisseling

Nu kun je moeilijk je boodschappen voor heel lang vooruit inslaan, ook met bloemen en de kapper gaat inkopen voor de lange termijn wat lastig. Maar als toch een aankoop van boeken in gedachten hebt… dan kun je dat beter vóór dan na de jaarwisseling doen. Hetzelfde geldt voor theaterkaartjes: zijn er voorstellingen die je graag wilt zien in 2019? Koop de kaartjes dan nu alvast, dat scheelt gewoon 3% btw!

Of boek je vakantie alvast… zo hebben wij een stacaravan. Nu krijgen we altijd al korting als we vroeg betalen, en daar maak ik graag gebruik van, maar dit jaar was de btw verhoging een extra reden. Wie het stageld voor 2019 nog in 2018 betaalde rekende gewoon 6% btw af – in 2019 kan dat natuurlijk niet meer. Een extra voordeeltje, mooi meegenomen!

Besparen op box 3 belasting

Overigens is het niet alleen qua btw zinnig om grotere bedragen uit te geven aan het eind van december. Het geld dat je nu betaalt staat immers niet op 1 januari op je rekening. Bij het berekenen van de box 3 belasting over 2019 gaat het om jouw vermogen op 1 januari 2019, dus elke uitgave die je nu doet levert je in feite een korting op – tenminste, als je qua vermogen boven de vrijstelling komt. Die korting is groter naarmate je vermogen groter is:

Belasting box 3 2019

Toegegeven, het zijn geen enorme percentages voordeel, maar als je toch een grote aankoop in de planning hebt…. elke euro besparing is er één toch?!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek