HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Nieuwbouwwoning kopen: meerwerk, formulieren en opleverdatum

Huiswerk en doorzettingsvermogen bij aankoop nieuwbouwhuis

Huiswerk en doorzettingsvermogen bij aankoop nieuwbouwhuis

In mijn eerste blog over een Nieuwbouwwoning kopen kon u lezen dat vaak een omgevingsvergunning nog niet is afgegeven terwijl kopers wel hun hypotheek moeten regelen. De volgende beer die kopers vaak tegenkomen is het meerwerk.

Meerwerk bij nieuwbouw

Veel nieuwbouwwoningen worden opgeleverd met een standaard keuken en douche. Veel kopers willen liever een andere keuken en douche. Indien zij dit zelf regelen (kopen bijvoorbeeld een keuken bij Ikea), dan kan er worden volstaan met het invullen van een verbouwingsformulier dat de klant zelf invult en ondertekent. Het bedrag op dit formulier wordt dan meegenomen door de bank.

Werk door (onder)aannemer

Er ontstaat echter een probleem als de extra werkzaamheden gedaan moeten worden door een (onder)aannemer. De aannemer verwijst de koper dan door naar deze persoon. Deze gaat dan in gesprek met de koper om alle werkzaamheden die verricht moeten worden op papier te zetten. Onderaan de streep verschijnt er dan een bedrag aan meerwerk die de bank weer kan meenemen in de hypotheek. In de praktijk blijkt dat de onderaannemer de druk heeft, waardoor de gesprekken niet op korte termijn kunnen plaatsvinden.

Meerwerk meenemen in hypotheek

Kopers die het meerwerk willen meenemen in de hypotheek hebben dan een probleem. Zij kunnen namelijk niet starten met het regelen van hun hypotheek. Zij hebben echter wel de koopakte getekend waarin staat dat de hypotheek binnen twee maanden geregeld moet zijn! Laten we zeggen dat het kip en het ei verhaal hier van toepassing is.

Formulieren bij aankoop nieuwbouwwoning

In ieder geval is duidelijk dat bij het kopen van een nieuwbouwwoning meer huiswerk moet worden gedaan dan bij het kopen van een bestaande woning. Zo is bij het kopen van een bestaande woning alleen de koopakte met daarbij (eventueel) directe verbouwingen alleen van toepassing. Bij een nieuwbouwwoning kunnen dit meer formulieren zijn namelijk:

  • Koop aanneemovereenkomst van de nieuwbouwwoning
  • Koopakte van de grond
  • Meerwerk van de (onder) aannemer
  • Meerwerk van de kopers zelf

Bouwtermijn bij nieuwbouw: opleverdatum altijd vraagteken

Bovendien is de bouwtermijn nog onzeker. In de koopakte zal de maximale termijn worden vermeld. U moet dan denken aan het aantal te werken dagen. Hierbij worden er nog dagen uitgesloten zoals vakantie en dagen die niet gewerkt kunnen worden door de weersomstandigheden. De datum van de oplevering blijft dus altijd een vraagteken. Vooral doorstromers die hun eigen woning nog moeten verkopen, moeten hier goed rekening mee houden. Twee keer verhuizen is ten eerste niet leuk en ten tweede kost dit weer extra geld.

Doorzettingsvermogen nodig!

Wie een nieuwbouwwoning gaat kopen, zal zijn huiswerk goed moeten doen – bijvoorbeeld om goed te weten welke kosten er allemaal komen kijken bij nieuwbouw. Vooral doorzettingsvermogen is belangrijk. U zult namelijk merken dat u vaak geen tot onduidelijke antwoorden krijgt. Vooral dit laatste zorgt voor veel onzekerheid bij kopers bij nieuwbouwwoningen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen