Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Geld lenen voor verbouwing: hypotheek of PL?

Persoonlijke lening kan interessant alternatief zijn

Persoonlijke lening kan interessant alternatief zijn

Huizenbezitters hebben het nadeel dat zij hun woning goed moeten onderhouden. Zo zal ook een keuken en douche eens vervangen moeten worden. Wie goed gespaard heeft, kan deze verbouwingen uit eigen zak betalen. Wie niet voldoende eigen middelen heeft, zal een tweede hypotheek moeten nemen of een lening moeten afsluiten.

Tweede hypotheek voor verbouwing

Een tweede hypotheek heeft als nadeel dat er aan bepaalde eisen moeten worden voldaan zoals:

  • Waarde woning moet hoger zijn dan de lopende hypotheek
  • Aanleveren van tal van formulieren, zoals werkgeversverklaring, loonstrook, taxatierapport etc.
  • Kosten tweede hypotheek zijn hoog (advieskosten, notariskosten, taxatiekosten)

Verbouwing betalen uit persoonlijke lening

Vooral als de verbouwingskosten niet zo hoog zijn (bijvoorbeeld niet hoger dan 15.000 euro) is een geld lenen via een consumptief krediet een mogelijkheid. Wie een persoonlijke lening afsluit, heeft nog renteaftrek ook. Dit is niet het geval bij een doorlopend krediet.

Rente lening hoger, kosten lager en sneller terugbetaald

Het nadeel van een lening is dat de rente van consumptief krediet hoger is dan de hypotheekrente. Bijvoorbeeld bij 15.000: de laagste leenrente is dan 4,4%, terwijl je bij hypotheken bij een 10-jaar vast rente eigenlijk overal minder dan 3% betaalt (zonder NHG, met NHG minder dan 2%).

Daar staat een kostenvoordeel tegenover. Bij een tweede hypotheek zijn deze kosten een paar duizend euro, voor het afsluiten van een persoonlijke lening betaal je geen kosten (hooguit voor een bijbehorende verzekering).

Bovendien zal de looptijd van een lening korter zijn dan bij een hypotheek. Dit betekent dat de maandlasten hoger zijn, maar aan de andere kant is de lening sneller afgelost.

Verschillende mogelijkheden voor financieren verbouwing

In ieder geval is duidelijk dat er meerdere mogelijkheden zijn om een verbouwing te financieren. Blindelings een tweede hypotheek afsluiten, is niet aan te raden. De meeste hypotheekadviseurs zullen hun klanten niet wijzen op de mogelijkheid van een lening. Bij een tweede hypotheek kunnen zij weer een factuur schrijven. Een lening kan een klant zelf regelen, waardoor de hypotheekadviseur niets verdient.

Persoonlijk wijs ik mijn klanten altijd op deze twee mogelijkheden. Kiest mijn klant als nog om een lening zelf af te sluiten, dan is mijn verdienste nihil. Echter deze klant zal mijn advies zeer waarderen dus positief over mij praten. Het gevolg is dat deze andere klanten naar mij doorstuurt. Met deze werkwijze verdien ik niet direct geld, maar later wel.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek