HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Geld lenen of investeren via Lender & Spender?

Crowdfunding: interessant alternatief voor banken

Crowdfunding: interessant alternatief voor banken

Lender & Spender… wat is dát nou weer? Klinkt als ‘uitlener’ en ‘uitgever’ – van geld dan welteverstaan. Het zal dus vast iets met geld lenen te maken hebben… klopt dat?

Goedkope persoonlijke leningen bij Lender & Spender

Ja, dat klopt. Lender & Spender is een relatief nieuwe club in Nederland waar je geld kunt lenen. Ze hebben alleen persoonlijke leningen in hun assortiment, met op dit moment een rente tussen de 5% en 7%. Tot zover niet heel spannend. De leningen zijn zeker niet de goedkoopste die in de markt te krijgen bij hogere leenbedragen, maar leen je tussen de € 5.000 en € 15.000, dan zijn ze wel de voordeligste. Dus toch wel interessant om eens verder naar Lender & Spender te kijken….

Vergelijk persoonlijke leningen

Crowdfunding voor particulieren

Het is namelijk geen gewone kredietverstrekker. Het is geen bank maar een crowdfunder. Als je geld over hebt kun je dat via Lender & Spender investeren (dan ben je de lender) en als je geld nodig hebt kun je er een lening afsluiten (dan ben je de spender). Peer-to-peer lenen, wordt het ook wel genoemd (of heel interessant p2p lending). Jouw lening van € 10.000 kan bij elkaar geraapt worden door 10 mensen die € 1.000 aan jou willen uitlenen – crowdfunding dus.

Afsluitkosten omdat het crowdfunding is?

Wat mij opvalt als ik een voorbeeldberekening maak op de website van Lender & Spender is dat het tarief van de lening opgebouwd is uit rente en afsluitkosten. Wát? Afsluitkosten? Bij mijn weten is het verboden om afsluitkosten in rekening te brengen bij particulier lenen.

Bij particulier lenen zijn afsluitkosten toch verboden?

Dat verzin ik echt niet – je ziet het ook op de site van de Autoriteit Financiële Markten (AFM): Mogen er kosten worden berekend bij het afsluiten van een lening? Het antwoord is ‘nee’ – dat mag niet. Toch doet Lender & Spender het wel, terwijl ze onder toezicht staan van de AFM en gewoon een vergunning hebben voor het Aanbieden van krediet. Hoe dat kan? Omdat het verbod op het in rekening brengen van kosten bij het afsluiten van een krediet geldt voor adviseurs, niet voor kredietverstrekkers. Ook de plaatselijke Rabobank zou dus kosten in rekening mogen brengen voor een PL-etje, maar dat is in Nederland gewoon niet gebruikelijk. Lender & Spender is een kredietverstrekker (alleen dan wel een bijzondere die met crowdfunding werkt), mag dus wél afsluitkosten in rekening brengen en doet dat heel transparant.

Kosten verwerkt in rente bij vergelijking leningen

In onze vergelijking van leningen hebben we rentepercentages neergezet waar die afsluitkosten wel al in verwerkt zijn. Je krijgt er dus niet onverwacht hogere kosten door, ze zijn alleen anders verdeeld dan we gewend zijn van gewone persoonlijke leningen. Dat zie je ook terug in hun berekening – ze verstoppen die kosten dus niet. Wij nemen de leningen van Lender & Spender dus mee in onze vergelijkingen van leningen met het totale jaarlijkse kostenpercentage – in het onderstaande rekenvoorbeeld is dat 5,0% – terwijl de rente € 4,38% is. Niets mis mee dus.

Berekening lening bij Lender & Spender

Interessant om geld te lenen… of te investeren

Alles bij elkaar zou ik denken dat Lender & Spender een interessante partij is om een offerte op te vragen als je een lening wilt afsluiten. Maar misschien ook wel om wat meer uit je spaargeld te halen? Op je spaarrekening ligt het maar te verstoffen tegen een paar tienden procent rente – en dan doe je het nog goed. 

Wat zijn de spaarrentes op dit moment?

Ook bij investeren via Lender & Spender betaal je kosten – servicekosten van 1% per jaar, die per maand worden ingehouden op de te ontvangen betalingen. Natuurlijk is er risico en het geld valt niet onder het depositogarantiestelsel, dus het is wel écht iets anders dan sparen. Maar goed, ze hebben het over een nettorendement van iets boven de 4% en het is misschien wel overzichtelijker dan beleggen op de beurs? Ik zeg niet dat je het moet doen hoor, maar misschien leuk om een keer naar te kijken? Ik overweeg serieus om het zelf gewoon eens met een beperkt bedrag te proberen….

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen