Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 25 maart 2019, 11:16 - Jos Koets
#hypotheek #economie #huis kopen

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft een onderzoek gedaan naar de vaste lasten van huishoudens. Uit dit onderzoek komt naar voren dat de vaste lasten behoorlijk zijn gestegen.

Meer dan de helft inkomen naar vaste lasten

Een aantal conclusies van het Nibud:

  • Huishoudens zijn gemiddeld meer dan de helft van hun inkomen kwijt aan vaste lasten. Vooral de kosten voor wonen, energie en zorgverzekering zijn gestegen.
  • Iemand met een modaal inkomen en een huurhuis met gemiddelde huur ruim 55% van zijn netto-inkomen kwijt aan vaste lasten (deze persoon houdt gemiddeld 875 euro per maand over voor voeding, kleding, onderhoud en andere uitgaven. 
  • Tien jaar geleden lagen de vaste lasten zo'n 5 procent lager dan nu.
  • Aantal “wanbetalers” is in 7 jaar gestegen van 7% naar 12%

Van bovenstaande opsomming word je niet vrolijk. Vooral als je vanuit Den Haag regelmatig krijgt te horen dat veel Nederlanders er ieder jaar op vooruit gaan met hun netto inkomen. Ik vraag me dan even hard op af wie deze berekeningen voor het kabinet maakt.

Gevolgen voor de maximale hypotheek

Als de vaste lasten stijgen dan heeft dit ook gevolgen voor de maximale hypotheek. Huizenbezitters zullen voor aankoop nog beter hun uitgavenpatroon in kaart moeten brengen. Vooral voor starters die uit het ouderlijke huis vertrekken en niet goed weten wat hun uitgavenpatroon gaat worden, is dit niet gemakkelijk.

Bereken uw maximale hypotheek

In januari schreef ik een blog (Huis kopen ga eerst een tijdje droogkloten) waarin ik de tip gaf aan starters om net te doen alsof ze al een woning hadden gekocht. Leren omgaan met de uitgaven die in de toekomst daadwerkelijk betaald moeten worden. In de praktijk blijkt dan ook nog dat er regelmatig financiële tegenvallers betaald moeten worden (bijvoorbeeld een boiler is kapot gegaan). Het is daarom zeer verstandig om onderaan de streep altijd een leuk spaarbedrag over te houden.

Ook hypotheekadviseurs moeten hier rekening mee geen houden. Iedere klant is anders en dus ook hun uitgavenpatroon. Blindelings een hypotheek afsluiten op hoogte van het bruto jaarinkomen is niet verstandig.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.