Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Maximale hypotheek en vaste lasten

Hogere lasten: gevolgen voor hypotheek

Hogere lasten: gevolgen voor hypotheek

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft een onderzoek gedaan naar de vaste lasten van huishoudens. Uit dit onderzoek komt naar voren dat de vaste lasten behoorlijk zijn gestegen.

Meer dan de helft inkomen naar vaste lasten

Een aantal conclusies van het Nibud:

  • Huishoudens zijn gemiddeld meer dan de helft van hun inkomen kwijt aan vaste lasten. Vooral de kosten voor wonen, energie en zorgverzekering zijn gestegen.
  • Iemand met een modaal inkomen en een huurhuis met gemiddelde huur ruim 55% van zijn netto-inkomen kwijt aan vaste lasten (deze persoon houdt gemiddeld 875 euro per maand over voor voeding, kleding, onderhoud en andere uitgaven. 
  • Tien jaar geleden lagen de vaste lasten zo’n 5 procent lager dan nu.
  • Aantal “wanbetalers” is in 7 jaar gestegen van 7% naar 12%

Van bovenstaande opsomming word je niet vrolijk. Vooral als je vanuit Den Haag regelmatig krijgt te horen dat veel Nederlanders er ieder jaar op vooruit gaan met hun netto inkomen. Ik vraag me dan even hard op af wie deze berekeningen voor het kabinet maakt.

Gevolgen voor de maximale hypotheek

Als de vaste lasten stijgen dan heeft dit ook gevolgen voor de maximale hypotheek. Huizenbezitters zullen voor aankoop nog beter hun uitgavenpatroon in kaart moeten brengen. Vooral voor starters die uit het ouderlijke huis vertrekken en niet goed weten wat hun uitgavenpatroon gaat worden, is dit niet gemakkelijk.

Bereken uw maximale hypotheek

In januari schreef ik een blog (Huis kopen ga eerst een tijdje droogkloten) waarin ik de tip gaf aan starters om net te doen alsof ze al een woning hadden gekocht. Leren omgaan met de uitgaven die in de toekomst daadwerkelijk betaald moeten worden. In de praktijk blijkt dan ook nog dat er regelmatig financiële tegenvallers betaald moeten worden (bijvoorbeeld een boiler is kapot gegaan). Het is daarom zeer verstandig om onderaan de streep altijd een leuk spaarbedrag over te houden.

Ook hypotheekadviseurs moeten hier rekening mee geen houden. Iedere klant is anders en dus ook hun uitgavenpatroon. Blindelings een hypotheek afsluiten op hoogte van het bruto jaarinkomen is niet verstandig.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek