Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hulp bij schulden gaat vooruit

Actief aanbieden op basis van schuldsignalen

Actief aanbieden op basis van schuldsignalen

Wie dik in de schulden verzeild is geraakt kan hulp krijgen om daar weer uit te komen. Dat weten de meeste mensen wel, en toch is er een enorme drempel om de stap te zetten en die hulp te gaan vragen. Eeuwig zonde, want daardoor worden de problemen meestal alleen maar veel erger en dus lastiger op te lossen. Maar ja, het is niet makkelijk om over de schaamte heen te stappen. Om te moeten toegeven dat je er zelf niet meer uitkomt en dat je er hulp bij nodig hebt. 

Kop in het zand strategie

Mensen praten niet over hun geldproblemen. Ja, als je even krap zit – dat roep je heel gemakkelijk. Maar echt serieuze schuldsituaties… daar houden de meeste mensen toch liever hun mond over. Zelfs mensen in hun directe omgeving weten er niets van, de schone schijn ophouden is heel belangrijk. Als je er niet over praat is het er niet toch? Als je doet alsof er niets aan de hand is voelt dat ook zo… Die kop-in-het-zand strategie kan best lang werken en de problemen daardoor flink vergroten.

Struisvogels steken hun kop in het zand

Pro-actieve gemeenten

Daarom vind ik het mooi om te lezen dat verschillende gemeenten veel pro-actiever aan de slag zijn gegaan met mensen waar ze schuldsignalen zien. Een belangrijk schuldsignaal is als je de premie van je ziektekostenverzekering niet meer betaalt. Dat is één van de rekeningen die we kennelijk als eerste skippen op het moment dat er niet genoeg centen zijn om alles te betalen. Huur en hypotheek… dat is voor het dak boven je hoofd… eten, drinken, gas, electra, water… kun je ook niet zonder. Ook de kosten van je mobiel en internet enzo betaal je wel, want als je daar van afgesloten wordt heeft dat directe gevolgen. Het niet betalen van verzekeringspremies – daar merk je niet direct iets van. Dus die laat je als eerst zitten, dat is heel begrijpelijk. En de premie die er in elk huishouden het meest inhakt is die van de zorgverzekering.

Achterstand op zorgpremie

Wat ik niet eerder had meegekregen en nu lees bij de Volkskrant is dat het CAK – waar je terechtkomt als je zes maanden achterstand hebt op je zorgpremie – sinds juli 2017 gegevens van schuldenaren mag doorspelen aan de gemeenten. Het doel: vroege schuldhulp. Nu weet ik niet of ik dat vroeg zou noemen… zes maanden je zorgverzekering niet betalen duidt wel op serieuze schulden lijkt me. Maar goed, of je het nou vroeg noemt of niet: het is in ieder geval een actief signaal aan de gemeente zonder dat je er zelf naartoe bent gestapt. Het was natuurlijk beter geweest als je al voor die tijd om hulp had gevraagd, maar ja – die schaamte hè.

Premie zorgverzekering

Gemeente-adviseur aan de deur… kop uit het zand!

Inmiddels vraagt ruim 60% van de gemeenten die gegevens op bij het CAK (waarom niet 100%, vraag ik me af?) en gaat ermee aan de slag. Adviseurs van de gemeente die kunnen helpen met schulden gaan naar de mensen toe. Die gooien dan nog weleens eerst de deur voor hun neus dicht, maar het briefje dat ze vervolgens in de bus krijgen zorgt ervoor dat meer dan de helft reageert. Dat vind ik een mooi resultaat! Reageren op het persoonlijke initiatief van de gemeente is je kop uit het zand halen, dat is top. 

Persoonlijk benaderen helpt

Nu wordt er regelmatig van alles gedaan om mensen duidelijk te maken dat vroegtijdig hulp vragen het beste is als je in de schulden zit. Dat helpt niet erg volgens mij – en dit dus wel. Het verschil zit ongetwijfeld in het persoonlijke. Algemene verhalen en adviezen kun je gemakkelijk negeren. Vinden dat het niet over jou gaat. Jezelf wijsmaken dat het bij jou zo erg nog niet is.

Als er dan iemand bij je voor de deur staat… niet een incassobureau of deurwaarder maar iemand die zegt: “we kunnen je helpen”… dan is dat heel confronterend. Het moet immers wel echt serieus zijn als een gemeente-adviseur naar jouw huis komt. Je schrikt en gooit de deur dicht, heel begrijpelijk. Je leest het briefje, laat het inzinken, ligt misschien nog een paar nachten wakker en komt dan tot het inzicht dat je die hulp misschien toch maar moet gaan inschakelen. Mooi. 

Hulp aanvaarden bij schuldproblemen

Automatisch signaal naar gemeente

Nu is het gestart met de achterstanden op zorgverzekeringen, maar er komt een wetsvoorstel aan dat stelt dat gemeenten automatisch op de hoogte moeten worden gebracht van serieuze betalingsachterstanden. Niet alleen op de zorgpremie maar ook op bijvoorbeeld de huur. Op die manier kunnen gemeenten eerder de persoonlijke hulp aanbieden en mensen met pittige schulden dus eerder geholpen worden. Ik ben vóór!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek