Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 18 juni 2019, 08:35 - Anneke Ranzato-Versloot
#betalen #economie

Prettig nieuws voor Apple-lovers met een betaalrekening bij ING: ze kunnen eindelijk hun iPhone of Apple Watch gebruiken om te betalen. De betaaldienst Apple Pay is dinsdag door ING gelanceerd. Finally, kunnen we wel zeggen, want het heeft nogal lang geduurd zeg maar. Rabobank en ABN Amro zijn nog niet zo ver maar dat zal nu vast ook snel in orde zijn.

Geen Apple in ons huis

Ik heb niets van Apple. Komt bij ons het huis niet in, zegt manlief altijd gekscherend - hij is nogal van de Microsoft en Android zeg maar. Nu leun ik nogal op hem als het gaat om keuzes omtrent apparaten (ieder z'n vak toch?) dus ik overwéég niet eens iets van Apple. Voor mij is dit nieuws op zich dus niet zo relevant, maar het deed me wel direct denken aan de voorstelling van De Verleiders die ik onlangs in het theater bezocht: 'Niks te verbergen'.

De Verleiders: #niksteverbergen 

Die voorstelling ging over privacy, over handelaren in big data. Hoe eng het eigenlijk is dat een paar techreuzen zoveel van ons weten en wat ze daar allemaal wel niet mee kunnen. In hun eigen woorden: "De Facebooks, Apples, Googles en Übers van deze wereld. Bedrijven die nu een ongekende macht hebben en zich verheven voelen boven elke wet. Deze bedrijven weten alles van ons. Maar wat houden zij voor ons verborgen?" Geniaal gebracht in een waanzinnig boeiend en hilarisch stuk, met duidelijk een heel serieuze boodschap.

Als er dan nieuws is over betalen via Apple of Google, dan is het niet gek dat dit weer stuk weer even door m'n hoofd speelt. Ik ben het levende voorbeeld van de mensen waar ze zich zorgen over maken: ik besef me wel dat de techreuzen heel veel van me  weten en als ik eerlijk ben vind ik dat niet erg. Zelfs niet na het zien van #niksteverbergen. Want - en ja, zo komt het ook naar voren - het is allemaal zo handig! Ik snap ook dat de kans aanwezig is dat ik later eens spijt zal krijgen van deze instelling, maar toch... ik houd van al die nieuwe mogelijkheden die dingen makkelijker maken... heb bijna nooit meer cash geld bij me, betaal alles digitaal.

Ook zorgen bij IMF over invloed techreuzen

De mannen van De Verleiders zullen wel gruwelen bij het beeld van Apple Pay.  Maar niet alleen zij. Ook IMF-topvrouw Christine Lagarde maakt zich zorgen over de verstorende invloed die technologiegiganten kunnen hebben op het wereldwijde financiële systeem. NU.nl schrijft:

"Een belangrijke verstoring van het financiële landschap zal waarschijnlijk afkomstig zijn van grote techbedrijven. Zij zullen hun enorme klantenbestanden en diepe zakken gebruiken om financiële producten aan te bieden op basis van big data en kunstmatige intelligentie", zei Lagarde volgens persbureau Reuters tijdens de G20-top in het Japanse Fukuoka.

Dat vind ik dan toch ook wel weer prettig - dat niet alleen in het theater maar ook op politiek niveau nagedacht wordt over de uitdagingen die de opkomst van fintech met zich meebrengt. Tegelijk weet ik ook dat de politiek bol staat van de dubbele agenda's enzo - en dat de macht van diezelfde reuzen veel verder gaat dan ik wil weten. 

Noem me maar naïef... hoe is het voor jou?

Vooralsnog ben ik - noem me maar naïef, maar het geldt denk ik voor bijna iedereen - niet geneigd om handige apps, programma's, apparaten en toepassingen te mijden vanwege deze problematiek. Jij?

 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.