Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Apple Pay en De Verleiders

De macht van techreuzen... maak jij je zorgen?

De macht van techreuzen… maak jij je zorgen?

Prettig nieuws voor Apple-lovers met een betaalrekening bij ING: ze kunnen eindelijk hun iPhone of Apple Watch gebruiken om te betalen. De betaaldienst Apple Pay is dinsdag door ING gelanceerd. Finally, kunnen we wel zeggen, want het heeft nogal lang geduurd zeg maar. Rabobank en ABN Amro zijn nog niet zo ver maar dat zal nu vast ook snel in orde zijn.

Geen Apple in ons huis

Ik heb niets van Apple. Komt bij ons het huis niet in, zegt manlief altijd gekscherend – hij is nogal van de Microsoft en Android zeg maar. Nu leun ik nogal op hem als het gaat om keuzes omtrent apparaten (ieder z’n vak toch?) dus ik overwéég niet eens iets van Apple. Voor mij is dit nieuws op zich dus niet zo relevant, maar het deed me wel direct denken aan de voorstelling van De Verleiders die ik onlangs in het theater bezocht: ‘Niks te verbergen’.

De Verleiders: #niksteverbergen 

Die voorstelling ging over privacy, over handelaren in big data. Hoe eng het eigenlijk is dat een paar techreuzen zoveel van ons weten en wat ze daar allemaal wel niet mee kunnen. In hun eigen woorden: “De Facebooks, Apples, Googles en Übers van deze wereld. Bedrijven die nu een ongekende macht hebben en zich verheven voelen boven elke wet. Deze bedrijven weten alles van ons. Maar wat houden zij voor ons verborgen?” Geniaal gebracht in een waanzinnig boeiend en hilarisch stuk, met duidelijk een heel serieuze boodschap.

Als er dan nieuws is over betalen via Apple of Google, dan is het niet gek dat dit weer stuk weer even door m’n hoofd speelt. Ik ben het levende voorbeeld van de mensen waar ze zich zorgen over maken: ik besef me wel dat de techreuzen heel veel van me  weten en als ik eerlijk ben vind ik dat niet erg. Zelfs niet na het zien van #niksteverbergen. Want – en ja, zo komt het ook naar voren – het is allemaal zo handig! Ik snap ook dat de kans aanwezig is dat ik later eens spijt zal krijgen van deze instelling, maar toch… ik houd van al die nieuwe mogelijkheden die dingen makkelijker maken… heb bijna nooit meer cash geld bij me, betaal alles digitaal.

Ook zorgen bij IMF over invloed techreuzen

De mannen van De Verleiders zullen wel gruwelen bij het beeld van Apple Pay.  Maar niet alleen zij. Ook IMF-topvrouw Christine Lagarde maakt zich zorgen over de verstorende invloed die technologiegiganten kunnen hebben op het wereldwijde financiële systeem. NU.nl schrijft:

"Een belangrijke verstoring van het financiële landschap zal waarschijnlijk afkomstig zijn van grote techbedrijven. Zij zullen hun enorme klantenbestanden en diepe zakken gebruiken om financiële producten aan te bieden op basis van big data en kunstmatige intelligentie", zei Lagarde volgens persbureau Reuters tijdens de G20-top in het Japanse Fukuoka.

Dat vind ik dan toch ook wel weer prettig – dat niet alleen in het theater maar ook op politiek niveau nagedacht wordt over de uitdagingen die de opkomst van fintech met zich meebrengt. Tegelijk weet ik ook dat de politiek bol staat van de dubbele agenda’s enzo – en dat de macht van diezelfde reuzen veel verder gaat dan ik wil weten. 

Noem me maar naïef… hoe is het voor jou?

Vooralsnog ben ik – noem me maar naïef, maar het geldt denk ik voor bijna iedereen – niet geneigd om handige apps, programma’s, apparaten en toepassingen te mijden vanwege deze problematiek. Jij?

 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: J.B. van dinsdag juni 18, 2019 12:14
    De grote NL bedrijven betalen ook nauwelijks winstbelasting. Dat is deels te danken aan Nederland zelf met allerlei schimmige belastingregels. Ik vind ook dat ze daar wat aan moeten doen. Kleine winkeliers en bedrijven leggen het dan af.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek