Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Taxateurs waarderen woningen te hoog

Taxatierapport binnenkort verleden tijd?

Taxatierapport binnenkort verleden tijd?

Het is alweer een paar maanden geleden dat De Nederlandsche Bank (DNB) met harde uitspraken kwam over woningtaxaties. Hieronder een opsomming:

  • In bijna 60% van de taxaties is de taxatiewaarde hoger dan de koopsom
  • De gemiddelde overwaardering is 5%
  • De meest voorkomende overwaardering is 2,3%
  • In 33% is de taxatiewaarde exact gelijk aan de koopsom (tot de euro nauwkeurig)
  • Bij slechts 5% van de taxaties is de taxatiewaarde lager dan de koopsom

Ik sta niet te kijken van bovenstaande cijfers. Al jaren schrijf ik dat er flink gerommeld wordt met taxaties. Hierbij heb ik ook diverse keren al geschreven dat er een zorgplicht moet komen voor makelaars en taxateurs.

DNB: onafhankelijkheid taxateur onder druk

DNB is van mening dat de taxatiewaarde niet onafhankelijk tot stand komt, maar gebaseerd is op de koopsom. Zij vinden dit zorgelijk want de betrouwbaarheid van een juiste taxatiewaarde is enorm belangrijk. DNB komt nog met een opmerkelijke uitspraak waar ik het niet mee eens ben:

De overwaardering van huizen wordt in de hand gewerkt door ‘het systeem’, aldus DNB. ‘Betrokken partijen bij de aankoop van een huis – koper, verkoper, makelaar, adviseur en geldverstrekker – hebben er allemaal belang bij dat de transactie doorgaat. Daardoor komt de onafhankelijkheid van de taxateur onder druk te staan.’

Ik ben van mening dat als iedere taxateur goed zijn werk doet en dus de juiste waarde taxeert van de woning er niets aan de hand is. Als dan blijkt dat de taxatiewaarde lager is dan de koopsom dan is de kans groot dat veel kopers geen hypotheek kunnen krijgen omdat ze dan meer eigen geld mee moeten brengen. Verkopers zullen dan hun te koop staande woning voor een lagere prijs moeten verkopen.

Er ligt ook een belangrijke taak bij de hypotheekadviseur. Die moeten klanten vooraf goed duidelijk maken dat de kans aanwezig is dat de koopsom niet altijd overeenkomt met de taxatiewaarde. Zeker – zoals de laatste tijd helaas vaak gebeurt – als de klant een huis koopt tegen een waarde die boven de vraagprijs ligt.

Taxateur kijkt teveel naar koopsom

In het kort komt het erop neer dat taxateurs teveel kijken naar de koopsom. In de praktijk zal een taxateur die de sleutel gaat halen bij de verkopende makelaar wel even vragen voor welke prijs de woning is verkocht. Even een collega helpen is dan aan de orde, want bij een te lage taxatiewaarde bestaat de kans dat de koop niet doorgaat. DNB schrijft dit ook:

Vaak treden dezelfde personen afwisselend op als makelaar en taxateur. DNB was vorig jaar al teleurgesteld in de pogingen van de sector tot zelfregulering. ‘Daarom is het tijd voor wettelijke normen voor woningtaxaties.’

DNB en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) schrijven al jaren dat er iets moet gebeuren. Ze hebben de makelaarsorganisaties de kans gegeven het zelf te regelen. Deze hebben hun leden echter niet in de hand. Ik ben nu benieuwd hoe lang het nog gaat duren alvorens DNB en AFM daadwerkelijk optreden.

Toekomst: automatische taxaties

Bovendien zal het mij niet verbazen dat het taxatierapport in de komende jaren wordt afgeschaft. Zo zijn er al organisaties (zoals Calcasa) die op basis van allerlei gegevens een waardebepaling van een woning kunnen uitbrengen. Hiermee bedoel ik dat zij zonder de hulp of invloed van een taxateur de waarde van de woning bepalen. Er zijn nu al banken die in sommige situaties geen taxatierapport meer vragen en al genoegen nemen met een dergelijk geautomatiseerde waardebepaling.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek