Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Private lease of autolening?

Voordelen en nadelen bij het financieren van een auto

Voordelen en nadelen bij het financieren van een auto

Private lease als oplossing om in een nieuwe auto te rijden is immens populair. Waarom eigenlijk? Je kunt er toch ook gewoon voor kiezen om een autolening af te sluiten? Ik ben er maar eens even in gedoken en keek naar de voordelen en nadelen van private lease én die van een persoonlijke lening om een auto te kopen.

Auto kopen als je het geld niet hebt

Wat is private lease?

Allereerst: wat is private lease eigenlijk? Private is helder: het gaat om een particulier, privé. Voor bedrijven is het leasen van auto’s al veel langer gemeengoed. Leasen is eigenlijk een vorm van huren: lenen tegen een vergoeding. Ik hoor mezelf het woord ‘leasen’ weleens gebruiken als het gaat om lenen: mag ik even jouw telefoonlader leasen? Klopt dus niet, want bij lease moet je wel degelijk betalen – elke maand een vast bedrag.

In het maandelijkse bedrag betaal je niet alleen voor het gebruik van de auto zoals wanneer je er één huurt. Ook de afschrijving (de auto wordt minder waard), rente, kosten voor onderhoud en reparatie, wegenbelasting en verzekeringen zijn er in verwerkt. Je wordt met private lease géén eigenaar van de auto – die blijft het bezit van de leasemaatschappij.

Voordelen van private lease

Het leasen van je auto heeft zeker voordelen.

 • Je betaalt één vast bedrag per maand en alles is geregeld – je weet qua kosten precies waar je aan toe bent. Alleen de brandstof moet je nog betalen en that’s it.
 • Je kunt niet opeens te maken krijgen met onverwachte reparatiekosten.
 • Voor het rijden van een nieuwe auto hoef je geen spaargeld in te zetten zoals wanneer je er één koopt… handig als je dat spaargeld gewoon niet hebt.

Nadelen van private lease

Maar: private lease heeft ook nadelen:

 • Wil je voortijdig het contract verbreken, dan worden er dikke boetes in rekening gebracht. Daar moet je goed van op de hoogte zijn zodat je daar niet door verrast wordt als je de auto wilt inleveren omdat je die niet meer nodig hebt – of niet meer kunt betalen. 
 • Omdat je geen autoverzekering meer op je eigen naam hebt bouw je niet alleen geen schadevrije jaren meer op bij leaserijden – na drie jaar vervallen ook de schadevrije jaren die je had. Dat is niet zo fijn voor de verzekeringspremie die je moet gaan betalen als je later weer een eigen auto gaat rijden.
 • Duur als je weinig rijdt: als je minder rijdt dan de limiet aan kilometers betaal je eigenlijk teveel – maar rijd je meer, dan moet je fors bijbetalen voor de meer-kilometers.
 • Zorgt voor lagere maximale hypotheek: de lease wordt voor 65% van het totaalbedrag geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dat is vaak een hoger bedrag dan wat je anders aan lening zou hebben. Betalingsproblemen worden natuurlijk geregistreerd, maar door de lease kun je ook minder lenen als je bijvoorbeeld een huis wilt kopen.

Beter auto kopen met een autolening?

Okay…. maar wat nou als je het geld niet hebt om zelf een auto te kopen terwijl je er wel één nodig hebt? Dan kun je daar een lening voor afsluiten als inkomen en BKR-toets dat toelaten.

Vooralsnog kiezen de meeste mensen nog steeds voor een persoonlijke lening om een auto mee te kopen in plaats van private lease. Dat is gewoon echt een ander systeem: je betaalt alle bijkomende kosten voor de auto dan zelf. Bij de lasten van de lening komen dus nog kosten voor reparatie en onderhoud, de premie voor je autoverzekering en de wegenbelasting. En je auto wordt iedere maand minder waard (afschrijving). Om in de toekomst weer een gelijkwaardige auto te kunnen kopen moet je dus sparen – daarmee voorkom je dat je dan wéér geen geld hebt voor een auto.

Check de voordeligste autoleningen

Voordelen van een autolening

Ook een persoonlijke lening voor een auto heeft voor- en nadelen. Voordelen van een autolening zijn bijvoorbeeld:

 • de maandlast van een lening is lager dan private lease (maar daar komen dus wel allerlei kosten bij)
 • de auto is echt van jou en kun je later dus inruilen
 • bij de aankoop kun je jouw huidige auto ook inruilen, waardoor je minder hoeft te lenen
 • je kunt een deel uit eigen geld betalen en een deel lenen
 • je bouwt gewoon verder met je schadevrije jaren voor je autoverzekering

Nadelen van een lening voor een auto

De nadelen liggen vooral in het feit dat je geld leent en rente moet betalen. Het geleende geld moet afbetaald worden, hoe dan ook. Dus óók als je jouw auto in prak rijdt terwijl die alleen maar WA-verzekerd is. Dan zit je dus met een leninglast zonder dat je nog een auto in je bezit hebt. Zorg dus wel dat je goed verzekerd bent!

Verder ben je er met de lasten van de lening natuurlijk niet. De overige kosten die wel in het maandelijkse leasebedrag verwerkt zitten moet jij nu zelf maken. Oók de onverwachte reparatie moet je zelf betalen. 

Autoverzekeringen vergelijken

Auto kopen? Zet de opties naast elkaar!

Zoals eigenlijk met alle financiële zaken zeg ik: er is niet één uitspraak te doen over wat beter of gunstiger is als je een auto wilt (of moet) kopen. Zet dus de verschillende mogelijkheden naast elkaar:

 • betalen uit je spaargeld en bijkomende lasten zelf dragen
 • autolening afsluiten en bijkomende lasten zelf dragen
 • private lease afsluiten

Heb je het geld niet, dan valt optie 1 af en kijk je alleen naar 2 en 3. Reken de voor- en nadelen serieus door en maak dan pas je keuze!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek