Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogVoordelen en nadelen bij het financieren van een auto
Private lease als oplossing om in een nieuwe auto te rijden is immens populair. Waarom eigenlijk? Je kunt er toch ook gewoon voor kiezen om een autolening af te sluiten? Ik ben er maar eens even in gedoken en keek naar de voordelen en nadelen van private lease én die van een persoonlijke lening om een auto te kopen.
Allereerst: wat is private lease eigenlijk? Private is helder: het gaat om een particulier, privé. Voor bedrijven is het leasen van auto's al veel langer gemeengoed. Leasen is eigenlijk een vorm van huren: lenen tegen een vergoeding. Ik hoor mezelf het woord 'leasen' weleens gebruiken als het gaat om lenen: mag ik even jouw telefoonlader leasen? Klopt dus niet, want bij lease moet je wel degelijk betalen - elke maand een vast bedrag.
In het maandelijkse bedrag betaal je niet alleen voor het gebruik van de auto zoals wanneer je er één huurt. Ook de afschrijving (de auto wordt minder waard), rente, kosten voor onderhoud en reparatie, wegenbelasting en verzekeringen zijn er in verwerkt. Je wordt met private lease géén eigenaar van de auto - die blijft het bezit van de leasemaatschappij.
Het leasen van je auto heeft zeker voordelen.
Maar: private lease heeft ook nadelen:
Okay.... maar wat nou als je het geld niet hebt om zelf een auto te kopen terwijl je er wel één nodig hebt? Dan kun je daar een lening voor afsluiten als inkomen en BKR-toets dat toelaten.
Vooralsnog kiezen de meeste mensen nog steeds voor een persoonlijke lening om een auto mee te kopen in plaats van private lease. Dat is gewoon echt een ander systeem: je betaalt alle bijkomende kosten voor de auto dan zelf. Bij de lasten van de lening komen dus nog kosten voor reparatie en onderhoud, de premie voor je autoverzekering en de wegenbelasting. En je auto wordt iedere maand minder waard (afschrijving). Om in de toekomst weer een gelijkwaardige auto te kunnen kopen moet je dus sparen - daarmee voorkom je dat je dan wéér geen geld hebt voor een auto.
Check de voordeligste autoleningen
Ook een persoonlijke lening voor een auto heeft voor- en nadelen. Voordelen van een autolening zijn bijvoorbeeld:
De nadelen liggen vooral in het feit dat je geld leent en rente moet betalen. Het geleende geld moet afbetaald worden, hoe dan ook. Dus óók als je jouw auto in prak rijdt terwijl die alleen maar WA-verzekerd is. Dan zit je dus met een leninglast zonder dat je nog een auto in je bezit hebt. Zorg dus wel dat je goed verzekerd bent!
Verder ben je er met de lasten van de lening natuurlijk niet. De overige kosten die wel in het maandelijkse leasebedrag verwerkt zitten moet jij nu zelf maken. Oók de onverwachte reparatie moet je zelf betalen.
Zoals eigenlijk met alle financiële zaken zeg ik: er is niet één uitspraak te doen over wat beter of gunstiger is als je een auto wilt (of moet) kopen. Zet dus de verschillende mogelijkheden naast elkaar:
Heb je het geld niet, dan valt optie 1 af en kijk je alleen naar 2 en 3. Reken de voor- en nadelen serieus door en maak dan pas je keuze!
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.