Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogRentekorting niet altijd mogelijk bij spaarhypotheek
Veel huizenbezitters hebben in het verleden (voor 1 januari 2013) een spaarhypotheek afgesloten. Enkele kenmerken van de spaarhypotheek zijn:
Huizenbezitters die een hypotheek zonder NHG (Nationale Hypotheek Garantie) hebben, kunnen bij vrijwel alle banken tijdens hun rentevast periode een lagere hypotheekrente krijgen. Hiervoor moeten zij in een lagere risicoklasse terechtkomen. Dat gebeurt als de verhouding tussen het hypotheekbedrag en de waarde van de woning omlaag gaat. Het risico van de bank neemt dan af (er ontstaat overwaarde) waardoor de bank bereid is een lagere rente door te berekenen.
Bij ING is dit ook mogelijk (zie onderstaande tabel). Hierbij is het rentevoordeel bijvoorbeeld op dit moment maar liefst 0,68% als bij een lopende hypotheek de verhouding verschuift van meer dan 100% van de marktwaarde naar minder dan 100%.
Vergelijk hypotheekrentes voor verschillende risicoklassen
Bij een spaarhypotheek wordt niet maandelijks afgelost. Hierdoor wordt dus ook niet maandelijks de lopende hypotheek lager. Diverse banken in Nederlanden waaronder ook ING brengen echter wel de opgebouwde spaarwaarde in de spaarverzekering in mindering op de lopende hypotheek. Door dit te doen, kunnen huizenbezitters met een spaarhypotheek zonder NHG toch tussentijds profiteren van een lagere hypotheekrente.
Helaas meet de ING met twee maten. Zij hebben in het verleden spaarhypotheken afgesloten via hun eigen label (ING en Postbank) en via derden. Bij de spaarhypotheek via derden is de spaarverzekering niet afgesloten bij ING (wel de hypotheek natuurlijk) maar bij een andere verzekeringsmaatschappij. ING verrekent alleen de spaarverzekeringen die via hun eigen label lopen. Dit betekent dat huizenbezitters met een spaarhypotheek met ING label wel een rentekorting krijgen en huizenbezitters zonder "label" niet.
Het gaat hier over dezelfde hypotheek. Bij een gelijke hypotheekrente is de waarde opbouw ook gelijk. Alleen omdat ING de waardeopbouw zelf in hun administratie kan zien, wordt de spaarwaarde verrekend! Ik blijf dit zeer vreemd vinden.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.